Stikstofproblematiek verlamd vlees cao-overleg

23 oktober gingen we eindelijk weer onderhandelen voor de nieuwe cao voor de vleessector. Echter daar zijn we nauwelijks aan toegekomen. Want de werkgevers hebben vooral geklaagd over de donkere wolken die boven de vleessector hangen.

En natuurlijk zijn die er. Maar daar waar de boeren opkomen voor hun eigen hachje duikt de vleessector in de slachtofferrol. Helaas zien we geen leiderschap. 

Werkgevers wilden de cao schorsen, verlengen of wat dan ook met 6 maanden. Zodat ze zich kunnen richten op de problematiek. 

Betrokken vakbonden snapten dat en waren bereid hier aan mee te werken. Maar de werkgevers wilden dan alleen in januari 2020 een loonsverhoging van 2,5% geven en dan in april verder onderhandelen. Maar dan moesten we die 2,5% wel bij de nieuwe cao alvast meerekenen! Want stel je voor dat ze dan een procentje loon teveel kwijt zijn! Wat een kruideniers!  

Waarom januari? De cao loopt af op 01-11-2019? Dus wij wilden een loonsverhoging op 1 november en niet 2 maanden later? Want er wordt geld genoeg verdiend en de laatste loonsverhoging van 01-01-2019 dekt niet eens de inflatie. En meerekenen met de volgende cao? Tja, dat doen we nooit.
We hebben zelfs aangeboden om voor die 2 maanden dan 150 euro te geven als eenmalige uitkering en in januari 2,5% loonsverhoging. En dan in april gewoon op 0 beginnen en niet op -2,5% zoals zij wilden. 

Maar u raadt het al! Dat doen ze niet. En dus gaan we 20 november alsnog voor de totale cao-onderhandelen waarbij de werkgever voorspelde dat het dan wel lang kan gaan duren! Ofwel houd er rekening mee dat het wel eens over 01-01-2020 getild kan worden! 

Logisch gezien hun gebrek aan leiderschap en handelingssnelheid.  

Samen voor de sector
Werkgevers moeten zich sterk maken voor de sector. Want als de veestapel gaat krimpen, krijgen de bedrijven in de vleessector het moeilijk. Daarom hebben vakbonden ook aangeboden om samen op te trekken naar de politiek, om ervoor te zorgen dat niet alleen de boeren flinke compensatie krijgen maar ook de werknemers in de vleessector en dus de vleessector.  

Maar werkgevers in de vleessector moeten dan wel hun verantwoordelijkheid nemen naar hun eigen mensen toe. Een goede cao is een cao met een goede loonsverhoging, met afspraken over eerder stoppen en minder werken en met goede afspraken voor de vele flexkrachten. Werkgevers moeten niet alleen aan zichzelf maar ook aan de werknemers denken.  

Bent u het wachten ook zat? Word lid van CNV Vakmensen, overtuig je collega’s en doe mee! Ga daarvoor naar www.cnvvakmensen.nl/lidworden. Profiteer van de voordelen en de eerste 6 maanden 50% korting.
PRAAT MEE EN DENK MEE ALS KADERLID

CNV cao-commissie vlees zoekt nieuw kader om mee te praten binnen haar commissie. Hiervoor krijg je vrij van de werkgever en de reiskosten worden betaald door CNV (ook de lunch). Interesse? Bel dan met uw bestuurder Peter de Ridder via onderstaand mobielnummer. Alvast bedankt. 

Peter de Ridder,
Bestuurder Voeding
M. 06-51601997
E. p.deridder@cnvvakmensen.nl