Voortgang in cao overleg Grh. in Groenten en Fruit

Op 17 februari jl. heeft CNV Vakmensen met de werkgevers in deze sector een zesde overleg gevoerd over een nieuwe cao voor de Groothandel in Groenten en Fruit. Er zit voortgang in maar we zijn er nog (net) niet.


Voortgang


Op 31 december 2021 liep de cao voor de Groothandel in Groenten en Fruit af. Tijdens een verkennende fase in november 2021 werd gesproken over de stand van zaken in de sector en de uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd. Maar er zijn toen ook belangrijke thema's gedefinieerd, zoals pensioen, duurzame inzetbaarheid, gezond roosteren en bijzondere aandacht voor de functiegroepen A t/m C. Daarna zijn de onderhandelingen van start gegaan.

Duurzame inzetbaarheid


Met werkgevers streven we er naar om een cao af te sluiten die aansluit bij de behoeften en de actualiteit van de sector. In dit kader hebben werkgevers voorstellen gedaan waarin –naar hun mening- meer passende en gezondere continue roosters kunnen worden gestimuleerd en gefaciliteerd. Volgens de werkgevers gaat het om roosters die passen bij de toegenomen vraag van klanten voor een continue levering van producten, maar die zich ook vertalen naar voldoende rustmomenten voor werknemers, voorspelbaarheid van roosters, een goede werk- privébalans en de juiste compensatie voor het werken op inconveniënte uren.

Dit thema is natuurlijk niet nieuw en je begrijpt dat we hier niet zomaar mee akkoord gaan. We willen eerst de gevolgen goed verkennen voordat we tot definitieve afspraken komen. In het kader van duurzame inzetbaarheid is door vakbonden onder meer gesproken over de invoering van een RVU-regeling, verlofsparen en een individuele leerrekening ter bevordering van de brede inzetbaarheid van werknemers.
Ouderschapsverlof, (aanvullend) geboorteverlof, ontziemaatregelen voor oudere werknemers (geen avond- en nachtdiensten meer) en een verruiming van de seniorenregeling zijn voor de leden van CNV Vakmensen belangrijke thema's en daarover proberen we ook nu nieuwe of aanvullende afspraken te maken.
Sociale partners zullen verder sowieso nog een gezamenlijke visie formuleren op duurzame inzetbaarheid waarop in de komende jaren kan worden voortgebouwd.

Loonparagraaf


In voorgaande cao's is op voorstel van de vakbonden al stapsgewijs afscheid genomen van enkele jeugdschalen. Sociale partners voeren het gesprek om daarin een volgende stap te zetten door de schaal voor 18-jarigen af te schaffen. Daarnaast wordt er goed gekeken naar de functiegroepen A t/m C.  Daarbij is het belangrijk dat de salarissen competitief blijven ten opzichte van andere sectoren waar vaak evenveel vraag is naar nieuwe medewerkers en net als elders wil men ook hier de huidige medewerkers graag behouden. 
Een goed loonbod van werkgevers zou dan voor de hand liggen maar juist over de salarisverhoging zijn we nog niet uit onderhandeld.

Onderhandelingsresultaat lijkt haalbaar


Hoe dan ook, de onderhandelingen zijn op dit moment in volle gang en verlopen nog altijd zeer constructief en voortvarend. We hopen op korte termijn een onderhandelingsresultaat aan de leden te kunnen voorleggen.

Vragen/opmerkingen


Als je naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen of opmerkingen hebt kan je contact opnemen met Arie Kasper, jouw bestuurderder/onderhandelaar namens CNV vakmensen. Mail naar a.kasper@cnvvakmensen.nl of bel 06-13208402. En kijk ook 'ns naar onze vernieuwde website waar je alles over jouw cao kunt vinden. Waar je over het hele cao-traject kunt meepraten, je vraag kunt stellen en kunt reageren op anderen.
Dit is het webadres: https://www.cnvvakmensen.nl/voeding/voeding/cao-groothandel-in-groenten-en-fruit/

 

 

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error