Onrust over voorschot werkgevers in Graanbedrijven

leeg

Veel vragen over voorschotbetalingen werkgevers

Op dit moment komen bij FNV en CNV Vakmensen veel vragen binnen over de voorschotbetaling ter grootte van 2%. Al eerder gaven wij aan niet blij te zijn dat werkgevers op eigen houtje loonbetalingen doen die niet voortvloeien uit een cao-akkoord. Nu blijkt dat er werkgevers zijn die het voorschot bij uit dienst gaan van de werknemer gaan verrekenen.

Dat is nu (in januari) misschien nog wel een overkomelijk probleem, omdat het bedrag niet al te groot is, maar de terug te betalen bedragen worden bij het uitblijven van een cao-akkoord natuurlijk steeds groter. En als het langer duurt kan er zelfs een moment komen, dat je bij uitdiensttreding geld moet betalen aan je werkgever in plaats van je laatste loonbetaling. Dit terugbetalingsprobleem doet zich niet allen voor als je uit dienst gaat in verband met een andere werkgever maar ook bijvoorbeeld als je met pensioen gaat of arbeidsongeschikt wordt.

Hoe te reageren?
Wij raden je aan om bij je werkgever na te vragen wat hij van plan is wat hij gaat doen bij uit dienst treding. In het geval dat hij aangeeft dat hij het voorschot gaat verrekenen met je laatste loonbetaling is het misschien toch raadzaam dan aan te geven dat je van je voorschot afziet en wilt wachten totdat er een cao-akkoord is.

Noodzaak tot cao
De noodzaak dat er een cao komt, wordt bovendien nu nog groter. Ondertussen is de inflatie opgelopen naar 5,7% in december. Over heel 2021 was de lastenstijging volgens het CBS 2,7 %.  Dit is de hoogste stand sinds 2003. Zo lang er echter geen cao-akkoord ligt, kunnen we niet met nieuwe voorstellen komen om het inflatiegat te dichten. We hopen dan ook dat we snel het oude cao-traject met jullie hulp kunnen afsluiten. In dat kader hopen we dat de persconferentie van 14 januari het ons mogelijk gaat maken naar jullie toe te komen. Zodra wij die mogelijkheid krijgen zijn we er als de kippen bij om jullie aan de poort te staan.

Hartelijke groeten namens de onderhandelingsdelegaties van FNV en CNV Vakmensen
Eric Oonk, Loek Sanders (kaderleden) en Wilfred Jonkhout, vakbondsbestuurder FNV,
Johan Velthuis, Arjen Zuidema (kaderleden) en
Wietze Kampen, vakbondsbestuurder CNV Vakmensen

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error