Gebruik jij de RVU-regeling in de Trawlvisserij als je daar recht op hebt?

Werkgevers betwijfelen of de RVU-regeling wel zinvol is voor vissers vallend onder de cao Trawlvisserij. Ben je 61 jaar of ouder dan is dit bericht speciaal voor jou. Lees deze nieuwsbrief goed door en beantwoord de vragen.

In de cao-onderhandelingen voor de Trawlvisserij hebben we gevraagd om de RVU-regeling beschikbaar te maken voor werknemers die er recht op hebben en er interesse in hebben. Maar de werkgevers twijfelen of dit echt nodig is. Ze denken dat werknemers er misschien van afzien als ze de regeling beter begrijpen. Dus, laten we de RVU-regeling eens goed bekijken en vragen of jij er misschien gebruik van wilt maken. Daarom leggen we de regeling in deze nieuwsbrief goed uit en vragen dan aan jou of je hiervan dan gebruik wilt maken. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen

Wat is de RVU-regeling?

De RVU-regeling is bedoeld om oudere werknemers in staat te stellen eerder met pensioen te gaan zonder dat ze daarvoor extra belasting hoeven te betalen. Voor 2021 was dit fiscaal ongunstig voor werkgevers omdat zij een strafheffing kregen. Door het pensioenakkoord is het weer mogelijk voor werkgevers om werknemers tegemoet te komen. Zij mogen nu (2023) een maximale uitkering belastingvrij geven van € 2.037, - bruto per maand of te wel €24.444 per jaar. Hier kan je extra informatie vinden: Alles over de RVU-regeling - Alles over pensioen en AOW: geld voor later | CNV

Leeftijdsvereiste

Om in aanmerking te komen voor de RVU-regeling, moet je binnen 3 jaar van je AOW-leeftijd zitten. Bijvoorbeeld, als de AOW-leeftijd in Nederland 67 jaar is, kun je de regeling overwegen als je van plan bent met pensioen te gaan op je 64e.

Fiscale voordelen

Een belangrijk voordeel van de RVU-regeling is dat je geen extra belasting hoeft te betalen over een extra uitkering van maximaal €24.444 per jaar gedurende maximaal 3 jaar.

Overwegingen bij je beslissing

Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen voordat je beslist of de RVU-regeling geschikt is voor jou:

  1. Financiële situatie: kom je rond als je €2037 per maand te besteden hebt? Bekijk je financiële situatie zorgvuldig. Zal het extra inkomen van de RVU-regeling voldoende zijn om je uitgaven te dekken? Zijn er andere bronnen die geld/inkomen genereren? Wat doet je hypotheek? Etc.
  2. Pensioenuitkeringen: bedenk dat gebruik maken van de regeling een lagere pensioenuitkering oplevert. Heb je genoeg gespaard om eerder met pensioen te gaan?
  3. Toekomstplannen: denk na over wat je wilt doen na je pensioen. Heb je plannen om te reizen, vrijwilligerswerk te doen, of een andere activiteit te ondernemen? Zorg ervoor dat je financiën deze plannen ondersteunen.
  4. Advies: als je een definitief besluit neemt raden we je aan gebruik te maken van een financieel adviseur. Op grond van artikel E7 van de cao heb je recht op €750 voor een pensioenscan. Zo kan je gebruik maken van een financieel adviseur voordat je een definitieve beslissing neemt. De adviseur kan je helpen om je financiële situatie te analyseren en te beoordelen of de RVU-regeling bij je past. Voor het beantwoorden van de navolgende vragen hoef je de adviseur nog niet geraadpleegd te hebben. Het gaat nu immers om een inventarisatie.
  5. Tijdelijkheid: de RVU-regeling is tijdelijk. Het is onduidelijk of de regeling na 31 december 2025 nog bestaat. Tijdens de onderhandelingen kunnen we het geld maar 1x uitgeven dus bedenk goed wat je wil.

Weloverwogen beslissing

Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen die past bij jouw financiële doelen en situatie. De RVU-regeling kan aantrekkelijk zijn voor sommige oudere werknemers, maar het is van essentieel belang om de mogelijke gevolgen en voordelen zorgvuldig te evalueren voordat je de stap naar vervroegd pensioen overweegt. Daarom is het heel belangrijk niet vrijblijvend de vragen te beantwoorden.  
In de digitale enquête stellen we je deze 3 vragen.

  1. Nadat je de informatie in de nieuwsbrief hebt gelezen, denk je wel/niet gebruik te maken van de RVU-regeling?
  2. Vind je een ouderenregeling belangrijk?
  3. CNV Vakmensen heeft ook een voorstel om voor 60-jarigen die het voor vissers mogelijk moet maken om vissers van 60 jaar en ouder het recht (maar niet de verplichting) te geven om 1 op 1 af te varen, waarbij zij 100% van het pensioen opbouwen. In het voorstel wordt de visser tijdens de thuisreis werk aan de wal aangeboden, zodanig dat hij zijn inkomen kan aanvullen tot 90% van het loon. Welke regeling heeft uw voorkeur?

Vul de enquête uiterlijk 11 oktober in

Gebruik deze link om de enquête in te vullen: https://bit.ly/3PYmbXw Graag heb ik je antwoorden uiterlijk 11 oktober 2023, zodat ik ze kan meenemen voor de onderhandelingen.

Wietze Kampen, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5120 3004 / w.kampen@cnvvakmensen.nl

 

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error