Stem over het eindbod Cosun Beet Company

In onze laatste nieuwsbrief is er een update gegeven over de stand van zaken na de laatste onderhandelingen. Zoals jullie weten is het op 6 mei niet gelukt om tot een resultaat te komen met jullie werkgever, Cosun Beet Company (CBC) en werd ons een eindbod toegezegd. Het eindbod hebben we inmiddels ontvangen en leggen we graag ter stemming voor.

De loonsverhoging in het eindbod
Na de ledenraadplegingen op 29 april en het overleg met de kadergroep op 4 mei is besloten te blijven inzetten op 3% loonsverhoging voor een cao van 14 maanden en een ingangsdatum van de cao-loonsverhoging per 1 januari 2021. CBC biedt in het eindbod:
- 3% loonsverhoging ingaand per 1 april 2021;
- een looptijd van 15 maanden;
- een eenmalige vergoeding van € 500,- bruto.
De loonsverhoging teruggerekend naar 12 maanden komt neer op 2,4%. Dat ligt iets boven de gemiddelde loonstijging in Nederland.

Verbeterd eindbod
CBC heeft in het eindbod het loonbod dus iets verbeterd ten opzichte van het voorstel dat zij deden op 6 mei. Dat wil zeggen: de loonsverhoging gaat niet per mei 2021 in maar een maand eerder. Het verschil zit hem nu nog in de looptijd en de ingangsdatum van de loonsverhoging. In de bijlage vinden jullie de volledige inhoud van het eindbod. We vragen jullie aan het eind van deze nieuwsbrief je stem hierover uit te brengen met deze link. 

Plussen en minnen in het eindbod
CNV is over een aantal zaken positief. De verwijzing naar onze handreiking ‘Hoe werkt Rouw’, het onderzoek naar (on)gelijke beloning en de thuiswerkvergoeding vanaf 2021 zijn mooie afspraken. Ook zien wij de aanvulling op het geboorteverlof en de mogelijkheid om het vitaliteitsbudget tot drie jaar te stapelen als positief.
Zoals met jullie besproken tijdens de ledenvergaderingen hadden we meer gehoopt op het gebied van afspraken over de RVU-regeling. Tijdens maar ook na de ledenvergaderingen bleek dat voor slechts een gedeelte van de leden de voorgestelde RVU-regeling onacceptabel zou zijn. De meerderheid gaf aan akkoord te kunnen gaan mits daar een goed loonbod tegenover zou komen te staan.
De opname van een hardheidsclausule is nog wel een positieve verbetering. Hierdoor kan het voor ‘schrijnende gevallen’ die niet aan alle voorwaarden voor deelname aan de regeling voldoen, toch mogelijk zijn om deel te nemen aan de RVU regeling.
Tot slot hadden wij het graag anders gezien als het gaat om de wijziging van de 80-90-100 regeling.  Medewerkers moeten vanaf 2022 minimaal 10 jaar in dienst zijn om deel te kunnen nemen aan de 80-90-100 regeling. Dat brengt ongelijkheid op de werkvloer met zich mee en daar zijn wij uiteraard gaan voorstander van.

Gevolgen van instemmen of afwijzen
Het is nu aan de leden van de drie vakbonden (CNV, FNV en VACOS) om zich uit te spreken over het eindbod. Als jullie in meerderheid voorstemmen, dan kan de nieuwe cao 2021-2022 tot stand komen. Als geen van de vakbonden een positieve meerderheid behaald zal er geen CAO tot stand komen.

Stem over het eindbod
In de bijlage vinden jullie de volledige inhoud van het eindbod. Jullie kunnen tot en met 30 mei 2021 je stem uitbrengen met deze link. Een eindbod is niet meer onderhandelbaar. Wij gaan er dan ook vanuit dat tegenstemmers bereid zijn om in actie te komen voor een beter cao-resultaat. Ook horen we graag waaróm leden tegenstemmen, zodat we bij een negatieve uitslag scherp hebben wat er beter/anders moet.
Krijg je de nieuwsbrief per post, dan kun je mij jouw Ja ik stem voor, of Nee ik stem tegen per e-mail laten weten. 
We zien jullie stemmen graag tegemoet en zullen jullie ná 30 mei informeren over de uitslag.

Mede namens Wim Dinkela en Ronald Zantingh, kaderleden CNV Vakmensen,
Loes Dreschler en Anthony Williams, bestuurders CNV Vakmensen
M 06 1871 1343 / a.williams@cnvvakmensen.nl

 

Downloads