Liefde op de werkvloer. Wat mag?

Liefde of flirten op je werk. Dat kan spannend en leuk zijn, maar ook lastig. Soms leidt het zelfs tot ontslag. Wanneer mag je baas ingrijpen? En waar moet je rekening mee houden?

Mag je baas je relatie verbieden?

Je privéleven is van jou. Daar mag je baas zich niet mee bemoeien. Als jij verliefd wordt op een collega en jullie elkaar buiten werktijd zien, mag je baas dat niet verbieden. Jullie hebben het wettelijk recht een relatie te beginnen.

Maar die relatie bestaat ook als jullie op je werk zijn. Je baas mag daarom wel regels op het werk hebben waar jij je aan moet houden. Die regels staan al in een gedragscode of spreekt hij samen met jou af. Je baas mag ingrijpen als:

  • Jij je niet aan de regels uit de gedragscode of aan jullie afspraken houdt.
  • Je relatie voor problemen op het werk zorgt; je baas kan je vragen een andere functie op te pakken of ergens anders in het bedrijf te gaan werken.
  • Je een relatie met een leidinggevende hebt.

Je hebt een relatie met een leidinggevende

Stel, één van jullie heeft een hogere en leidinggevende functie. Als chef, manager of afdelingshoofd bijvoorbeeld. Dan mag je baas meteen ingrijpen. Deze relatie kan namelijk voor ongelijkheid zorgen en de werksfeer beïnvloeden.

Misschien denken collega’s wel dat je wordt voorgetrokken of de ander voortrekt. Of misschien kan je door je relatie een leidinggevende rol niet goed meer uitvoeren. Je baas kan afspraken met je maken om problemen te voorkomen. Jullie mogen bijvoorbeeld niet meer aan dezelfde projecten werken. Of hij laat een andere leidinggevende de beoordeling doen.      

Je baas mag je ook vragen een andere functie op te pakken of naar een andere afdeling of team te verplaatsen. Is je relatie een gevaar voor het bedrijf en is er echt geen oplossing te vinden? Dan kan het zijn dat je ontslagen wordt. Ontslag is ook mogelijk als jullie over je relatie hebben gelogen.

Houd je aan de gedragscode 

In je cao, contract of bedrijfsregels kan een gedragscode staan. Daarin staan regels die bepalen hoe jij je op het werk hoort te gedragen. In die code kan ook staan wat je moet doen als je een relatie hebt met een collega. Zoals: 

  • Je hebt een meldingsplicht. Als je een relatie hebt met een collega moet je dit aan je baas vertellen. Dit mag je niet geheim houden.
  • Hoe je op het werk met elkaar omgaat. Je mag bijvoorbeeld niet hand in hand lopen of aan eenzelfde project werken.

De gedragscode geldt voor iedereen. Je baas mag je er ook op aanspreken als jij je niet aan de regels houdt. Moet je je relatie melden maar doe je dit niet? Dan kan dat gevolgen hebben. Zeker als een van jullie een leidinggevende rol heeft.    

Denk aan de bedrijfscultuur 

Je krijgt niet alleen met de regels van je baas te maken. De bedrijfscultuur bepaalt ook hoe jij op je werk met je partner omgaat. Het is altijd even aanvoelen wat er op jouw werk wel en niet kan. Bij sommige werkgevers komt een relatie tussen collega’s vaker voor. Dan mag je het er best over hebben. Je hoeft niet te doen alsof je relatie niet bestaat.   

Bij andere werkgevers mag een relatie niet zo zichtbaar zijn. Misschien is het vanwege je functie ook niet zo netjes. Je brengt dan je baas wel op de hoogte, maar houdt je relatie verder voor jezelf.

En hoe zit het met flirten? 

Ook flirten is niet verboden. Doe het wel alleen als je collega daar ook op zit te wachten. En misschien niet tijdens een vergadering of die ene belangrijke afspraak met een klant. Stop ook meteen als je merkt dat je collega het niet leuk vindt en zich niet prettig voelt. Seksuele intimidatie is namelijk wel verboden.

Ben jij wel verliefd, maar je collega niet? Je baas mag ingrijpen als jij dat niet los kan laten en je collega daar last van heeft. Het is de taak van je werkgever om een veilige werkplek te creëren. Dat betekent dat hij ook iets mag doen als collega’s elkaar lastig vallen.

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.

Verder lezen

Agressie op het werk

Zo voorkom je agressie, of ga je ermee om als het gebeurt.

Arbodienst

De arbodienst helpt bij ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden.

Arbowetgeving

Lees meer over je rechten en plichten uit de Arbowet.

Beroepsziekten

Ben je ziek geworden door het werk? Dan lijd je misschien aan een beroepsziekte.

Code rood

Wat als door weeralarm code rood je werk vervalt?

Discriminatie op het werk

Wat je werkgever moet doen en wat jij kan doen om discriminatie...

Gevaarlijke stoffen

Alles over veilig werken met gevaarlijke stoffen.

Goed werkgeverschap

Goed werkgeverschap zorgt ervoor dat jij met plezier je werk kan doen.

Intimidatie op het werk

Hoe herken en meld je intimidatie op de werkvloer?

Pesten op het werk

Word jij of je collega gepest? Dit is wat je kunt doen.

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Wat is een risico-inventarisatie en -evaluatie?

Rugklachten door werk

Veel mensen hebben last van rugpijn door werk. Maar hoe voorkom je het?

Scheiden en werk

Ervaar je stress of concentratieproblemen? Lees wat je kunt doen.

Vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon helpt je bij ongewenst gedrag op het werk.

Werkdruk

Zo zorg je voor minder werkdruk en een gezonder werkleven

Werkende mantelzorger

Zorg en werk combineren is niet makkelijk. Deze hulp is er voor jou.

Werk en overgang

CNV wil de taboe over dit onderwerp doorbreken.

Werk en privacy

Hoe wordt jouw privacy beschermd?

Werkgeluk

Meer werkgeluk willen we allemaal. Maar hoe vergroot je het?

Werkstress

Handvatten om stress te herkennen en te voorkomen dat je uitvalt.

Word lid van CNV

Als lid van CNV maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte