Ontdek hoe lang je proeftijd precies is

Vaak heb je bij een nieuwe baan eerst een proeftijd. Die periode is bedoeld om verder kennis te maken met je werkgever. De duur van de proeftijd is afhankelijk van je arbeidsovereenkomst. Je werkgever ontdekt of de klik in de sollicitatieperiode klopte. De periode is er ook om te kijken of de functie bij jou past. Natuurlijk net zo belangrijk. We leggen uit hoe de proeftijd precies werkt.

Proeftijd in het kort

Jij en je werkgever kunnen een proeftijd afspreken, verplicht is het niet. Je werkgever moet de proeftijd wel altijd schriftelijk vastleggen. En voordat je begint met werken. Ook mag de werkgever de proeftijd niet verlengen. Het contract is tijdens de proeftijd van beide kanten meteen stop te zetten, bijvoorbeeld als het werk niet bij je past. Maar ook als je ziek uitvalt. Zogenaamde opzegverboden gelden namelijk niet in een proeftijd. De duur van de proeftijd is voor jou en je werkgever altijd gelijk.

Vastleggen duur van de wettelijke proeftijd

Als jij en je werkgever een proeftijd afspreken, staat in de wet hoe lang de proeftijd mag zijn. Heb je een arbeidsovereenkomst van 6 maanden of korter? Dan mag een werkgever geen proeftijd aanhouden. De lengte van de proeftijd hangt namelijk af van je arbeidsovereenkomst:

  • Arbeidsovereenkomst langer dan 6 maanden en korter dan 2 jaar: maximaal 1 maand.
  • Tijdelijk arbeidscontract zonder specifieke einddatum: maximaal 1 maand.
  • Tijdelijk arbeidscontract voor 2 jaar of langer: 2 maanden.
  • Contract voor onbepaalde tijd: maximaal 2 maanden.

Soms gelden er voor tijdelijke contracten andere regels voor de proeftijd. Dit kan alleen als daar in de cao van je werkgever afspraken over zijn gemaakt, zoals het verlengen van een proeftijd van 1 maand naar 2 maanden bij contracten voor bepaalde tijd. Is er een onjuiste proeftijd afgesproken? Dit noemen we de ijzeren proeftijd. Dan vervalt de proeftijd en gelden de voorwaarden van je contract.

Start van je proeftijd

Je proeftijd start op je eerste werkdag. Begin je bijvoorbeeld op 1 maart? Dan eindigt de proeftijd op 31 maart bij een proeftijd van 1 maand. Als je proeftijd 2 maanden duurt, is 30 april de einddatum. Werk je vanaf 15 maart, dan eindigt de proeftijd op 14 april. Of dus op 14 mei.

Proeftijd als je al bij het bedrijf werkt

Doe je het werk waarvoor je bent aangenomen al langer dan de toegestane proeftijd, bijvoorbeeld als uitzendkracht? Dan mag je werkgever geen proeftijd bepalen. En dat is natuurlijk ook helemaal niet meer nodig. Je werkgever vindt je dan geschikt genoeg. Eén uitzondering: bij een nieuwe functie en arbeidsovereenkomst kan wel weer een proeftijd gelden.

Opzeggen contract tijdens proeftijd

Kennismaken kan ook betekenen dat het vanuit jou of de werkgever niet bevalt. Smaken verschillen. Zowel jij als de werkgever kan zonder opzegtermijn het contract opzeggen. Je krijgt dan loon tot en met de dag dat je hebt gewerkt. Zeg je zelf het contract op? Dan heb je geen recht op een WW-uitkering.

Houd je werkgever zich niet aan de afspraken?

Neem contact met ons op. Dan zoeken we het samen uit.

Neem contact op

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict