Cargill doet herzien eindbod kort voor jaarwisseling

Cargill heeft een herzien eindbod gedaan voor de cao die al sinds augustus van dit jaar verlopen is. Ook ligt er een ultiem voorstel van Cargill op tafel over de verlenging van het sociaal plan. CNV Vakmensen roept alle leden op om aan deze zeer belangrijke stemming deel te nemen. Bij een NEE-stem is actiebereidheid een vereiste.
Inhoud eindbod Cargill
De inhoud van het eindbod luidt:

- Een loonsverhoging van 3,5% per 1-8-2020
- Een looptijd van de cao van 18 maanden, tot en met 1-2-2021
- Invoering van de regeling vervroegd stoppen met werken, wat wil zeggen dat je 3 jaar voor AOW kan stoppen met werken onder uitkering van een bedrag van 21.204 Euro per jaar. Je kan dat bedrag ineens laten uitkeren maar ook per maand laten uitbetalen

- Volledige betaling van het aanvullend partnerverlof. Dat betekent dat je bij het krijgen van een kind als partner vijf weken extra volledig doorbetaald vrij kan zijn en dat betekent dat je op elke dag dat je verlof opneemt minimaal 30% extra krijgt doorbetaald (want UWV vergoed maar maximaal 70%). Met terugwerkende kracht geldt dit ook voor mensen die al per 1-8 van deze nieuwe regeling gebruik hebben gemaakt.
- 500 Euro DI-budget voor 2021

Sociaal Plan
Ook heeft Cargill een finaal voorstel gedaan aangaande het sociaal plan. Dat wil Cargill met een jaar verlengen tot eind 2022. Aangezien CNV heeft voorgesteld om het sociaal plan (minimaal) met dezelfde termijn te verlengen als de cao (langer is beter), komt Cargill op dit vlak ons niet volledig tegemoet. Immers, de cao eindigt later dan het sociaal plan gegeven het eindbod.

In de bijlages vind je het ultieme voorstel van Cargill voor wat betreft de cao en het social plan.

Analyse CNV
Als compromisvoorstel hebben CNV en collaga-vakbond FNV een cao voorgesteld met een looptijd van een jaar en 3,5%. Met een eindbod van 3,5% voor 18 maanden kiest Cargill ervoor om hier niet op in te gaan. 12/18 x 3,5% is immers 2,33% op jaarbasis en niet 3,5%. Daar staat weliswaar tegenover dat je die 3,5% in ieder geval binnenhebt én dat zowel het aanvullende partnerverlof en de regeling eerder stoppen met werken zijn geregeld. Maar vanuit een zuiver loonstandpunt bekeken biedt Cargill minder dan wat in 2020 gemiddeld is afgesproken (2,37% op 12-maandsbasis) en minder dan wat bij een uitstekend draaiende onderneming betaald kán worden.

CNV geeft daarom géén positief advies af op dit eindbod. Het is aan jullie, onze leden, om hier het finale oordeel over te vellen. Bij een afwijzing van de cao en het sociaal plan verwachten we wel van onze tegenstemmende leden dat ze bereid zijn om actie te voeren en zullen we tussen 9 en 12 januari een digitale actievergadering plannen. Want meer in het praatvat qua loon zit er simpelweg niet.

GA STEMMEN!
Je kan tot uiterlijk 8 januari je stem uitbrengen over dit totaalpakket van cao en sociaal plan via een mail aan je bestuurder Michiel Wallaard via m.wallaard@cnvvakmensen.nl  onder vermelding van stemming cao/sociaal plan Cargill

Voor vragen kan je altijd je bestuurder mailen of bellen op 06-20471892. Rest mij jullie een hele fijne jaarwisseling te wensen en als je dit leest in 2021: De beste wensen, op een mooi en gezond 2021! 

Downloads