Zicht op nieuwe cao na constructief overleg

Op woensdag 8 juni hebben de vakbonden CNV Vakmensen, FNV en Bunge Loders Croklaan het cao overleg voortgezet. Wij hebben constructief overleg gevoerd en hebben een aantal afspraken gemaakt maar we zijn er nog niet. Het overleg wordt op 25 mei voortgezet en wij hopen dan tot een nieuwe cao te komen.

Verloop overleg
Zoals eerder met jullie is gedeeld had jullie werkgever een groot aantal verslechteringen voorgesteld. Wij hebben aangegeven dat die zaken voor ons niet bespreekbaar zijn. Wij wilden wel graag praten over de voorstellen die de vakbonden hebben gedaan omdat wij het gevoel hadden dat die werden vergeten. Jullie werkgever heeft op de volgende punten geheel of  gedeeltelijk ingestemd met onze voorstellen.  

RVU-regeling
Werkgever is akkoord met het voorstel om de RVU-regeling voor de zware beroepen te regelen binnen BLC. Men kan dan 36 maanden voor de AOW-leeftijd stoppen met werken en de werkgever zal daar aan bijdragen met een vergoeding die in 2021  €22.164,- bedraagt. Dat bedrag zal jaarlijks worden geïndexeerd. Wij hebben nog wel gevraagd om een overzicht van de beroepen waar de regeling voor zal gelden. Daarnaast wordt er een hardheidsclausule opgenomen in de cao voor de medewerkers die eigenlijk buiten de doelgroep vallen maar het om fysieke dan wel mentale redenen hard nodig hebben.

Artikel 14 en generatiepact
Jullie werkgever ziet af van de wijzigingen die ze hadden beoogd voor artikel 14 na protest van de vakbonden. Voortaan kunnen ook parttimers gebruik maken van deze regeling. De pilot voor de generatiepact voor wederom als pilot verlengd en men kan daar 7 jaar voor AOW-leeftijd gebruik van maken. Werkgever trekt haar voorstel om nieuwe medewerkers een deel van de pensioenpremie te laten betalen in.

RAB
De persoonlijke doelstellingen worden als een ‘vaste’ bonus van 2,5% uitgekeerd. Bij slechte resultaten, 20% of meer onder EBIT wordt deze bonus verlaagd naar 1,25%. Het winstafhankelijke deel zal bij 20% of meer boven EBIT stijgen naar 5%. In totaal kan men dus 7,5% bonus krijgen.

Geboorteverlof
In de eerste drie weken na geboorte van een kind zal werkgever het salaris aanvullen tot 100%. Voor de resterende drie weken vult werkgever het salaris aan tot 85%. De pensioenpremie zal gedurende de hele periode volledig worden doorbetaald.

Loon en looptijd
Zoals je kan lezen zijn er dus al goede stappen richting de nieuwe cao gemaakt. De onderwerpen van loon en looptijd moeten echter nog nader worden besproken. Jullie werkgever heeft een voorstel gedaan voor een cao van 27 maanden met een loonstijging van 2,5% procent in juni 2021 en een stijging van 2% in juni 2022 tenzij de inflatie hoger uitvalt dan 2%. In dat geval krijgen medewerkers  in 2022 een loonsverhoging van 3%.

De vakbonden hebben aangegeven dat wij een cao voor 12 maanden willen afsluiten met een loonsverhoging van 3,25%.

Het overleg wordt op 25 juni voortgezet en dan zal jullie werkgever reageren op onze loonvraag.

Mede namens kaderleden Bart Driesten en Wilco de Best

Soraya Faez
Bestuurder CNV Vakmensen
s.faez@cnvvakmensen.nl