Stem op het onderhandelingsresultaat Trawlvisserij

Na anderhalf jaar moeizaam onderhandelen, Brexit en corona ligt er eindelijk een onderhandelingsresultaat ter stemming voor. Wordt het een akkoord dan kan direct de aandacht verplaatst worden naar cao-onderhandelingen voor 2022.

In de vorige nieuwsbrief hebben we je geïnformeerd over het vastlopen van de Cao Trawlvisserij en hebben we opgeroepen mee te doen aan digitale ledenvergaderingen. Dit heeft geleid tot een reactie aan de reders, waarop we een antwoord hebben gekregen. Deze reactie willen we voorleggen als onderhandelingsresultaat (zie bijlage). Het is ons duidelijk geworden dat we alleen een beter resultaat kunnen krijgen als er bereidheid bij jullie is tot het voeren van acties. Het idee van ons als onderhandelaars is om hetgeen in deze cao-onderhandelingen als onderhandelingsresultaat is bereikt, te accepteren en ons te concentreren op cao-onderhandelingen voor een nieuwe cao. Jullie krijgen de mogelijkheid om vóór te stemmen of dit resultaat af te wijzen, waarbij je keuze voor afwijzen inhoudt dat je ook bereid moet zijn mee te doen aan het voeren van akties. Samengevat heeft het onderhandelingsresultaat de volgende hoofdpunten.

Pensioen
Per 1 januari wordt het maximum pensioengevend loon met ingang van 1 januari 2022 verhoogd van €58.310 naar € 60.000, - per jaar. Dat komt ongeveer overeen met het jaarinkomen van een matroos. Voor de premievaststelling is er een  premievrije voet (franchise) van € 14.544. De werknemerspremie wordt verlaagd met 1,56% onder gelijktijdige verhoging van de werkgeverspremie met hetzelfde percentage. De totaalpremie blijft dan 16,60% maar er is nu een gunstiger (namelijk) een fifty-fifty verdeling van de pensioenpremie.

Vakantietoeslag
De grondslag voor de vakantietoeslag, zoals genoemd in artikel C8, lid 2 van de cao, wordt verhoogd van €33.600 naar €36.500 met ingang van januari 2021, dat tot een hogere vakantiebijslag leidt.

Persoonlijk opleidingsbudget (artikel E3a)
Het persoonlijk opleidingsbudget wordt verhoogd naar €350 per jaar met een totaal persoonlijk opleidingsbudget van maximaal €1750. 

WIA-hiaatverzekering (artikel C10)
Er komt een deugdelijk WGA-verzekering. De ervaring met de huidige (light-dekking) was dat deze in een aantal situaties onvoldoende dekking bood. Het verschil in premie tussen van de huidige verzekering (WGA Aanvulling light) en de nieuw af te spreken WGA-aanvulling komt voor rekening werkgevers. (extra premie 0,11% van het gemaximeerde loon).
Voor de overige punten zie bijlage 1.

Stemming digitaal
Graag vernemen wij van je vóór maandag 20 september 09.00 uur wat hierop je reactie is. Je hebt de volgende mogelijkheden:
1. Ik ben akkoord met het onderhandelingsresultaat
2. Ik wijs het onderhandelingsresultaat af en ben bereid voor een beter resultaat actie te voeren.  
Klik hier om meteen digitaal jouw stem uit te brengen. Krijg je de nieuwsbrief per post, dan kun je met dit webadres op internet je stem uitbrengen: https://bit.ly/38YShwh 

Gert Koster en Wietze Kampen,
onderhandelaars CNV Vakmensen
M 06 5120 3004 / w.kampen@cnvvakmensen.nl 

 

Downloads