Update bouw nieuwe fabriek, afsluiten sociaal plan en cao

Beste leden werkzaam bij Bunge BCL, Afgelopen week hebben wij een update gekregen over de voortgang van de bouw van de nieuwe fabriek en welke mogelijke personele en arbeidsvoorwaardelijke consequenties dit kan gaan hebben. Tijdens dit overleg waren jullie kaderleden Annemieke Verstege, Peter Verbaas en Robert Jan van der Horst. Voor CNV vakmensen was Bart Driesten aanwezig

Bouw nieuwe fabriek en mogelijke personele en arbeidsvoorwaardelijke consequenties
Tijdens het overleg hebben wij dezelfde presentatie gekregen als jullie allemaal. Uit de presentatie komt naar voren dat de afdeling vetverpakking zal sluiten en hoe het personeelsverloop wordt ingeschat. Daaruit blijkt dat BCL verwacht dat gedurende de 3-jarige transitie de meeste medewerkers worden herplaatst dan wel middels natuurlijke verloop de organisatie zullen verlaten. Tevens geeft BCL aan dat er een sociaal plan moet komen om mogelijke personele consequenties op te vangen, de plaatsing- en herplaatsing te organiseren en andere tijdelijke arbeidsvoorwaardelijke zaken te regelen zoals ploegentoeslag, roosters en consignatie. Wij hebben afgesproken na de zomer een start te maken met het afsluiten van het sociaal plan. Vanzelfsprekend organiseren we daaraan voorafgaand ledenraadplegingen.

Cao en arbeidstijden
Aansluitende hebben wij gesproken over de nieuwe cao. Wij zijn voornmens hiermee vroegtijdig te starten en dit proces voorafgaande of na het sociaal plan af te ronden. Wij hebben benadrukt dat wij sociaal plan en cao als twee verschillende trajecten zien die niet vermengd moeten worden.

Aansluitend heeft BCL aan aangegeven dat men behoefte heeft om in de toekomst over te kunnen gaan naar een systeem van zelf- dan wel flexibel roosteren. Dit houdt in dat roosters meer op de persoonlijke behoefte van medewerkers wordt afgestemd. Hiervoor wil men in de komende periode een studiegroep opstarten in samenwerking met de or. Wij de vakbonden zijn gevraagd hierin te participeren. Wij hebben die laatste vraag voorlopig in beraad en informeren jullie daarover nader.

Vragen, opmerkingen of andere zaken
Heb je vragen, opmerkingen of wil jij of je collega lid worden? Meld je dan bij een kaderlid actief op jou locatie. Deze zal zorgen dat dit correct wordt afgehandeld.

Met vriendelijke groet,

Mede namens de kaderleden, Bart Driesten, Annemieke Verstege, Peter Verbaas en Robert Jan van der Horst.

Mark Klunder                                                                        Soraya Faez                          
Bestuurder FNV Voedingsindustrie                                      CNV Vakmensen