CNV-enquête over cao Heineken

Wat wil jij in de cao Heineken? Vul de enquête in. De CNV-voorstellenbrief is een samenvatting van de wensen van onze CNV-leden. Achtergronden lees je in deze nieuwsbrief. Let op: je krijgt rond deze tijd ook een algemene cao-enquête van CNV Vakmensen. Vul vooral ook deze enquête in, want die gaat over de cao Heineken!

Ga hier naar de enquête. Ontvang je deze nieuwsbrief per post, dan kan je de enquête invullen door in je browser in te typen: https://bit.ly/3kzCj2h

Cao- traject
Heineken kent 3 cao’s. Op 20 september 2021 was een eerste overleg met Heineken. We hebben daar afgesproken:

  • Er komen vier onderhandelingstafels: 1 overleg over zaken die we in alle cao’s gelijk willen houden, 1 overleg over de cao HNS/Vrumona, 1 overleg over de cao HNL-commercie, en 1 overleg over de cao Heineken Group
  • Op 12 oktober 2021 beginnen we met een overleg met alle partijen. In dat overleg zal CNV Vakmensen onze voorstellen presenteren. Daarom is het zo belangrijk dat je de CNV-enquête nu invult. We besluiten op 12 oktober welke onderwerpen gelijk moeten blijven, en welke onderwerpen we apart doen voor elke cao.
  • CNV Vakmensen heeft duidelijk gezegd: wij vinden het een slechte keuze om met 3 cao’s voor Heineken te werken. Zeker als je een belangrijk onderwerp als de loonsverhoging per bedrijfsonderdeel verschillend wil houden. De kans op problemen is groter. Heineken wil dit, dat is de enige reden dat we dit doen.

Functiewaardering
Nog zo’n onderwerp waar Heineken keuzes maakt, die de onze niet zijn. Heineken heeft nu twee functiewaarderingssystemen: Hay voor de hogere salarisschalen, Orba voor de lagere. Heineken vertelt nu aan iedereen wat de schaal in Hay zou zijn. Dat is helemaal theoretisch, want de cao zegt: de lagere schalen vallen onder Orba. CNV Vakmensen vindt Orba een beter systeem. Want bij Orba kunnen wij veel beter voor jou controleren of je beloning klopt. Bij Hay is de beleidsvrijheid van het management te groot.

Pensioen
Er komen grote veranderingen aan. CNV Vakmensen beslist namens jou mee, welk pensioensysteem we krijgen:

  • Een pensioensysteem, waar jij kunt kiezen hoe je belegt. De voordelen, maar ook de risico’s zijn dan voor jou.
  • Een solidair systeem. Het pensioenfonds kiest de beleggingsvorm. Als dan toch blijkt, dat er een pech-generatie ontstaat, kan het pensioenfonds jouw pensioen toch zo goed mogelijk houden. Door bijvoorbeeld bij anderen het iets minder te laten zijn. Dat heet solidariteit: voordelen en nadelen zo verdelen, dat iedereen een mooi pensioen heeft. CNV Vakmensen heeft de voorkeur voor dit solidaire systeem. Maar in de enquête mag je ook zeggen wat jij hiervan vindt.

CNV Vakmensen praat bij Heineken mee over:

  • Pensioen
  • Functiewaardering
  • Als er meer algemene onderwerpen komen, ook daarover
  • De cao HNS/Vrumona.

Of je nu bij Vrumona, HNS, Group of HNL-commercie werkt, vul de CNV-enquête in op uiterlijk 10 oktober. Want wie weet kunnen we jouw punten ook inbrengen in het algemene overleg.
Ga hier naar de enquête. Ontvang je deze nieuwsbrief per post, dan kan je de enquête invullen door in je browser in te typen: https://bit.ly/3kzCj2h

Roel van Riezen
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 34
E:  r.vanriezen@cnvvakmensen.nl