RFH komt niet met een concreet loonbod

Na 5 keer onderhandelen ligt er nog steeds geen concreet loonbod van Royal Flora Holland. Genoeg is genoeg. We willen nu een cao met een goede loonsverhoging!

Mooie resultaten maar geen loonbod
Op 17 september 2021 hebben we voor de vijfde keer onderhandeld over een nieuwe cao, maar nog steeds zonder resultaat. Wij hebben RFH tijdens de vierde cao-ronde op 27 augustus dringend verzocht om de nullijn lost te laten en dat is RFH onder voorwaarden bereid te doen. Ondanks de mooie omzetresultaten van de afgelopen maanden wil RFH pas een concreet loonbod doen als er duidelijkheid is over het totale arbeidsvoorwaardenpakket.

Uitkomst Werkgroep Arbeidstijden
RFH wil nu eerst de uitkomsten van de werkgroep arbeidstijden afwachten, en verder praten over de uitwerking van het pensioenakkoord en overige cao-punten. Daarnaast wil RFH gelijktijdig praten over het versoberen van het sociaal plan, maar wij blijven van mening dat dit twee aparte trajecten zijn. Ook vinden wij dat het huidige sociaal plan verlengd moet worden en zien wij geen noodzaak om deze te verslechteren. Kortom, er liggen nog steeds voorwaarden van RFH die het cao-overleg belemmeren en vertragen.

Overleg met leden en kaderleden
Als vakbonden hebben wij de gesprekken altijd op gang gehouden ondanks de compromisloze voorstellen van RFH. Wij vinden het doel om tot een nieuwe cao te komen namelijk belangrijk, maar niet tegen elke prijs. Wij bespreken daarom elke stap uitvoerig met onze onderhandelingsdelegatie, leden en kaderleden en komen tot de conclusie dat wij met deze voorwaarden op korte termijn niet een nieuwe cao kunnen afsluiten. Uiteraard zijn wij bereid om verder te praten, maar niet onder deze condities.

Tegenvoorstel
De huidige cao verliep op 30 juni 2021. Met de huidige opstelling van RFH zijn wij in december nog aan het onderhandelen. Daarom hebben wij met onze (kader)leden een concreet tegenvoorstel neergelegd om een doorbraak aan de cao-tafel te forceren. Het voorstel houdt in: 

- een nieuwe Cao RFH met een looptijd van 1 juli 2021 tot 30 juni 2022;
- een éénmalige vergoeding in december 2021 van € 500 bruto;
- een structurele loonsverhoging van 2,5% per 1 januari 2022;
- het afschaffen van loonschaal 5, en het minimumbedrag van loonschaal 10
  te verhogen naar € 14 euro per uur;
- de Werkgroep Arbeidstijden tijdens de looptijd voortzetten met als doel
  meer zeggenschap over arbeidstijden, duidelijke spelregels en balans
  tussen privé/werk te verbeteren;
- de Werkgroep Pensioenakkoord krijgt de opdracht om te komen tot een
  RVU-regeling voor zware beroepen en aantrekkelijke verlofspaarregeling
  om eerder te kunnen stoppen met werken.

Volgend overleg op 4 oktober
Wij vragen niet te veel, en jullie kosten zullen de komende maanden stevig gaan stijgen mede door de oplopende energiekosten en inflatie. Op 4 oktober praten we verder met RFH en verwachten een reactie op ons laatste voorstel. Wij rekenen op jullie steun! Mochten we er niet uit komen, dan worden jullie opgeroepen om naar de cao-bijeenkomsten te komen om je stem te laten horen.

Samen staan we sterk, word lid van een vakbond!
De vakbonden moeten dan ook keihard strijden voor een goede cao. Het is van groot belang dat ook jouw collega’s lid worden van een vakbond, want samen staan we sterker!! Sluit je dus aan:  https://www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/

Nog vragen of suggesties?
Heb je nog vragen of suggesties, e-mail of bel mij dan

Souleiman Amallah, bestuurder CNV Vakmensen    
M 06 2052 2211 / s.amallah@cnvvakmensen.nl