Leden wijzen eindbod cao Pluimvee af

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Pluimvee zijn op 17 maart geëindigd met een eindbod van werkgeversorganisatie NEPLUVI. Wij hebben dit eindbod voorzien van een negatief stemadvies. In de afgelopen twee weken konden leden hun stem uitbrengen. Het resultaat is dat het eindbod is afgewezen. Het kan, wat de leden betreft in de prullenmand.

Eindbod afgewezen, wat nu?
Allereerst zullen wij NEPLUVI het resultaat van de ledenraadpleging laten weten. Daar waar de kracht van het argument faalt aan de onderhandelingstafel, moeten we bedenken hoe wij met elkaar wél tot een breed gedragen en passende cao komen. Publiciteit is handig, maar er moet meer gebeuren, zoals:

  • Laat je werkgever weten wat jij van het eindbod vindt;
  • Laat de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging dit agenderen voor zijn overleg met de directie;
  • Doe wat je moet doen op je werk, maar zet geen stap meer of harder;
  • Overwerken of werken op zaterdagen doe je niet, tenzij de cao bepaalt dat je niet mag weigeren;
  • Teken onze gezamenlijke petitie met de FNV voor een goede cao;
  • Spreek erover met collega’s op de werkvloer, in de kantine, bij de fietsenstalling, op de parkeerplaats of onderweg naar huis;
  • Overtuig ongeorganiseerde collega’s van het belang van een vakbond en maak je collega lid;
  • Bel ons op en meldt jouw bedrijf aan voor een coronaproof bezoekje bij/aan de bedrijfspoort van jouw vakbond;
  • Meld je bij ons aan om actief te worden in een actiecomité, als contactpersoon in jouw bedrijf of als kaderlid.

Kortom: als NEPLUVI niet in beweging komt, moeten wij samen zorgen dat NEPLUVI dat wel doet. Schouder aan schouder staan voor wat jij en je collega’s belangrijk vinden: een goede cao met salarisgroei en –perspectief, behoud van kwalitatief en mooi werk, hygiënische en veilige werkplek, vergoedingen die gemaakte kosten om je werk te kunnen doen compenseren, gelijke behandeling van je flex-collega.

Cao-commissie en actiecomité
Het resultaat van de ledenraadpleging gaan wij nu eerst bespreken met de cao-commissie. Samen met onze collega’s van de FNV komen wij wekelijks bijeen voor een (digitale) bijeenkomst van het actiecomité. Wij bepalen daar wat wij aan acties kunnen uitvoeren. Willen wij met elkaar de juiste en goede dingen doen, dan moeten wij dat samen doen. Uitbreiding van het aantal kaderleden is écht belangrijk. Meldt je bij mij aan voor de cao-commissie of actiecomité.

Tot slot
Wij houden je zoveel als mogelijk op de hoogte van (nieuwe) ontwikkelingen. Omgekeerd wil ik dan de afspraak maken dat jij ook nieuwe ontwikkelingen binnen jouw bedrijfspoort meldt aan mij. Dit kan door een e-mail of een sms'je of whatsappje te sturen naar mij. Mijn contactgevens staan hieronder.

Emiel Peper
bestuurder CNV Vakmensen
M 06 23 43 20 81
E aem.peper@cnvvakmensen.nl