JDE stakingsoproep

We kunnen terugkijken op vier succesvolle stakingsdagen. Zowel in Utrecht als in Joure zijn er twee dagen gestaakt. En er zijn ook collega’s van Professional aangehaakt. Dank voor jullie inzet! We vragen geen gouden bergen, we willen koopkrachtbehoud.

Via deze link kan je het cao proces van de diensten en de coffee and tea cao op de site van CNV Vakmensen volgen:  Cao Jacobs Douwe Egberts Coffee & Tea | CNV Vakmensen

De werkgever heeft de werknemers van JDE een mail gestuurd dat ze de vakbonden hebben uitgenodigd om te komen praten. De gezamenlijke reactie van CNV en FNV hierop is, dat we graag in gesprek willen. Maar dat we eerst een concreet voorstel willen ontvangen. Pas dan kunnen de bonden beoordelen of dit binnen hun mandaat past om het gesprek aan te gaan.

De werkgever blijft herhalen dat ze graag in gesprek willen gaan, maar tot op heden hebben wij nog geen concreet voorstel met perspectief om gezamenlijk tot een resultaat te komen van de directie ontvangen. Praten heeft alleen zin als er zicht is op een concreet resultaat. Het gedrag van de directie geeft het gevoel dat ze ons niet serieus nemen!

Ondertussen bereiken ons ook nog geluiden dat er leidinggevenden zijn die medewerkers onder druk zetten en dat er zeepkist sessies worden gehouden waarbij er zwarte scenario’s worden geschetst om werknemers angstig te maken. De vakbonden hebben bij de directie aangegeven dat dit onacceptabel is en dat staken een recht is! Onze boodschap aan de werkgever is: zolang JDE niet met een concreet voorstel komt, gaan we door met actievoeren!

CNV en FNV roepen hun leden opnieuw op om te gaan staken voor een goede cao. We voeren de druk op en roepen op tot 72 uur staken

Wanneer:
vanaf woensdag 22 februari 6.00 tot zaterdag 25 februari 6.00 uur, er worden drie dagen (72 uur) gestaakt. De staking start met de ochtendploegen van 6.00 uur die niet opkomen en eindigt met nachtploegen van vrijdag 24 februari. De productie wordt weer opgestart op zaterdag 25 februari door de ochtendploegen van 6.00 uur

Wie en inschrijven:
inschrijven is voor alle ploegen, kantoor, buitendienst en dagdienstmedewerkers, alle leden van Professional en de fabrieken tegelijkertijd op: woensdag 22 februari van 13.00 tot 15.00 uur. Er is dus één inschrijfmoment voor iedereen en je kan je meteen voor drie dagen aanmelden als staker

Waar: twee inschrijflocaties:
Locatie: JDE Utrecht, Vleutensevaart 100 (op de hoek, buiten het JDE terrein)
Locatie:  JDE Joure, Vegelinsweg 20 (parkeerterrein ’t Haske aan de linkerkant)

Op beide locaties is er een snackkar aanwezig met eten en drinken voor de stakers

Hieronder uitgebreide informatie:

UTRECHT
Op woensdag 22-02-2023 wordt er gestart met staken in Utrecht. Hier wordt tot zaterdagochtend gestaakt.

Ploegen:
Woensdag 22 februari: de ploeg van 6.00 uur komt niet op en daarmee start de staking. Deze loopt door t/m de nachtdienst van vrijdag 24 februari. Let op, je hoeft je niet om 6.00 uur te melden dit kan vanaf 13.00 uur bij de stakingslocatie. Voor de dagdienst en buitendienst geldt hetzelfde en ook voor de diensten die hierna komen. Iedereen kan zich melden van 13.00 tot 15.00 uur bij de stakingslocatie op woensdag 22 februari. De ploeg van zaterdag 25 februari 6.00 uur start de werkzaamheden weer op.

Dagdienst/professional:
Er wordt gestaakt vanaf woensdag 22 februari vanaf aanvang dienst t/m vrijdag 24 februari einde dienst  (zie ook vetgedrukte uitleg bij de ploegen hierboven).               

