Stem over onderhandelingsresultaat cao Farm Frites

Vakbonden CNV Vakmensen en FNV hebben met Farm Frites een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao per 1 juli 2022. In de bijlage vinden jullie het volledige onderhandelingsresultaat. In deze nieuwsbrief lichten wij dit resultaat toe dat wij positief ter stemming aan de leden voorleggen. Stemmen kan digitaal tot en met 20 november. Het zijn jullie arbeidsvoorwaarden, dus laat horen wat jullie ervan vinden!

Op 2 november 2022 onderhandelden FNV en CNV Vakmensen voor de derde keer met Farm Frites over een nieuwe cao. We gingen deze dag in met een aantal uitdagingen. Zo hadden we met elkaar nog een behoorlijk gat op loon te dichten en dienden we verdere uitwerking te geven aan de onderwerpen: RVU, afbouw ploegentoeslag, terugkomdagen en BHV vergoeding voor ploegleiders.
Partijen hebben goed naar elkaar geluisterd, bezwaren duidelijk uitgesproken en gezamenlijk gezocht naar oplossingen. Uiteindelijk is er een onderhandelingsresultaat bereikt waarvan beide partijen vinden dat dit een goed totaalpakket is en leggen dit dan ook positief aan jullie voor.

In het kort is overeengekomen:

  1. Looptijd 15 maanden
  2. Loonsverhoging van 6,5% en minimaal € 14,- per uur
  3. Thuiswerkregeling per 1-1-2023
  4. Reiskostenvergoeding € 0,21 per km
  5. Afbouwregeling ploegentoeslag
  6. Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)
  7. Terugkomdagen 3 vast, 2 flexibel
  8. Ploegleider (EHBO/BHV/Ademlucht-vergoeding)
  9. Vervolggesprek in 2023 over generatiepact, verlofsparen en duurzame inzetbaarheid
1. Looptijd 15 maanden
(1 juli 2022 tot en met 30 september 2023)
Reden voor een langere looptijd dan 12 maanden is dat beide partijen een einddatum op 1 juli een ongelukkig moment in het jaar vinden. Je veroorzaakt daar vrijwel altijd mee dat onderhandelingen over de zomer heen worden getild, omdat je een duidelijker beeld wilt hebben van de financiële situatie van Farm Frites over het lopende jaar. We zijn de afgelopen jaren steeds met terugwerkende kracht een cao aan het afspreken. Beide partijen vinden dit niet wenselijk. Een cao zou rond moeten zijn voor einde van de looptijd.


2. Loonsverhoging van 6,5% en minimaal € 14,- per uur

  • Per 1-7-2022 een structurele loonsverhoging van 4% (dus met terugwerkende kracht per ingangsdatum van de cao)
  • Per 1-2-2023 een structurele loonsverhoging van 2,5%
Dit is een gemiddelde loonsverhoging van 5,2% over 12 maanden. Landelijk was de gemiddelde loonstijging in de maand september 4,4%. De gemiddelde loonsverhoging over 2022 ligt momenteel op 3,4% voor 12 maanden. Daar waar gestaakt wordt, zie je dat de loonsverhogingen hoger liggen.
  • Per 1-1-2023 verdient een ieder ten minste € 14,- bruto per uur
Dit houdt in dat de werknemers in loonschaal 1 en een deel van loonschaal 2 en 3 er (aanzienlijk) op vooruit gaan. De BEO-T zal voor die mensen vanaf 2023 ook over de € 14,- gaan, net als de pensioenopbouw.

3. Thuiswerkregeling

De kaders voor het thuiswerken zijn in de vorige cao al opgenomen. Op basis daarvan is een thuiswerkbeleid met de ondernemingsraad gemaakt. Deze regeling zal per 1 januari 2023 ingaan en in de zomer van 2023 worden geëvalueerd. Daar waar nodig kunnen dan aanpassingen worden besproken en overeengekomen.

4. Reiskostenvergoeding

Per 1-1-2023 zal de reiskostenvergoeding worden aangepast van de bestaande staffel in artikel 39.1 cao Farm Frites naar de fiscaal maximaal onbelaste vergoeding (€ 0,21 per kilometer). De reiskostenvergoeding wordt gegeven tot een maximum van 30 km enkele reis en alleen over de dagen waarop je daadwerkelijk reist. Wanneer de overheid het fiscaal maximum in de toekomst verhoogt, zal Farm Frites dit volgen.
Indien je voor 1 januari 2023 in dienst bent en je in de ‘oude’ regeling meer reiskostenvergoeding kreeg dan je op basis van € 0,21 per km zou ontvangen, blijft voor jou de oude regeling gelden. De € 0,21 per km ontvang je onbelast en het deel daarboven (tot aan het ‘oude’ bedrag) wordt belast. Je gaat er dus niet op achteruit.

5. Afbouwregeling ploegentoeslag

In de huidige tabel in artikel 36 cao Farm Frites is geen sprake van afbouw, maar van een aantal maanden volledig behoud en daarna niets meer. Al meerdere jaren horen wij dat werknemers het vervelend vinden dat de ploegentoeslag niet langzaamaan wordt afgebouwd, maar ineens stopt. Zo kun je niet wennen aan de achteruitgang van het salaris. Om hieraan gehoor te geven is er een afbouwregeling overeengekomen waarin je over een langere periode de ploegentoeslag geleidelijker afbouwt. Zie hiervoor de tabel in het onderhandelingsresultaat. Je gaat er onderaan de streep niet op achteruit, omdat het aantal maanden dat je een afbouw krijgt is verlengd.

6. Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)

Voor een ieder die werkzaam is in de ploegendienst met nachten, wordt het op basis van maatwerk mogelijk om gebruik te maken van de RVU-drempelvrijstelling. Dit houdt in dat als je het financieel kunt redden, je maximaal 3 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd uit dienst treedt met een vergoeding.

Voorwaarden:

  • Werkzaam in ploegendienst met nacht
  • Minimaal 3 maanden en maximaal 3 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd
  • Minimaal 10 jaar in dienst
  • Regeling loopt tot en met 31-12-2025 (is AOW uiterlijk per 31-12-2028)
  • Bedrag voor 2022 is € 22.488,- per jaar (€ 67.464,- voor 3 jaar)
  • Keus bedrag ineens of maandelijkse betaling
  • Parttimers krijgen bedrag naar rato
  • Uit dienst middels een vaststellingsovereenkomst (vso)
  • Geen aanspraak op een WW-uitkering
  • Verplicht financieel advies in te winnen voor deelname
7. Terugkomdagen 3 vast, 2 flexibel

Momenteel hebben werknemers in de 5-ploegen per kalenderjaar 5 terugkomdagen. Een veel gehoorde klacht is dat men het zwaar vindt om 5 keer per jaar 7 dagen achter elkaar te moeten werken. Daarnaast blijkt het steeds beter in te passen om opleidingen op individuele basis aan te bieden in plaats van collectief.
Er is daarom afgesproken dat er in 2023 nog maar 3 dagen van 8 uur vast worden ingeroosterd, 8 uur wordt ingezet voor Octopus en 8 uur flexibel wordt voor het volgen van een functiegerelateerde opleiding. Deze 8 uur kan verspreid worden over meerdere momenten.
Vanaf 2024 zullen er 3 dagen vast worden ingeroosterd en de andere 2 dagen (= 16 uur) door de medewerker zelf in te vullen zijn voor opleiding. Dit kan zowel wettelijk verplicht, functiegerelateerd als een toekomstgerichte opleiding zijn. Deze 16 uur kan aansluitend aan je werkdag een paar uurtjes zijn of elders een losse dag.
Jullie kunnen je vanaf volgend jaar zelf via een systeem inschrijven voor opleidingen. Eind 2024 evalueren we deze afspraak en bekijken wij of aanpassing nodig is.

8. Ploegleider

In artikel 42 cao Farm Frites zijn de vergoedingen voor EHBO, BHV en Ademlucht opgenomen. Hierin ontbrak tot op heden een vergoeding voor de ploegleider. Overeengekomen is dat als je één van de vergoedingen krijgt en je daarnaast ploegleider bent, je een extra vergoeding van € 50,- ontvangt.
Tevens worden alle vergoedingen in artikel 42 cao Farm Frites geïndexeerd met de loonsverhogingen (4% en 2,5%).

9. Vervolggesprek in 2023 over generatiepact, verlofsparen en duurzame inzetbaarheid

Overeengekomen is dat vakbonden en Farm Frites in 2023 verder met elkaar in gesprek gaan over het generatiepact, verlofsparen en duurzame inzetbaarheid. Dan zullen de uitgangspunten van beide partijen worden uitgesproken, wat de mogelijkheden zijn, welke gevolgen er zijn op bijvoorbeeld financieel en operationeel gebied en waarin we elkaar kunnen vinden. De uitkomsten worden meegenomen in het volgende cao traject.

STEMMEN

Het laatste woord is aan jullie! Leden van beide vakbonden bepalen of zij instemmen met het onderhandelingsresultaat of dat zij tegen stemmen en dan ook bereid zijn om actie te voeren (= staken) voor een beter resultaat.
Het onderhandelingsresultaat ligt positief voor. Breng je stem digitaal uit.

Je kunt tot en met zondag 20 november 2022 je stem uitbrengen. Als de meerderheid van de leden instemt, zullen wij overgaan tot ondertekenen van de cao en zal de nabetaling over de maanden juli tot en met november nog in december 2022 plaatsvinden.

Wil je meer weten over de onderhandelingen en/of het resultaat?
Spreek dan een van de kaderleden aan. Je kunt natuurlijk ook je vragen per e-mail naar de kaderleden en/of jouw vakbondsbestuurder sturen.

Zelf kaderlid worden?
Dat kan! CNV Vakmensen zoekt leden die actief betrokken willen zijn bij bijvoorbeeld de cao onderhandelingen. Als kaderlid ben je de link tussen jouw collega's en de vakbondsbestuurder, ben jij aanspreekpunt voor leden met vragen en denk je actief mee. Dus praat jij gemakkelijk met collega's en wil jij betrokken zijn bij jullie arbeidsvoorwaarden, dan kan het zomaar zijn dat jij bij de volgende cao onderhandelingen deel uit maakt van de cao onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen. Lijkt het je leuk, heb je interesse en/of wil je meer informatie, ga dan naar Jaap Oostdijk (kaderlid) of Diana Kraan (vakbondsbestuurder). 

Op de Farm Frites pagina van CNV Vakmensen lees je het laatste nieuws. Cao Farm Frites | CNV Vakmensen
Maak jouw collega lid van CNV Vakmensen en ontvang zelf een attentie. Member Get Member - Bestaande leden november 2022 - cnv-ledenwerven.nl

Namens de onderhandelingsdelegatie,

Henk Nobel
Kaderlid FNV
henknobel@farmfrites.com

Hans Verheul
Kaderlid FNV
hansverheul@farmfrites.com

Mandy Peters
Bestuurder FNV Voedingsindustrie
mandy.peters@fnv.nl

Jaap Oostdijk
Kaderlid CNV Vakmensen
jaapoostdijk@farmfrites.com

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
06-22389584
d.kraan@cnvvakmensen.nl



 

 

Downloads