Cao-onderhandelingen Cargill van start

Afgelopen donderdag (12 mei) is voor het eerst onderhandeld over de cao Cargill. Werkgever en vakbonden (CNV en collega-vakbond FNV) hebben hun voorstellen uitgewisseld. De enorme inflatie in Nederland maakt het vanzelfsprekend uitdagend om er snel uit te komen met elkaar.

Voorstellen CNV en collega-vakbond FNV over loonDe loonvoorstellen van werknemerskant voor een nieuwe cao vanaf 1 augustus vullen elkaar goed aan.

CNV vraagt 7,8% voor een jaar (waarvan 4,2% omdat de loonstijging van 6% in de huidige cao veel lager blijkt te zijn dan de 10,2% die de inflatie nu al feitelijk bedraagt deze cao periode). 6,4% daarvan zouden we uitbetaald willen zien per 1 augustus van dit jaar. Daarmee vraagt CNV slechts koopkrachtbehoud, al zien wij natuurlijk ook wel dat we historisch hoge percentages vragen. Daarnaast heeft CNV Cargill uitgedaagd om met ons mee te denken om te komen tot een winstdelingsregeling voor het cao-personeel. Het zou namelijk fair zijn als ook de medewerkers die onder een cao vallen in Nederland meeprofiteren van de hele hoge winsten van Cargill de laatste jaren.

Collega-vakbond FNV vraagt een automatische prijscompensatie, wat betekent dat je voorstelt dat de lonen automatisch mee gaan stijgen met de inflatie. De eerste compensatie zou moeten plaatsvinden per 1 januari 2023 en compenseert de prijsstijgingen tussen april en september van dit jaar. Daarnaast vraagt FNV 100 Euro bruto structureel per 1 augustus van dit jaar.

Voorstel Cargill op loonHet openeingsbod van Cargill luidt 3,5% per 1 1-8-2022 voor een cao van een jaar en daarnaast 400 Euro (volgens Cargill 1% van de jaarlijkse loonsom voor cao-personeel) eenmalig. Daarmee zit Cargill qua voorstel ongeveer op het gemiddelde van de structurele cao-stijging vorige maand. Dat is nog niet hoog genoeg wat CNV betreft, gegeven de hoge inflatie en de prima bedrijfseconomische situatie van Cargill, waar de werkgever overigens ook geen doekjes om windt aan de cao-tafel.

VervolgCargill gaat de volgende cao-ronde, op 23 mei, nader inhoudelijk reageren op de voorstellen van de bonden, waaronder dus ook de CNV-voorstellen met betrekking tot een winstdeling en 5 mei als structurele vrije dag (of doorbetaalde feestdag). We houden jullie op de hoogte van het vervolg. Voor vragen of opmerkingen, contacteer gerust jullie bestuurder Michiel Wallaard via 06-20471892, per e-mail: m.wallaard@cnvvakmensen.nl of via onze cao-pagina: https://www.cnvvakmensen.nl/voeding/voeding/cao-cargill/  Op de cao-pagina is ook het hele cao-traject te volgen en kun je actief meepraten, reageren en je vragen stellen.