Na vier rondes nog geen uitzicht op cao Aviko

Volgend op vier keer met elkaar overleggen, moeten we helaas vaststellen dat partijen nog ver uit elkaar liggen op het gebied van verbetering van de lonen. Voorst wil Aviko praten over een 2- jarige cao.

Werkdruk
Volgend op het werkdrukonderzoek van enkele jaren terug is er veel tijd en energie gestopt in voorstellen betreffende verbeteren of beter gezegd verminderen van de werkdruk door middel van voldoende formatie en verlofverstrekking. De vervelende terugkomdag (5 ploegen) schrappen. En dat wil Aviko niet. Aviko heeft voor de locatie Lomm nu aangegeven dat er, volgend op een nulmeting in mei, waarschijnlijk formatie bijkomt maar dan via de flexschil. Hiernaast via de inzet van werkgroepen de werkdrukveroorzakers tegengaan met maatregelen in overleg met regionale werkgroepen op locatieniveau.

Korter werken en fit je pensioen halen
Aviko wil deze cao-ronde geen afspraken maken inzake invoeren van een seniorenregeling. Wel heeft men aangegeven dat men de intentie wel onderschrijft maar er voor 2019 andere prioriteiten zijn. Dat is wel teleurstellend omdat we denken dan zo’n 4-daagse werkweek voor senioren een meerwaarde is voor Aviko.

Inkomen en 2-jarige cao
In het begin is er al over geschreven en Aviko komt nu met een, bijna, finaal loonbod van 2,85% maar dan ingaand per 1 september 2019, terwijl de cao per maart 2019 is verlopen. Aviko geeft geen loonbod voor het tweede jaar, maar geeft aan dat 2020 schijnbaar een zwaar jaar zal worden voor Aviko. CNV heeft aangegeven dat er een substantiële verbetering van de lonen moet komen. Aviko verwijt de bonden niet met een tegenbod te komen waardoor het proces vertraagd.

Hiernaast wil Aviko een aangepast ziekteverzuimbeleid invoeren, hetgeen is overeengekomen met de OR Aviko, maar ook ingrijpt op cao-afspraken en dat ligt complex en ingewikkeld.
Op meerdere punten is er wel flink vooruitgang geboekt:

  • Beter vaststellen verlofaanspraken.
  • Financieel advies voor werknemer, op kosten van Aviko, indien werknemer minder wil gaan werken.
  • Schriftelijk recht in de cao op deeltijd pensioen.
  • Introductie maand van de Vakbond binnen Aviko.
  • Een persoonlijk budget voor loopbaancheck en scholing.

Partijen hebben toch wel een volgend overleg afgesproken, en wel op 5 april om tot een akkoord te komen of niet, dat wordt nog spannend.
Goede afspraken in een cao en loonsverbetering komen niet vanzelf tot stand, dat gaat al 125 jaar zo, precies de periode dat het CNV bestaat. Kijk op www.cnvvakmensen.nl/125

Meer leden, dan ook meer invloed en verbeteringen in de cao: kijk op www.cnvvakmensen.nl/lidworden

Peter de Ridder
bestuurder
E.: p.deridder@cnvvakmensen.nl
M.: 06 51 60 19 97

Iedereen verdient een goed pensioen. Daarom is 18 maart landelijke actiedag. Meld je aan voor een protestbijeenkomst bij jou in de buurt of ga naar de website www.cnvvakmensen.nl/diensten/pensioen-manifestatie