Vierde stakingsdag Cargill

Ons ultimatum aan Cargill is 5 oktober 23.00 uur verlopen. Vandaag is de 4e dag dat jij en je collega’s staken voor een betere cao. Kaderleden en andere vakbondsleden hebben afgelopen dagen heel veel energie gestoken in deze staking. Afgelopen dagen waren collega’s op verschillende locaties nog aan het werk om alle productie af te bouwen. Inmiddels is er veel leeg gedraaid. Cargill probeert de staking te breken door werkwilligen het werk van stakers te laten doen.

Vakbondsleden van CNV en FNV die staken doen dit voor een goede cao, ook voor collega's die doorwerken. Het gaat niet alleen om het loon, het gaat ook om het behoud van de rechten die werknemers van Cargill nu hebben. Helaas wilde Cargill aan de onderhandelingstafel niet komen tot goede afspraken over loon, het sociaal plan, 59+ regeling, 5 mei of andere cao afspraken. Dit heeft ervoor gezorgd dat vakbondsleden het werk hebben neergelegd.

Besmet werk

Op verschillende locaties probeert Cargill wrijving te creëren tussen stakers en werkwilligen. Staken is een belangrijk recht. Staken zorgt voor een machtsevenwicht tussen werkgever en werknemer. Als werkwillige kan je niet verplicht worden om het werk van een stakende collega’s uit te voeren. Het werk van stakers wordt besmet werk genoemd. Het uit laten voeren van besmet werk is een manier om een staking te breken.

De cao is een collectieve afspraak. Zowel de cao afspraken als het sociaal plan gaat alle werknemers aan. Daarom rekenen we op solidariteit van alle Cargill werknemers tijdens deze staking. Mocht je door een leidinggevende of anderen onder druk gezet worden om te werken in plaats van te staken, laat dit aan mij als vakbondsbestuurder weten! CNV Vakmensen komt op voor jouw recht als werknemer.

Belangen van Banding collega’s

Banding werknemers hebben dit jaar een veel lagere procentuele loonsverhoging gehad dan de Cargill medewerkers die onder de cao vallen. Banding werknemers hebben dus te maken met gehad met flink koopkrachtverlies. Er zijn veel meer Banding collega’s dan collega’s die onder de cao vallen. Bovendien liggen de lonen van Banding collega’s veel hoger dan van de meeste cao collega’s.

Als cao lonen in 2024 opnieuw harder stijgen dan de lonen van Banding, zal de onrust onder Banding over hun loon groter worden. Op 1 januari 2024 ontvangen de Banding collega’s hun loonsverhoging. Als de cao lonen stijgen, zal de druk op Cargill om de Banding lonen ook te laten stijgen verhogen. Op die manier worden de belangen van verschillende werknemers tegen elkaar uitgespeeld.

100 euro

Zelfs als Cargill de werknemers onder de cao en de Banding hetzelfde percentage aan loonstijging zou bieden, is het prijskaartje voor de Banding vele malen hoger. CNV Vakmensen heeft niet voor niks een loonvraag gesteld die een combinatie was tussen een nominaal bedrag en een percentage. Een loonstijging van 5% betekent voor iedere werknemer een ander bedrag. De lonen die het hoogst zijn krijgen er met 5% netto het meeste bij. De lonen die het laagst zijn krijgen er met 5% netto het minste bij. Omdat we willen dat ook de collega’s met het laagste loon een redelijke loonsverhoging krijgen, hebben we gevraagd om alle lonen te verhogen met 100 euro. Cargill heeft geen enkele aandacht besteed aan deze loonvraag. Er was geen aandacht van Cargill voor dit punt aan de onderhandelingstafel, ook niet in hun andere communicatie over de cao.

Respect

Een staking is het laatste ultieme middel dat je als werknemer kunt inzetten, dat is dus niet zo maar. Cargill weet dit ook. Cargill kan de stakingen beëindigen als zij echt bereid zijn om serieus te onderhandelen. Dat begint met een houding om een beter loonbod te doen en de verslechteringen en versoberingen in te trekken.

Het was mooi om te zien en horen dat zelfs collega’s die vrij waren langs kwamen op verschillende stakingslocaties om hun collega’s te steunen! Het is ook mooi om te zien dat CNV en FNV collega’s elkaar steunen in deze staking. Op alle locaties zien we dat er veel energie gestoken wordt in het beantwoorden van vragen en organiseren de staking. Het verdient veel respect dat collega’s zich zo inzetten voor het collectief belang.

We gaan er vanuit dat de staking op een ordelijke manier verloopt. Ook na deze staking moeten jullie als collega’s weer samen verder, dus we verwachten dat iedereen respectvol met elkaar omgaat. Mochten er tijdens deze actieperiode vragen zijn of problemen ontstaan neem dan contact met mij op. Bel, app of mail gerust.

Samen staan we sterk en samen gaan we deze strijd aan!

Mirjam van Leussen

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen

0628866597
m.vanleussen@cnvvakmensen.nl

 

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error