Ontslag op staande voet: wat moet je weten?

Ontslag op staande voet is een ingrijpende gebeurtenis. Je contract wordt per direct beëindigd en je krijgt geen loon meer. Het is daarom belangrijk om te weten welke stappen je moet nemen en wat je rechten zijn. We leggen je uit wat je in deze situatie kan doen.

Redenen voor ontslag op staande voet

Je werkgever mag jou niet zomaar op staande voet ontslaan. Er zijn dringende redenen nodig die je werkgever direct bij het ontslag moet vermelden. Voorafgaand aan dit incident moeten er al een aantal waarschuwingen zijn geweest. Voorbeelden van geldige redenen voor ontslag op staande voet zijn:

  • Diefstal
  • Grove belediging: je hebt een collega of werkgever uitgescholden
  • Misleiding: je meldt je bijvoorbeeld ziek als je niet ziek bent
  • Mishandeling: je hebt geweld gebruikt tegen een collega of werkgever
  • Werkweigering: je wilde een belangrijke taak die je altijd hoort te doen, niet doen

Wat zijn de gevolgen?

Ontslag op staande voet heeft ernstige gevolgen. Je moet je werk direct neerleggen. Je contract wordt per direct beëindigd en je krijgt geen salaris meer. Ook heb je geen recht op een transitievergoeding of WW-uitkering, omdat het ontslag te wijten is aan je eigen gedrag.

Ontslag op staande voet aanvechten

Ben je het niet eens met je ontslag? Neem zo snel mogelijk contact met ons op. Dan helpen we jou om met je werkgever in gesprek te gaan. En om een brief te schrijven. Hierin leg je uit waarom je het niet eens bent met het ontslag op staande voet, en stel je jezelf weer beschikbaar voor werk. Deze brief moet je werkgever binnen 2 maanden na je ontslag ontvangen.

Besluit je baas om het ontslag toch door te laten gaan? Dan kun je, binnen diezelfde 2 maanden, naar de rechter gaan. De rechter bepaalt dan of het ontslag op staande voet terecht is. Zegt de rechter dat je werkgever geen dringende reden had om je te ontslaan? Dan geldt het ontslag op staande voet niet. Je contract loopt weer door en je werkgever moet jou alsnog loon betalen. Soms heb je ook recht op een ontslagvergoeding.

Is je ontslag op staande voet onterecht?

Weet je niet zeker of je ontslag op staande voet wel geldig is? Of heeft je baas niet gezegd waarom hij je ontslaat? Neem dan snel contact met ons op. Dan kijken we samen naar jouw situatie. Hoe sneller, hoe beter. Dan kijken we samen naar jouw situatie. En zoeken we uit wat we in jouw situatie kunnen doen om je ontslag op staande voet ongedaan te maken of misschien om te zetten in een ontslag met wederzijds goedvinden.

Neem contact met ons op

Antwoord op je vragen bij het einde van je arbeidsovereenkomst

Waar moet ik op letten als mijn contract eindigt? Met de online tool van CNV Vakmensen ontvang je betrouwbare informatie en advies rond het einde van jouw arbeidsovereenkomst.

Lees meer

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict