Onderhandelingsresultaat vakbonden, acties opgeschort!

Vandaag vrijdag 20 oktober hebben CNV en FNV informeel onderhandeld met Cargill. Daarbij is na 14 dagen onafgebroken staken eindelijk een onderhandelingsresultaat bereikt. Leden hebben altijd het laatste woord. Komende week zullen de leden van CNV en FNV stemmen over dit resultaat. In deze nieuwsbrief informeren we jullie over het onderhandelingsresultaat en het opschorten van de stakingsacties en het vervolgproces.

Onderhandelingsresultaat

De verslechteringen zijn allemaal van tafel gehaald door Cargill! Daarnaast hebben we met dit onderhandelingsresultaat een beter loonbod. Hierbij de hoofdpunten uit het onderhandelingsresultaat:

  • Looptijd van 2 jaar. 1 augustus 2023 tot 1 augustus 2025
  • Loonsverhoging per 1 augustus 2023 100 euro (gemiddeld 3%) + 2% + APC
  • Loonsverhoging per 1 augustus 2024 3% + APC
  • Sociaal plan wordt ongewijzigd verlengd tot 1 augustus 2025
  • Stagevergoeding voor MBO/HBO/WO stagairs 600 euro bruto opgenomen in de cao
  • Onderhandelingen voor de volgende cao zullen tijdig plaatsvinden. In mei 2025 wordt gestart met de onderhandelingen, de data worden allemaal gepland voor het aflopen de cao op 1 augustus

De 59 plus regeling blijft ongewijzigd. Het loon tijdens ouderschapsverlof blijft 100% aangevuld. Het Sociaal Plan blijft zoals het is en verlengt tot 1 augustus 2025. Het volledige onderhandelingsresultaat vinden jullie in de bijlage.

Kracht van de stakers

Zonder de collega’s die de afgelopen 14 dagen hebben gestaakt was dit resultaat niet mogelijk geweest. Het is jammer dat Cargill niet bereid was om aan de onderhandelingstafel dit bod op tafel te doen. Zij hebben tot het laatste moment afgewacht in de hoop dat de staking zou breken.

De stakers van CNV en FNV bleken toch vastberaden. Vandaag vrijdag 20 oktober aan het einde van de middag, kwam uiteindelijk 2% en 100 euro op tafel. 100 euro is gemiddeld 3% loon. Dit betekent in totaal dus een loonstijging van 5% bovenop de APC, die de inflatie corrigeert.

Het was een stroef stakingstraject. Er was veel wrijving over de afspraken in het technisch overleg. Het heeft onze kaderleden ook veel energie gekost om de staking goed te laten verlopen. Maar deze inspanning is niet voor niks geweest.

Opschorten acties

Onze leden hebben altijd het laatste woord. Ieder vakbondslid mag zijn of haar stem uitbrengen over dit resultaat. CNV zal de nieuwe cao Cargill BV pas ondertekenen als de meerderheid van onze leden heeft ingestemd.

Zolang de stemming loopt worden de acties opgeschort! CNV en FNV roept haar leden op om vanaf morgen 21 oktober in de ochtend weer aan het werk te gaan. We willen niet dat onze leden langer staken dan nodig is.

Mochten de leden in meerderheid tegen dit resultaat stemmen, dan zal er opnieuw in staking worden gegaan.

Stemprocedure

De stemprocedure van CNV en FNV verloopt verschillend. De leden van CNV vakmensen kunnen digitaal stemmen. Maandag 23 oktober ontvangen jullie nieuwsbrief met een stemlink. Vanaf maandag 23 oktober tot uiterlijk vrijdag 27 oktober 19.00 uur kan er digitaal gestemd worden.

Vrijdagavond zal de stemmingsuitslag bekend zijn en uiteraard aan jullie bekend worden gemaakt.

Digitale informatiebijeenkomsten CNV maandag 23 oktober

We kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn over het onderhandelingsresultaat of het proces.
Daarom zijn er op maandag 23 oktober digitale informatiebijeenkomsten voor de leden van CNV Vakmensen. Jullie kunnen tijdens deze bijeenkomst vragen stellen, zodat je weloverwogen een stem kunt uitbrengen.

13.00 - 14.00 uur
Teamslink: Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

16.30 - 17.30 uur
Teamslink: Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

Mocht je maandag niet aanwezig kunnen zijn, kun je me natuurlijk ook altijd op een ander moment bellen of mailen als je een vraag of opmerking hebt.

Mirjam van Leussen
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
0628866597

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error