Verhoging stakingsuitkeringen CNV Vakmensen

Vandaag is het 12 dagen na het verstrijken van ons ultimatum. Cargill doet er alles aan om de staking te breken. We zien op verschillende plekken dat Cargill er alles aan doet om zoveel mogelijk besmet werk te laten uitvoeren. Cargill had verwacht dat onze leden zich binnen een paar dagen gewonnen zouden geven.

Werkwilligen

In het technisch overleg hebben vakbonden en Cargill afgesproken dat er een aantal specifieke werkzaamheden moeten plaatsvinden, ook als er geen enkele werkwillige is. Het gaat daarbij om werkzaamheden in het kader van veiligheid of om permanente schade aan machines te voorkomen. In het verslag van het technisch overleg is ook vastgelegd wat de minimale bezetting is voor deze noodzakelijke werkzaamheden voor veiligheid.

Als er voldoende werkwilligen zijn, hoeft er voor de minimale bezetting geen beroep gedaan te worden op stakers. Stakers worden enkel ingezet voor deze noodzakelijke werkzaamheden als er geen werkwilligen zijn die deze werkzaamheden kunnen uitvoeren. Als er werkwilligen zijn die bevoegd zijn voor deze werkzaamheden, dienen zij de minimale bezetting voor veiligheid te vormen. We weten dat er ook werknemers zijn bij Cargill die een tijdelijk contract hebben, geen vakbondslid zijn of uit angst of financiële problemen niet mee staken. Deze kleine groep werkwilligen was afgelopen dagen echter onvoldoende om de productie op te kunnen starten.

Lange adem

Cargill probeert nu stakers in te zetten voor de minimale bezetting en werkwilligen in te zetten om productie op te starten. Dit betekent dat het Cargill heet onder de voeten wordt. Maar onze stakers blijken een hele lange adem te hebben.

Cargill heeft onze vakbondsmacht niet gebroken. Dat laten onze leden nu niet gebeuren en niet in de toekomst. De stakers hebben laten zien dat ze een lange adem hebben als dat nodig is. Als Cargill de productie wil opstarten moeten ze met een beter bod komen!

Het bestuur van CNV Vakmensen heeft groot respect voor de stakers bij Cargill. Onze vakbondsmacht wordt getart door Cargill. Om de stakers te steunen heeft het bestuur van CNV Vakmensen, net als het bestuur van FNV, besloten om de stakingsuitkering te verhogen. Bij hoge uitzondering zal de stakingsuitkering vanaf de 11e stakingsdag 125 euro per dag zijn. Het is triest dat Cargill de staking zolang laat duren, wij zijn altijd bereid om te onderhandelen. Maar als Cargill zich zo hard blijft opstellen zullen de vakbonden er alles aan doen om de stakers te steunen in hun strijd voor een goede cao!


Mede namens het actiecomité

Mirjam van Leussen

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen

0628866597

m.vanleussen@cnvvakmensen.nl 

 

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error