Gebruik jij de RVU-regeling Zeevisbedrijf als je daar recht op hebt?

Werkgevers betwijfelen of de RVU-regeling wel zinvol is voor werknemers in het Zeevisbedrijf. Ben je 61 jaar of ouder is dit bericht speciaal voor jou. CNV Vakmensen wil weten of jij de regeling gebruikt als je daar recht op hebt. Lees deze nieuwsbrief goed door en beantwoord de vragen in de digitale vragenlijst.

In de cao-onderhandelingen voor het Zeevisbedrijf hebben we gevraagd om de RVU-regeling beschikbaar te maken voor werknemers die er recht op hebben en er interesse in hebben. Maar de werkgevers twijfelen of dit echt nodig is. Ze denken dat werknemers er misschien van afzien als ze de regeling beter begrijpen. Laten we de RVU-regeling daarom eens goed bekijken en aan jou vragen of jij er misschien gebruik van wilt maken. Daarom leggen we de regeling in deze nieuwsbrief goed uit om jou daarna vragen te stellen hierover. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen.

Wat is de RVU-regeling?

De RVU-regeling is bedoeld om oudere werknemers in staat te stellen eerder met pensioen te gaan zonder dat ze daarvoor extra belasting hoeven te betalen. Voor 2021 was dit fiscaal ongunstig voor werkgevers omdat zij een strafheffing kregen. Door het pensioenakkoord is het weer mogelijk voor werkgevers om werknemers tegemoet te komen. Zij mogen nu (2023) een maximale uitkering belastingvrij geven van € 2037,- bruto per maand of te wel €24.444 per jaar.

Leeftijdsvereiste

Om in aanmerking te komen voor de RVU-regeling, moet je binnen 3 jaar van je AOW-leeftijd zitten. Bijvoorbeeld, als de AOW-leeftijd in Nederland 67 jaar is, kun je de regeling overwegen als je van plan bent met pensioen te gaan op je 64e.

Fiscale voordelen

Een belangrijk voordeel van de RVU-regeling is dat je geen extra belasting hoeft te betalen over een extra uitkering van maximaal €24.444 per jaar gedurende maximaal 3 jaar.

Overwegingen bij je beslissing

Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen voordat je beslist of de RVU-regeling geschikt is voor jou.

  1. Financiële situatie: kom je rond als je €2037 per maand te besteden hebt? Bekijk je financiële situatie zorgvuldig. Zal het extra inkomen van de RVU-regeling voldoende zijn om je uitgaven te dekken? Zijn er andere bronnen die geld/inkomen genereren? Wat doet je hypotheek? Etc.
  2. Pensioenuitkeringen: bedenk dat gebruik maken van de regeling een lagere pensioenuitkering oplevert. Heb je genoeg gespaard om eerder met pensioen te gaan?
  3. Toekomstplannen: denk na over wat je wilt doen na je pensioen. Heb je plannen om te reizen, vrijwilligerswerk te doen, of een andere activiteit te ondernemen? Zorg ervoor dat je financiën deze plannen ondersteunen.
  4. Advies: als je een definitief besluit neemt raden we je aan gebruik te maken van een financieel adviseur. Op grond van artikel 32 van de cao heb je recht op €750 voor een pensioenscan. Zo kan je gebruik maken van een financieel adviseur voordat je een definitieve beslissing neemt. De adviseur kan je helpen om je financiële situatie te analyseren en te beoordelen of de RVU-regeling bij je past. Voor het beantwoorden van de navolgende vragen hoef je de adviseur nog niet geraadpleegd te hebben. Het gaat nu immers om een inventarisatie.
  5. Tijdelijkheid: de RVU-regeling is tijdelijk. Het is onduidelijk of de regeling na 31 december 2025 nog bestaat. Tijdens de onderhandelingen kunnen we het geld maar 1x uitgeven dus bedenk goed wat je wil.

Weloverwogen beslissing

Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen die past bij jouw financiële doelen en situatie. De RVU-regeling kan aantrekkelijk zijn voor sommige oudere werknemers, maar het is van essentieel belang om de mogelijke gevolgen en voordelen zorgvuldig te evalueren voordat je de stap naar vervroegd pensioen overweegt. Daarom is het heel belangrijk niet vrijblijvend de volgende vragen te beantwoorden. 

  1. Na het bovenstaande te hebben gelezen denk ik wel/niet gebruik te maken van de RVU-regeling.
  2. Ik vind een ouderenregeling belangrijk.
  3. CNV Vakmensen heeft ook een voorstel om voor 60-jarigen die het voor werknemers mogelijk moet maken 80% te werken tegen 90% van het oude salaris en 100% pensioenopbouw. De zo genaamde 80-90-100 regeling. Welke regeling heeft uw voorkeur?

Digitale enquête uiterlijk 11 oktober invullen 

Vul de digitale enquête in waarin wij de 3 vragen stellen. Gebruik deze link voor het invullen: https://bit.ly/RVU-regeling  Graag heb ik je antwoorden uiterlijk 11 oktober 2023, zodat ik ze kan meenemen voor de onderhandelingen.

Wietze Kampen, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5120 3004 / w.kampen@cnvvakmensen.nl

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error