Krappe meerderheid leden akkoord met nieuwe cao Groothandel in Groenten en Fruit

Een krappe meerderheid van de leden die hun stem hebben uitgebracht over het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao voor de Groothandel in Groenten en Fruit heeft voor gestemd. Ook de leden van de collega-bonden hebben in meerderheid ingestemd. De nieuwe cao kan nu van kracht worden.

Reacties van leden:
De meeste leden vinden het loonbod van werkgevers bijzonder mager. Sommige reacties logen er niet om en dan met name van de leden die werkzaam zijn in bedrijven waar het ook tijdens de Corona pandemie en ondanks Brexit goed is blijven gaan. Volstrekt logisch dat je dan meer verwacht! Maar er zijn ook leden die in bedrijven werken waar het wél een stuk minder ging. Zij vinden de loonsverhoging ook karig maar kunnen zich er kennelijk bij neerleggen.

Sector-cao:
Dit is het beeld wat bij een sector-cao kan ontstaan. Er zullen altijd bedrijven zijn die het beter doen dan andere en daarom zal je ook nooit iedereen tevreden kunnen stellen. We hebben er enkele leden / ondernemingsraden al op gewezen dat dit een minimum cao is. Dat betekent o.m. dat van de cao mag worden afgeweken als dat in het voordeel van de werknemer is. Een werkgever mág dus het personeel meer salaris (of bijvoorbeeld een bonus of eenmalige uitkering) geven dan in de cao staat.
Als het ondanks de moeilijke periode een bedrijf voor de wind is gegaan zou het naar onze mening niet meer dan fair zijn als……

Hoe dan ook, een meerderheid van de uitgebrachte stemmen geeft akkoord en dat is voor dit moment leidend. Natuurlijk hebben we de werkgevers al te kennen gegeven dat deze uitkomst niet vanzelfsprekend is en dat de leden heel duidelijk zijn in hun verwachtingen voor de toekomstige loonontwikkeling.

Vervolg:
De nieuwe cao heeft een looptijd tot 1 januari a.s. Het is de bedoeling direct na de zomer met nieuw cao-overleg aan te vangen. We rekenen er op dat de Corona maatregelen dan echt achter ons liggen en we kunnen uitgaan van een "normale" situatie waarin alle cao-onderwerpen zonder enige terughoudendheid worden besproken. 

Vragen of opmerkingen?
Voor vragen of opmerkingen kan je terecht bij Arie Kasper, jouw onderhandelaar in deze sector. Het emailadres is: a.kasper@cnvvakmensen.nl of bel 06-13208402.
Maar je kunt ook online vragen stellen -en meepraten- over jouw werk en de cao waar jij onder valt.
Ga hiervoor naar ons online platform: https://www.jeachterban.nl/groothandels/
Daar ontmoet je leden en niet leden en we proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op vragen uit jouw werksituatie.