Cao onderhandelingen Ecolab gaan van start

Op woensdag 22 september zijn we met de kaderleden van de CNV Vakmensen en de FNV bij elkaar gekomen om onze voorstellenbrief te bespreken en zijn de onderhandelingen met Ecolab over een nieuwe cao gestart. Hoe dat is verlopen lees je in deze nieuwsbrief.

Voorstellen van vakbonden
Aangezien de cao al sinds april verlopen is en we door Corona in onzekere tijden leven, hebben we eerder al besloten om voor een cao met een korte looptijd te gaan. Aangezien vlak voor de zomer het werk bij Ecolab weer wat is aangetrokken en ook de economie steeds harder groeit, hebben we samen gekeken of onze voorstellen nog wel actueel waren.

Op basis van de huidige situatie hebben we onze voorstellenbrief dan ook wat aangepast. We gaan voor een korte cao met een looptijd van 1 jaar (van 1 april 2021 tot 1 april 2022) en een verhoging van het loon en aanverwante toeslagen van 3,5% per 1 april 2021. Daarnaast gaan we gezamenlijk kijken naar werktijden en inroosteren bij het structureel aantrekken van de werkzaamheden. De optie om te kiezen voor structurele verlofdagen ter waarde van 3,5% hebben we gezien het feit dat het werk weer toeneemt laten varen.

Voorstellen van Ecolab
Ondanks dat we door Corona in onzekere tijden leven en alles elke maand weer kan veranderen, wil Ecolab een cao afspreken voor 3 jaar. In deze drie jaar bieden zij de werknemers zowel achteruitgang als verslechteringen.

Loon
Als het aan Ecolab ligt krijgen jullie er in 2021 0% bij. Helemaal niks dus! Aangezien de inflatie sinds april tot nu toe op gemiddeld 1,9% ligt zou dit dus een flinke achteruitgang in koopkracht betekenen. Ook voor 2022 en 2023 wil Ecolab een loonsverhoging die ver onder de verwachte inflatie ligt afspreken, namelijk 1,5% per 1 mei 2022 en 1,5% per 1 mei 2023. Als het aan Ecolab ligt ga je er dus de komende drie jaar flink op achteruit!

Naast deze achteruitgang stelt Ecolab ook een aantal verslechteringen voor. Zo willen ze de seniorenregeling versoberen en een boete op ziek zijn introduceren.

Seniorenregeling
Ecolab stelt voor om naast het opnemen van de seniorenuren per kwartaal, ook de mogelijkheid te bieden om deze op te sparen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken. Maar zij wil daarbij wel dat dit uur nog maar een waarde van 65% vertegenwoordigt in plaats van 85%. Daarnaast wil Ecolab dat de seniorenregeling niet meer van toepassing is op nieuwe werknemers.

Loondoorbetaling bij ziekte en boete bij ziek zijn
Momenteel is het zo dat je bij ziekte het eerste ziektejaar 100% van je loon krijgt doorbetaald en het tweede ziektejaar 80% van je loon krijgt doorbetaald. Deze loondoorbetaling bij ziekte wil Ecolab versoberen om er zo voor te zorgen dat werknemers zich niet zo vaak ziek melden. Ecolab is van mening dat werknemers het financieel moeten voelen als zij zich ziek melden. Ze denken dan dat werknemers zich misschien minder vaak ziek melden of zich eerder weer beter melden. Daarom stelt Ecolab voor om de eerste 4 maanden bij ziekte nog maar 85% van het loon door te betalen, de 14 maanden daarna 90% van het loon, de 3 maanden daarna 80% van het loon en de 3 maanden daarna 70% van het loon. Dat betekent dat in twee jaar de loondoorbetaling bij ziekte van 180% naar 170% van het loon gaat. Daarnaast wil Ecolab een niet-ziek-zijn bonus introduceren, ofwel een boete op ziek zijn.
Want je onthoudt mensen die ziek worden een beloning die mensen die niet ziek zijn wel krijgen. Het gaat om kleine (netto)bedragen van € 25,00  bij een kwartaal, € 50,00 bij een half jaar, € 75,00 bij 9 maanden en € 100,00 bij een jaar niet ziek zijn. En dan in de vorm van bijvoorbeeld een cadeaubon.

Cao onderhandelingen
Op 30 september zitten we weer met Ecolab om tafel om verder te spreken over een nieuwe cao. Wij willen graag van jullie weten wat jullie van de voorstellen van Ecolab vinden en ontvangen daarom graag jullie input.

Laat ons uiterlijk 30 september weten wat je van de voorstellen vindt. Dit kan via een van onze de kaderleden of voor leden van CNV Vakmensen via r.heins@cnvvakmensen.nl en voor leden van de FNV via Yolanda.Reus@fnv.nl of Lennart.Feijen@fnv.nl.

We houden jullie met een nieuwsbrief op de hoogte van het vervolg. Verspreid deze nieuwsbrief ook gerust onder je collega’s die geen lid van een vakbond zijn.

Samen staan we sterk!

Mede namens Yolanda Reus en Lennart Feijen van het FNV

Robbim Heins
Bestuurder
r.heins@cnvvakmensen.nl
06 - 5160 1987