Onderhandelingsresultaat cao Grh. in Groenten en Fruit

CNV Vakmensen heeft een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao voor de Groothandel in Groenten en Fruit bereikt. Dit gaat met name over de loonontwikkeling. Het is nu aan de leden van de vakorganisaties of er mee kan worden ingestemd.
Overleg:
Meerdere keren is er met de werkgevers overlegd voor een nieuwe cao. Deze sector heeft nog steeds te maken met de gevolgen van de corona-maatregelen. Volgens de werkgevers aan de overlegtafel zijn er bedrijven zijn die het qua omzet goed zijn blijven doen maar is het merendeel in meer of mindere mate in de problemen gekomen. Volgens hen worden de gevolgen van Brexit nog steeds gevoeld en zijn de marges kennelijk erg klein. Het beeld is wisselend maar veel bedrijven kunnen nu pas met de (beperkte) openstelling van onder meer de horeca weer op stoom komen.

Onderhandelingsresultaat:
We realiseren ons dat we nog steeds in een periode zitten waarin het lastig is om afspraken te maken voor de langere termijn. Het komt de werkgevers niet uit en wij weigeren om verslechteringen af te spreken waar weinig tot niets tegenover staat. We beperken ons dus nu tot enkele onderwerpen. En hoewel we de uitkomst van deze ledenraadpleging nog niet kennen is het de bedoeling direct na de zomer opnieuw te overleggen. We rekenen er op dat de corona maatregelen dan achter ons liggen (of dat daar in ieder geval uitzicht op is) en we kunnen uitgaan van een "normale" situatie waarin alle cao-onderwerpen zonder enige terughoudendheid kunnen worden besproken. 

Dit is de tekst van het onderhandelingsresultaat:
  1. Looptijd: 1 januari tot en met 31 december 2021 
  1. Initiële loonsverhoging: Per 1 juni 2021 worden de salarissen met 1,5% verhoogd.
  1. Modernisering cao-tekst: Er is een protocolafspraak gemaakt om de cao-tekst te moderniseren. Door wijzigingen in de loop der jaren is de cao minder goed leesbaar geworden. Het doel is om in de komende 6 tot 12 maanden, in een werkgroep van werkgevers en werknemers, de cao-tekst te herzien.
Leden kunnen stemmen:
Een onderhandelingsresultaat leggen we zonder stemadvies voor. Het is aan de leden van de vakorganisaties om over dit onderhandelingsresultaat hun mening te geven.  Je kunt je stem uitbrengen door een mail te sturen aan Arie Kasper, jouw onderhandelaar in deze sector. Het emailadres is: a.kasper@cnvvakmensen.nl of bel 06-13208402. Reageer wel vóór 18 mei a.s

Vragen/opmerkingen?
Voor vragen of opmerkingen over deze sector kan je terecht bij Arie Kasper. Maar je kunt ook online vragen stellen -en meepraten- over jouw werk en de cao waar jij onder valt. Ga hiervoor naar ons online platform: https://www.jeachterban.nl/groothandels/
Daar ontmoet je leden en niet leden en we proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op vragen uit jouw werksituatie.