Inschrijven voor alle drie de dagen op woensdag 22 februari tussen 13.00 en 15.00 uur.  Locatie: JDE Utrecht, Vleutensevaart 100 (op de hoek, buiten het JDE terrein)

JOURE
Op woensdag 22-02-2023 wordt er gestart met staken in Joure. Hier wordt tot zaterdagochtend gestaakt.

Ploegen:
Woensdag 22 februari: de ploeg van 6.00 uur komt niet op en daarmee start de staking. Deze loopt door t/m de nachtdienst van vrijdag 24 februari. Let op, je hoeft je niet om 6.00 uur te melden dit kan vanaf 13.00 uur bij de stakingslocatie. Voor de dagdienst en buitendienst geldt hetzelfde en ook voor de diensten die hierna komen. Iedereen kan zich melden van 13.00 tot 15.00 uur bij de stakingslocatie op woensdag 22 februari. De ploeg van zaterdag 25 februari 6.00 uur start de werkzaamheden weer op.

Dagdienst/Professional:
Er wordt gestaakt vanaf woensdag 22 februari vanaf aanvang dienst t/m vrijdag 24 februari einde dienst (zie ook vetgedrukte uitleg bij de ploegen hierboven).       

Inschrijven voor alle drie de dagen op woensdag 22 februari tussen 13.00 en 15.00 uur. Locatie:  JDE Joure, Vegelinsweg 20 (parkeerterrein ’t Haske aan de linkerkant)

Om 14.30 gaan we vanaf het parkeerterrein van het Haske in optocht naar de poort van JDE, het liefst met een grote groep zodat we goed zicht- en hoorbaar zijn! Sluit je aan bij de stoet!

Het blijft een dynamisch proces merken we, mocht er nog iets veranderen dan laten we dat uiteraard weten. Bij vragen kan je terecht bij de vakbondsbestuurder of één van de kaderleden uit het actiecomité. CNV-leden krijgen deze oproep per post en per mail.

Registratie 

  1. Al onze leden hebben inmiddels thuis een gepersonaliseerd stakingsformulier ontvangen. Neem dit formulier mee om je als staker aan te melden. Mocht je onverhoopt geen formulier thuis hebben gekregen, dan hebben wij een formulier voor je bij de stakingslocatie.
  2. Je kunt op je formulier aangeven op welke dagen je staakt. Je kunt dat in één keer doen voor alle drie de stakingsdagen. Het formulier lever je in bij één van onze aanwezige bestuurders.
  3. Een stakingsuitkering ontvang je alleen voor de dagen dat je werkt. Dus niet op dagen dat je roostervrij bent, een adv-dag hebt of verlof hebt. De stakingsuitkering bedraagt € 70,00 per gestaakte dag bij een dienst van 8 uur.

Toelichting op stakingsuitkering
Het normbedrag voor 2023 is € 81,93
Dag 1 t/m dag 5 van de staking krijg je 85% van het normbedrag is € 70,00
Dag 6 en langer krijg je 115% van het normbedrag is € 94,00

Het normbedrag geldt voor een hele werkdag. Werk je minder uur, omdat je bijvoorbeeld een parttime contract hebt, dan is je stakingsuitkering ook lager.

Niet-leden
Nieuwe leden hebben ook recht op de volledige stakingsuitkering. Wel moeten ze daarvoor een jaar lid blijven. Breng je ze aan als nieuw lid? Dan ontvang jij hiervoor een waardebon van 20 euro (Zelf een lid aanbrengen - cnv-ledenwerven.nl).

Ook deze keer hopen we op een grote opkomst. En dat deze staking net zo’n groot succes wordt als de eerste. Samen gaan we voor een mooie cao mét koopkrachtbehoud!

Mochten er vragen zijn, dan horen we dat graag.
Op naar een mooie cao met koopkrachtbehoud!

Mede namens de onderhandelingsdelegatie,

Jikkie Aalberts
bestuurder CNV Vakmensen
Mail      j.aalberts@cnvvakmensen.nl
Mobiel 06 – 53 67 35 96

Bijlage: verbeterd eindbod van JDE, Ultimatum aan Koninklijke Douwe Egberts en Reactie op ultimatum door JDE

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error