Stand van zaken cao-overleg Gemaksvoedingsindustrie

Afgelopen dinsdag 21 maart, zaten wij voor de 4e maal om tafel om te komen tot een nieuwe cao Gemaksvoedingsindustrie. Werkgevers gaven aan om mee te willen gaan in het voor jullie meest belangrijke onderwerp: een goede structurele loonsverhoging! In deze nieuwsbrief de info over hoe het proces inhoudelijk verliep.

Werkgevers geven aan dat het loonbod onderdeel is van het totale pakket aan voorstellen, want ook deze overige voorstellen kosten geld. Zij hebben aan het eind van het overleg een loonbod neergelegd van 8,5% voor 18 maanden. Dit loonbod ziet er in hun ogen als volgt uit:

  • 1-1-2023 4%
  • 1-7-2023 2,5%
  • 1-1-2024 2%

Met dit voorstel hebben werkgevers rekening gehouden met ons verzoek om de eenmalige uitkering om te zetten in een structurele verhoging. Wij hebben aangegeven dat de looptijd van 18 maanden te lang is en dat daardoor de procentuele stijging ook veel te laag uitkomt. Het volgende voorstel met betrekking tot het loon hebben wij vervolgens neergelegd:

  • 1-1-2023 5,5%
  • 1-7-2023 3,5%

Met een looptijd van 12 maanden.

De overige voorstellen en de laatst besproken status daarvan vind je hieronder:

Reiskostenvergoeding verhogen Deze gaat van 0,19 naar 0,21 cent met een maximum van 145,- per maand Vakbonden akkoord
Werkzekerheid voor uitzendkrachten Iedereen die vanaf september 2023, 2 jaar of langer in dienst is in de Gemaksvoedingsindustrie krijgt een vast contract aangeboden. Vakbonden akkoord
Aanloopschalen schrappen Aanloopschalen in loonschaal b en c worden geschrapt. De aanloopschaal van a wordt verbeterd naar 92% Vakbonden willen alle aanloopschalen uit de cao. Dit om gelijk werk, gelijk te laten belonen. Ervaring wordt verrekend d.m.v. de trede per loonschaal.
Pensioen De pensioenpremie zal per
1-1-2024 met 1% verhoogd worden. Ook het nabestaandenpensioen zal verbeterd worden waarvoor het mandaat ligt in het formeel overleg.
Vakbonden akkoord
80/90/100 regeling verbeteren Werkgevers geven aan deze extra kosten te willen besteden aan loon voor iedereen. Dus deze ronde geen verlaging van de leeftijd voor deelname. Vakbonden gaan hier niet mee akkoord. Dit is een belangrijk onderdeel voor de achterban. Minimale aanvangsleeftijd willen wij  naar 60 jaar.

Vakbonden zijn teleurgesteld in de opstelling van werkgevers en vinden het loonbod van werkgevers veel te mager. Ook een generatiepactregeling (80/90/100) met een aanvangsleeftijd van 60 jaar is geen luxe maar noodzaak om tot de pensioenleeftijd de werkzaamheden te kunnen blijven uitvoeren op een gezonde manier.
Wij horen graag jullie mening over de bovenstaande voorstellen van de werkgevers. Laat het weten via een mail aan ondergetekenden.

Het vervolg van de cao-onderhandelingen vindt plaats op dinsdag 11 april. Wij hopen dan tot een goed resultaat te komen!

Lidmaatschap

Een goede cao komt niet vanzelf tot stand! 
Stuur daarom deze brief door aan je collega's en laat ze lid worden van CNV Vakmensen via www.cnvvakmensen.nl/lidworden
Nu heel aantrekkelijk voor € 20,23 euro voor 6 maanden lidmaatschap.

Vragen? Bel of mail ons gerust. Neem ook eens een kijkje op de cao-pagina. Hier kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen.

Mede namens kaderlid Frans Prevoo,

Jeroen Bruinsma
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 3449 7279
E: j.bruinsma@cnvvakmensen.nl 

Peter de Ridder
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 5160 1997
E: p.deridder@cnvvakmensen.nl 

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error