Cao Slagersbedrijf: werknemers vanaf 60 jaar kunnen een halve dag minder werken

Wist je dat: in de cao voor het Slagersbedrijf heeft CNV Vakmensen met de werkgevers een mooie seniorenafspraak voor 60-plussers gemaakt. Deze regeling is ingegaan per 1 januari 2023. De 90-100-100 regeling. Als je 60 jaar bent geworden dan kun je 10% minder gaan werken, tegen hetzelfde salaris en met 100% (dezelfde) pensioenopbouw. Ben je 60-plusser en werk je fulltime dan heb je per week recht op 3,8 uur verlof, bij een werkdag van 7,2 is dat een halve dag.

Werk je parttime, dan kun je naar rato gebruik maken van deze regeling, maar dan moet je wel minimaal 17 uur per week (50%) werkzaam zijn in het Slagersbedrijf.
Ben je de afgelopen vijf jaar juist meer gaan werken (op grond van de Wet Aanpassing Arbeidsduur)? Dan kun je nu alleen voor het aantal uren -dat je hiervoor werkte -  gebruik maken van deze seniorenregeling. Dus werkte je vorig jaar nog 32 uur en ben je 38 uur gaan werken? Dan heb je dus recht op 3,2 uur verlof.

Vakantie-uren

Op het moment dat de je minder gaat werken krijg je wel minder vakantie-uren dan voorheen. Vakantie uren worden berekend over de werkelijk gewerkte uren, maar als je dan vakantie opneemt neem je ook minder uren op om een weekje vrij te zijn.

Per saldo krijg je met deze regeling dus 26 extra seniorendagen om met plezier en gezond je werk te kunnen blijven doen tot aan je pensioenleeftijd. Het enige wat je daarvoor inlevert zijn de extra 6 seniorenleeftijdsdagen van 7,6 uur per dag. Uiteindelijk heb je daardoor 20 dagen extra aan seniorenverlof.

Hoe regel je het?

Jij moet alleen, minimaal drie maanden voor de datum dat je minder wilt gaan werken, een verzoek indienen bij de werkgever. (Tip: doe dit ook schriftelijk). Jouw werkgever kan een compensatie van de kosten aanvragen binnen een fonds in de slagerssector. Voor meer informatie kun je hem naar de werkgeversvereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) verwijzen.

Cao

Deze seniorenregeling vind je terug in artikel 27 lid 1 II, pagina 37 van de cao voor het Slagersbedrijf.
De huidige cao loopt nog tot eind februari 2024. We hopen in november alweer met de werkgevers om de tafel te gaan en te  kunnen starten met de onderhandelingen. Wil jij jouw ideeën over de cao in de nieuwe cao terugzien? Maak ze dan kenbaar!
Stuur me een mail: n.abelskamp@cnvvakmensen.nl met de mededeling dat je betrokken wilt zijn bij de nieuw af te sluiten cao. En wil je t.z.t. het cao-overleg zelf bijwonen? Dat kan ook! Meld je bij mij, dan kijken we naar de mogelijkheden voor je om jouw daarvoor opgenomen uren te vergoeden.
In september ontvang je sowieso een vragenlijst over wat jij terug wenst te zien in je cao. Wil je dat ik bij je op het bedrijf langskom om met meerdere leden te spreken over de cao? Mail me, dan kijken we wat er mogelijk is!

Gratis Lidmaatschap

Let op: je kan het lidmaatschap van CNV Vakmensen nu nog vergoed krijgen. Dat geldt ook voor je ongeorganiseerde collega. Attendeer hem of haar hierop! Hoe dat moet? Lees je op de site van CNV Vakmensen terug: Werknemers in het Slagersbedrijf gratis lid van CNV Vakmensen - Nieuws - Sector Voeding - CNV Vakmensen | CNV Vakmensen

Nancy Abelskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5125 1159
E n.abelskamp@cnvvakmensen.nl

Stel hier je vraag

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error