Slagerswerkgevers hebben na tweede cao-overleg nog bar weinig te bieden

CNV Vakmensen heeft op maandag 11 april voor de tweede maal met de werkgevers gesproken over de nieuwe cao voor het Slagersbedrijf. Werkgevers hebben een loonsverhoging geboden van 2,25 procent. CNV Vakmensen wil naast een compensatie voor de prijsstijgingen een vast bedrag van 95 euro bruto per maand erbij.

Dan komt het loonbod van werkgevers niet hard tegemoet aan een inhaalslag voor de voorbije jaren waarin werknemers hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Laat staan dat het de koopkracht van de werknemers in het Slagersbedrijf verbetert met de huidige prijsstijgingen.

Dit tweede overleg stond in het teken van reageren op wederzijdse voorstellen. Waarbij vele voorstellen van de bonden, waaronder voorstellen om de sector aantrekkelijk te maken voor nieuwe instroom, werden afgewezen.

De vakbonden en werkgevers vonden elkaar in dit overleg op het invoeren van een zogenaamde 90-100-100 regeling voor werknemers vanaf 60 jaar en het ophogen van de reiskostenvergoeding. (Van 15 cent bieden werkgevers nu 17 cent per km.) De studie naar verlofsparen en het aanvullen van de partneruitkering bij geboorteverlof staan nog op de agenda.

Salariskorting bij corona quarantaine

Maar werkgevers kwamen dit overleg ook met een aanvullend verslechteringsvoorstel: om niet meer het volledige salaris van werknemers door te betalen als zij in quarantaine gaan. Ziek worden mag, alleen je verantwoordelijkheid nemen om coronabesmettingen te voorkomen, mag blijkbaar niet: dan moet je minimaal de helft van je salaris inleveren.

Zondagtoeslag afschaffen

Verder willen de werkgevers de zondagtoeslag afschaffen, zij zien de zondag als reguliere werkdag. Terwijl de bonden juist pleiten voor een extra toeslag tussen 18.00-20.00 uur in de avond en voor een toeslag voor werk op zaterdag. Op deze tijden is het werken niet aantrekkelijk. En bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt vind je zonder extra toeslag op die uren geen nieuw personeel. De werkgevers gaan hierover nadenken.

Uitzendkrachten alleen voor piek en ziek

In het kader van het personeelstekort heeft CNV Vakmensen voorgesteld uitzendkrachten voortaan alleen in te zetten voor de zogenoemde ‘piek en ziek’. Als uitzendkrachten maanden aan een stuk worden ingehuurd is er sprake van een gewoon dienstverband en moeten ze gewoon een contract krijgen. Ook dit voorstel werd door de werkgevers afgewezen.

Kortom tijdens dit tweede overleg stonden de partijen vrij snel lijnrecht tegenover elkaar. De bonden hebben aangegeven dat er toch echt meer moet gebeuren op de loonsverhoging willen we elkaar kunnen vinden. Als de werkgevers het voorstel om de zondagtoeslag af te schaffen intrekken, willen de vakbonden datzelfde eventueel doen met het voorstel voor de toeslag op de avonden en de zaterdag.

Volgende week vrijdag op 22 april 2022 praten we verder!

Heb je vragen, wil je meer weten of wil je meepraten?

Meld je dan bij Peter de Ridder of Nancy Abelskamp, bestuurders van CNV Vakmensen:
p.deridder@cnvvakmensen.nl / 06-51601997 of n.abelskamp@cnvvakmensen.nl / 06-51251159

 

 

 

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error