Voortgang reorganisatie CêlaVíta

Deze Nieuwsbrief is een update over de laatste stand van zaken

Beste leden van CêlaVíta,

Op dinsdag 15 februari jl. hebben de bonden CNV Vakmensenen RMU met uw werkgever CêlaVíta gesproken over de voortgang van de reorganisatie, het sociaal plan, het nieuwe rooster en de cao. Graag willen wij de uitkomsten met jullie delen.

Voortgang reorganisatie
In deze bijeenkomst is verteld, dat er vanaf de reorganisatie aankondiging 23 á 24 werknemers via natuurlijk verloop bij CêlaVíta zijn vertrokken. Daarnaast hebben 18 werknemers gebruik gemaakt van de vrijwillige vertrekregeling en heeft CêlaVíta 3 werknemers in het kader van de reorganisatiedoelstelling gedwongen ontslag moeten aanzeggen. Ondertussen blijft het natuurlijk verloop doorgaan met als gevolg dat er vacatures gaan ontstaan.

CêlaVíta vindt het belangrijk dat er daarom snel met de werknemers gesproken moet worden om perspectief te bieden en snel te gaan bouwen aan een stabiele situatie. Het streven is om meer transparant te worden en medewerkers te laten meedenken cq. met ideeën te laten komen. Dit laatste is niet nieuw. Oók in het verleden zijn er zeer goede ideeën van werknemers geweest maar CêlaVíta heeft aangegeven dat de terugkoppeling op de ideeën niet altijd goed is geweest. Soms waren er goede redenen om een idee niet door te voeren. Die redenen zijn meestal niet teruggekoppeld, waardoor het idee bij de werknemers ontstaan kan zijn dat er niets mee is gedaan. Dit wil CêlaVíta naar de toekomst toe anders gaan doen.

Sociaalplan
In het eindbod van de werkgever waren de inhoudelijke afspraken van het sociaalplan in principe al bepaald. In de uitwerking tot een “echte sociaal plan-tekst” zijn er een paar puntjes op de i gezet, maar die hebben de inhoud nagenoeg niet aangetast. Zo is bijvoorbeeld de einddatum van het sociaal plan gesteld op 31 december 2022 en kan er een bezwarencommissie worden opgetuigd als er bijvoorbeeld discussie is tussen werkgever en werknemer over het al dan niet passend zijn van een functie. Ook heeft er een discussie plaats gevonden over het al dan niet toepasbaar zijn van het sociaal plan bij bepaalde oorzaken van boventalligheid.

Roosters
In het eindbod van CêlaVíta zat dat het rooster zal wijzigen (onder meer om de klanten beter te kunnen bedienen).

Partijen hebben afgesproken om naar het best passende rooster te komen via een procesmatige aanpak. Daartoe wordt op 7 maart  gestart met het nieuwe rooster en wordt deze in de 6 maanden daarna verbeterd door input van diegenen die in het rooster werken. Concreet gebeurt dit door:

  • Maandelijks het rooster door een groepje medewerkers (twee OR-leden die ook met het rooster werken en kaderleden CêlaVíta) te evalueren en de daaruit voortkomende verbeteringen door te voeren;
  • Na 3 en 6 maanden een grotere evaluatie te laten plaatsvinden, waarbij ook RMU en CNV Vakmensen zijn betrokken;
  • Tussentijdse verbetervoorstellen van de medewerker in te brengen bij de leidinggevende of HR.
Door dit laatste heb je als werknemer in ploegendienst dus een directe mogelijkheid om je verbeterpunten in te brengen. Daarnaast zal er dit jaar een studie gestart worden samen met de vakbonden, OR en CêlaVíta, naar vereenvoudiging van bestaande werkrooster, pauzeregelingen en bestaande uitzonderingen.

CAO
Ten slotte is de CAO redactioneel aangepast aan het eindbod van CêlaVíta. Dit betreft met name de aanpassing van de groepen (36uur naar 38 uur en van 38 uur naar 40). Dit heeft een doorwerking in de hele CAO.

Vragen, opmerkingen of lid worden;
Heb je vragen of opmerkingen, meld je dan bij één van de kaderleden op jullie bedrijf. Zij zullen je vraag beantwoorden of verder helpen. Uiteraard is het altijd verstandig lid te zijn van een vakbond. Ook daartoe kan je je wenden tot één van de kaderleden of de website van de bonden te bezoeken.

Wij vertrouwen erop jullie hiermee geïnformeerd te hebben, mede namens de kaderleden,

 

Wietze Kampen                          
Bestuurder                                                    
CNV Vakmensen                                     

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error