Cao Pluimvee: leden stemmen voor nieuwe cao

Op 1 juli bereikten wij een onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao Pluimveeverwerkende industrie. Tot 9 juli konden de leden over het resultaat stemmen. Ruim 80% zei ja. Daarmee is er wat CNV Vakmensen betreft sprake van een nieuwe tweejarige cao vanaf 1 april 2021.

Reacties
De open reacties liepen uiteen van verbazing, opluchting, tevredenheid tot nu en al suggesties voor een volgende cao. Verbazing hierover dat er toch nog voor deze zomer tot een nieuwe cao gekomen kan worden. Opluchting dat het ultimatum en daarmee de actiedreigingen nu van de baan zijn. Tevredenheid over de afspraken over loonontwikkeling en de zwaar werkregeling. Tegelijkertijd vinden leden het jammer dat er geen afspraken kunnen worden gemaakt voor de collega-uitzendkrachten, de regeling voor rouwverlof én een verbetering van de regeling woon-werkverkeer. Tenslotte zou men heel graag zien dat de toeslagenongelijkheid in de toekomst verdwijnt. Tevredenheid voert in alle stemmen de boventoon.

Aan de bak
Wanneer ook de collega’s van FNV ja hebben gezegd is er sprake van een nieuwe cao Pluimvee vanaf 1 april 2021 met een looptijd tot en met 31 maart 2023. Dit betekent niet dat wij nu stil kunnen blijven zitten. Wij moeten hard aan de bak om de zwaarwerkregeling per 1 januari 2022 mogelijk te maken. Wij moeten in de sector aan de slag om de positie van uitzendkrachten in het algemeen en die van arbeidsmigranten te verbeteren. De cao-redactie, de procedure voor algemeen verbindend verklering (AVV) van de cao, het vele reguliere werk in de sector, het versterken van onze positie in de bedrijven zijn allemaal zaken waarin wij tijd en energie moeten steken.

Cao-commissie
En als ik hierboven spreek van wij dan heb ik het niet alleen over werkgevers (NEPLUVI) en onze FNV-collega’s, maar vooral over onszelf. Wij moeten de bedrijven in als CNV Vakmensen. En daarvoor hebben wij meer actieve leden nodig die zich willen inzetten voor de eigen sector. En dat doen wij nu al via de cao-commissie. Geen vergadertijgers, maar kaderleden die de mouwen opstropen. Die mee willen helpen de sector vooruit te brengen. Naar een toekomst van prettig werken en passende arbeidsvoorwaardelijke regelingen. Ik roep leden bij deze op zich bij mij te melden. Dat kan met een korte e-mail, sms of whatsapp bericht. Mijn contactgegevens staan onder deze nieuwsbrief vermeld.

Dank
Als alle partijen hebben ingestemd is er sprake van een nieuwe cao. Een cao die niet zomaar tot stand is gekomen, maar met veel geduld, energie én gedoe. Het ging niet vanzelf. Onze dank gaat uit naar alle partijen, maar vooral ook de (kader-)leden die bijgedragen hebben aan de totstandkoming van deze nieuwe cao. Hartelijk dank daarvoor.

Emiel Peper, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2343 2081 / aem.peper@cnvvakmensen.nl