JDE Stemmen verbeterd eindbod en ledenvergaderingen

Op dinsdag 21 februari heeft JDE contact met de vakbonden opgenomen met een concreet voorstel voor de loonparagraaf in de cao. Dit kwam in de buurt van het mandaat dat CNV Vakmensen heeft gekregen van haar leden. Dit was reden om weer aan tafel te gaan met de werkgever. Deze gesprekken hebben als resultaat een (opnieuw) verbeterd eindbod. Dit vernieuwde eindbod wordt ter stemming voorgelegd aan jullie, onze leden en om deze reden zijn de acties opgeschort.

Wat is er de afgelopen tijd gebeurd

Na het afwijzen van het eindbod van JDE, en een ruime driekwart meerderheid van aanwezigen bij de ledenvergaderingen voor actie, is er een actiecomité opgericht door de vakbonden. Dit actiecomité bestaande uit kaderleden van beide bonden, heeft met elkaar acties voorbereid om duidelijk te maken dat JDE echt met een beter bod moet komen. Vorige week zijn er twee succesvolle dagen gestaakt in Joure, Utrecht en door Professional en de buitendienst.

JDE voelde hierdoor de druk om contact te zoeken. Helaas kwamen zij toen niet met een concreet voorstel waarvan we konden bepalen of die binnen ons mandaat paste. Dit hebben de bonden ook aangegeven bij JDE. Ondertussen ging het actiecomité onverminderd door met acties voorbereiden. Er stonden voor deze week drie stakingsdagen gepland vanaf woensdag 22 februari. Op dinsdag 21 februari is er een concreet voorstel van JDE gekomen waarover we in gesprek zijn gegaan. De acties zijn opgeschort en het verbeterde eindbod ligt nu ter stemming bij de leden.

Verbeterd eindbod, wat is er verbeterd?

JDE heeft op de loonparagraaf een flinke stap in de richting van de vakbonden gemaakt: elke medewerker krijgt 4,5% en 115 euro per maand erbij. De schalen 1 t/m 7 hebben de garantie dat zij minimaal op een verhoging van 8% zitten. Doordat er gewerkt is met centen en procenten, gaan de medewerkers in de laagste schalen er in percentage het meest op vooruit.

Hierbij een aantal voorbeelden vanuit de C&T cao waarbij er is uitgegaan van het gemiddelde salaris in de schaal:

schaal

Gemiddeld salaris

4,5% + €115

5

€ 2.836,50

8,6%

6

€ 3.001,50

8,3%

7

€ 3.236,50

8,1%

De eenmalige uitkering van € 500 is uit het nieuwe verbeterde eindbod gehaald en opgenomen in de structurele loonsverhoging. Vakbonden zijn geen voorstanders van eenmalige uitkeringen. Structureel is beter omdat dit blijft en meetelt voor zaken als pensioen en vakantiegeld.

De cao onderhandelingen zijn stuk gelopen op het loon. Zoals jullie weten, waren de bonden en JDE het over veel punten wel met elkaar eens. Die punten uit het eerste eindbod komen ook nu in het verbeterde eindbod terug. Denk hierbij aan: verlenging sociaal plan, nieuw reiskostenbeleid, versoepeling RVU regeling, aanpassing cao á la carte, zie voor meer informatie in de bijlage.

Informatieve ledenvergaderingen

CNV en FNV nodigen hun leden uit voor een gezamenlijke ledenvergadering. Deze vergaderingen hebben een informatief karakter. We willen jullie graag informeren over het verbeterde eindbod. Omdat het komende week voorjaarvakantie is in grote delen van het land, hebben we besloten om zowel fysiek als online bijeenkomsten te houden. De stemming zal schriftelijk plaats vinden.

Ledenbijeenkomsten

Wanneer               : maandag 27 februari
Waar                     : JDE Utrecht, Arabica zaal
Tijd                        : 12.45 uur–13.30 uur, 14.15 uur–15.00 uur

Wanneer                : dinsdag 28 februari
Waar                      : JDE Joure, de DE zaal
Tijd                        : 12.45 uur–13.30 uur, 14.15 uur–15.00 uur

Wanneer                : Maandag 6 maart
Waar                      : online, via teams
Tijd                         : 19.00 19.45 uur

Via deze link kan je deelnemen aan de online ledenbijeenkomst: Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

Stemmen tot en met maandag 6 maart 2023.  In deze week zullen we de uitslag bekend maken. Hierbij doen we de oproep om zoveel mogelijk te stemmen. Het gaat om jullie arbeidsvoorwaarden!
Via deze link kan jij je stem uitbrengen.

En dan nog dank!

Om dit verbeterde eindbod te krijgen, is er gestaakt. Een aantal kaderleden heeft met elkaar een actiecomité gevormd en zijn vol overgave, samen met de vakbondsbestuurders, aan de slag gegaan om acties voor te bereiden. De twee daagse stakingen in Joure, Utrecht en bij Professional waren een groot succes. Deze staking heeft, samen met de dreiging van een nieuwe, drie daagse staking ervoor gezorgd dat JDE met een nieuw voorstel is gekomen. Wij willen onze waardering en dank uitspreken aan alle stakers die hebben meegedaan aan de actie en ook aan het actiecomité. 

mede namens de onderhandelingsdelegatie
Miranda Mulder en Allard Smet,

Jikkie Aalberts
bestuurder CNV Vakmensen
M.: 06 5367 3596
E.: j.aalberts@cnvvakmensen.nl


Bijlage: verbeterd eindbod JDE

Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error