Uitnodiging ledenvergadering Vakbonden

Vorige week hebben we voor de derde keer met jullie directie gezeten over de verlenging van jullie cao. De verwachtingen waren nogal hooggespannen: recente berichtgeving over de ontwikkeling van de inflatie en het verlies van koopkracht liegen er niet om en de gevolgen hiervan komen jullie dagelijks in de supermarkt en bij de energierekening tegen. Het is ook om precies deze reden dat vakbonden momenteel superkritisch zijn op wat werkgevers momenteel aan loon te bieden hebben

Desgevraagd gaf jullie werkgever vorige week aan dat zij het behoud van jullie koopkracht zeer belangrijk vindt. Maar tussen belangrijk vinden en daar daadwerkelijk ook nog iets mee doen, blijkt toch een wereld van verschil te zitten. Het eindbod waarmee Corbion uiteindelijk komt, -overigens wachten we daar nog op- gaat namelijk in de verste verten niet maken dat jullie koopkracht op peil blijft. Het bedrijf biedt namelijk 4% over 1 april 2022 tot 1 april 2023 en 5% over 1 april 2023 tot 1 april 2024. En nu klinkt 9% bij elkaar opgeteld als heel veel, maar feitelijk gaan jullie er met dat bod enorm op achteruit.

Zo werd vorige week bekend dat het koopkrachtverlies in Nederland over 2022 alleen al 10,0% bedroeg. Met de 4% die het bedrijf nu biedt, verliezen jullie dus alleen over 2022 al 6% aan koopkracht. De looneis voor 2023 komt neer op 14,3%;  ook de 5% die Corbion nu biedt, zal dus een enorm gat gaan slaan.  

Het eindbod zoals jullie directie dat gedaan heeft, komt er dus feitelijk op neer dat jullie je vakantiegeld en eindejaarsuitkering zullen kwijtraken. Dit gebeurt niet alleen dít jaar en het komend jaar, maar zal zo blijven zo lang als dat jullie bij Corbion werkzaam zullen zijn. Het is daarom wat ons betreft dan ook: nu of nooit.

Uiteraard hebben we jullie management hierop gewezen: het bedrijf kan niet linksom beweren dat het koopkracht in stand houdt en rechtsom het tegenovergestelde doen. Het simpele antwoord dat we daarop gekregen hebben, is dat als het bedrijf jullie koopkracht in stand zou houden, het genoodzaakt is om productie te verplaatsen naar Thailand. Maar wanneer we vragen wanneer en bij welke cijfers daar sprake van zou zijn, komt geen antwoord.

Kort samengevat komt het er dus op neer dat van jullie verwacht wordt dat je maar wat minder boodschappen doet en de thermostaat een paar graden lager instelt, omdat het bedrijf anders omvalt. Aandeelhouders worden in de tussentijd op hun wenken bediend, zo blijkt uit de cijfers.

Bijkomende voorstellen die het bedrijf gedaan heeft, zoals bijvoorbeeld het verminderen van het aantal “Tijd voor tijd” uren van 80 naar 40, zijn inmiddels ingetrokken.  

Wat overblijft, is een bod dat maakt dat jullie koopkracht op alarmerende wijze afneemt. Om deze reden willen wij met jullie om tafel om de huidige situatie te bespreken. Daarvoor worden ledenvergaderingen georganiseerd. Deze vinden plaats op:

 

Datum                                              Meeting Room                               Tijd

30 januari                                         De Fabriek                                        12.30-13.45

                                                                                                                  14.00-15.15

Jullie zullen begrijpen dat het belangrijk is dat jullie in grote getale aanwezig zijn, gezien het belang van wat er op het spel staat. Daarom: graag zien we jullie de 30e!

 

Namens de onderhandelingsdelegatie,

 

FNV Procesindustrie                                                    CNV Vakmensen

Erik de Vries                                                                 Soraya Faez