Pluimveeverwerkende Industrie (PluVI) naar meer vast personeel

Heb jij collega’s die al lang via een uitzendbureau aan het werk zijn? Dan is de kans aanwezig dat die per 1 juli aanstaande recht krijgen op een contract voor onbepaalde tijd. Bekend zijn de afspraken die wij op 1 juli 2021 hebben gemaakt voor een tweejarige cao. Minder bekend zijn de afspraken die wij over meer vast personeel hebben gemaakt op 27 juli 2021. Daarover gaat deze nieuwsbrief met name.

Cao PluVI 2021-2023
Uiteindelijk hebben wij op 1 juli een onderhandelingsresultaat bereikt voor een tweejarige cao. In de periode van 1 april 2021 tot en met 31 maart 2023 kun je je verheugen in:

  • Een loonsverhoging op 1 juli 2021 en op 1 juli 2022 van 2%;
  • Twee keer een verhoging van 0,5% van de eindejaarsuitkering naar 2,15% in 2022;
  • Twee keer een verhoging van de pensioenpremie van 1% naar 26,3% in januari 2023, en
  • Een zwaar werkregeling die geboren zijn 1955 tot en met 1961.

In de vleessector, waaronder de PluVI, waren wij ook al langer tijd in gesprek over dierenwelzijn én over rechtspositie en arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten. Hieraan ten grondslag lagen de conclusies en aanbevelingen van de Commissie Roemer en de motie van Tweede Kamerlid Futselaar.

Overeenkomst PluVI motie Futselaar
In de uitwerking zijn op hoofdlijnen op 27 juli 2021 de volgende afspraken gemaakt:

  1. Per 1 juli 2022 krijgen medewerkers die op sleutelposities met levende dieren werken een arbeidsovereenkomst. Het gaat dan om de functies van teamleider, eerste medewerker, poultry welfare officer (PWO) medewerker, planner levende dieren, controleur aanvoer levende dieren, controleur verdover, welzijnsmedewerker en heftruckchauffeur op de afdeling aanvoer.
  2. Per 1 juli 2022 worden aan kritische functies binnen de bedrijven ingevuld met medewerkers die een arbeidsovereenkomst hebben met het bedrijf waar de werkzaamheden worden verricht. Dit kan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of voor onbepaalde tijd Kritische functies zijn de sleutelposities zoals in punt 1 genoemd. En verder: (assistent)teamleider, voorman machinale snijlijnen, voorman panklaar, voorman expeditie/verzending, eerste medewerker, operator, lijn-coördinator en coördinator arbo-omstandigheden.
  3. Vanaf 1 juli 2022 krijgen alle uitzendkrachten die langer dan 2 jaar werkzaamheden verrichten bij een bedrijf in de PluVI een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aangeboden door het bedrijf waar zij deze werkzaamheden verricht hebben. De uitzendkracht kan kiezen om zijn werkzaamheden als uitzendkracht bij het bedrijf voor te zetten. Een en ander wordt schriftelijk vastgelegd.

De tijd gaat snel. Hoewel het nog even duurt voordat het 1 juli is, kan ik mij voorstellen dat je al  resultaten ziet van deze drie afspraken. Het is niet alleen voor de uitzendkracht een mooie opsteker, ook voor jou als collega met een vast contract is het voordelig. Minder wisseling van gezichten, meer stabiliteit op de werkvloer met focus op eigen werk en meer mogelijkheden tot samenwerking.

En nu de uitvoering
Afspraken is één, opschrijven is twee, uitvoering is drie. En op de uitvoering komt het nu aan. Jij bent als lid onze vooruitgeschoven post op de werkvloer. Jij weet wat er speelt en wat er gebeurt. Zie of bemerk jij dat de hier genoemde afspraken niet worden uitgevoerd, meldt het ons dat dan via CNV Info (030) 751 1007. Anoniem als je dat wilt. In ieder geval zullen wij elke melding met de nodige zorgvuldigheid behandelen.

Tenslotte
Heb je vragen of opmerkingen over deze nieuwbrief. Of wil je iets kwijt over de cao of ontwikkelingen binnen jouw bedrijf, laat mij het weten. Wil je actief worden als kaderlid, bijvoorbeeld in de functie van bedrijfscontactpersoon of lid cao commissie, neem contact met mij op. Mijn contactgegevens staan hieronder vermeldt.

Emiel Peper (bestuurder)
E aem.peper@cnvvakmensen.nl / M (06) 2343 2081