Cao-overleg Grh. in Groenten en Fruit nog eenmaal opgeschort tot april/ mei 2021

Sociale partners In de Groothandel in Groenten en Fruit hebben vervolg gegeven aan hun eerste, verkennende overleg van 26 oktober 2020 voor een nieuwe cao. De vorige cao liep tot en met 31 december 2020.

Huidige situatie sectorbreed zorgelijk:
In vervolg op dat eerste overleg is wederom gesproken over de huidige situatie binnen de sector, over de impact van de tweede coronagolf en de onzekere vooruitzichten die zijn doorwerking hebben op de sector. Er zijn bedrijven die het nog goed doen maar ook vele waar het water aan de lippen staat.
Er is met tevredenheid teruggekeken op de afspraken die zijn gemaakt omtrent de transitie van het bedrijfspensioenfonds naar PGB en het feit dat er alsnog een Brexit-deal tot stand is gekomen. Dit geeft enigszins meer houvast, maar de (administratieve) lasten die de uiteindelijke Brexit-deal met zich mee zal brengen, moeten nog goed in kaart worden gebracht.

Sociale partners zijn het erover eens dat een aantal bedrijven in zwaar weer zitten, zeker de bedrijven die leveren aan de foodservice. Bedrijven hebben hun kosten en lasten kennelijk fors zien toenemen. Denk bijvoorbeeld aan de coronamaatregelen die getroffen moeten worden om veilig te kunnen blijven werken, opvang van werknemers die in quarantaine moeten, roosters die aangepast moeten worden, etc.  De situatie ten opzichte van vorig jaar is in die zin nog onveranderd gebleven.

Nieuw cao-overleg over een paar maanden:
Ook CNV Vakmensen kan niet anders dan erkennen dat het lastig is om nu goede afspraken te maken voor een nieuwe cao. Er is daarom in goed overleg besloten het cao-overleg nog eenmaal op te schorten tot april/ mei 2021. We hopen dan beter zicht te hebben op de impact en duur van de pandemie. We gaan dan in ieder geval in overleg met een beknopte agenda om zo tot een aantal concrete afspraken te komen en deze vast te leggen in een nieuwe cao.

Vragen/opmerkingen?
Voor vragen of opmerkingen kan je terecht bij Arie Kasper, jouw onderhandelaar in deze sector. Het emailadres is: a.kasper@cnvvakmensen.nl of bel 06-13208402.
Maar je kunt ook online vragen stellen -en meepraten- over jouw werk en de cao waar jij onder valt. Ga hiervoor naar ons online platform: https://www.jeachterban.nl/groothandels/ Daar ontmoet je leden en niet leden en we proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op vragen uit jouw werksituatie.