Wat zijn de voorstellen voor de nieuwe cao Glastuinbouw?

Begin deze week zijn de voorstellenbrieven uitgewisseld voor de onderhandelingen over een nieuwe cao Glastuinbouw. De onderhandelingen starten woensdag 15 november. Het lijken moeilijke onderhandelingen te worden als gevolg van de hoge energieprijzen voor zowel werkgevers als werknemers en de hoge kosten van levensonderhoud.

Voorstellen werkgevers

Partijen betrokken bij de cao Glastuinbouw hebben afgelopen maandag de voorstellenbrieven uitgewisseld. Glastuinbouw Nederland, LTO Nederland en Plantum hebben een aantal voorstellen gedaan, maar nog geen voorstel voor een algemene loonsverhoging (zie bijlage). Wel doen ze voorstellen hoe om te gaan met de verhoging van het minimumloon van 10,15% per 1 januari 2023.

Voorstellen CNV Vakmensen

Ook CNV Vakmensen heeft haar voorstellen aan de andere partijen toegestuurd. Belangrijkste voorstel gaat over de loonsverhoging, aangezien medewerkers en hun gezinnen momenteel met hoge kosten te maken hebben en daar naar onze mening een stevige loonsverhoging tegenover mag staan. Omdat de laagst betaalden zwaarder worden getroffen door de hoge energierekening dan de hoger betaalden, stelt CNV Vakmensen voor alle uurlonen (zowel in de schalen als boven de schalen) met €1,25 bruto per uur te verhogen, wat neer komt op een verhoging van 9,7% voor de laagste salarissen en 5,7% voor de hoogste salarissen in de tabel. Verder vragen we de reiskostenvergoeding te verbeteren, de andere vergoedingen te indexeren, in te zetten op meer vaste contracten, een eigen pot voor ontwikkeling, 5 mei als vrije dag en onderzoek naar gezondheidsgevolgen bij hitte. De voorstellenbrief van CNV Vakmensen tref je bijgaand aan.

CNV Vakmensen is een vereniging

CNV Vakmensen is een vereniging waar werknemers lid van kunnen worden die samen hun situatie in dit geval de Glastuinbouw willen verbeteren. Die vereniging heeft een onderhandelaar aangesteld die namens die werknemers gaat onderhandelen, maar dit kan die onderhandelaar niet alleen. Die heeft daarbij de hulp, kennis en ervaring nodig van werknemers die in de Glastuinbouw werken. Zij weten immers precies hoe het in hun bedrijven gaat en kunnen goed inschatten wat nieuwe afspraken voor gevolgen hebben in hun bedrijf. Wij zouden echter meer ondersteuning kunnen gebruiken. Als het jou leuk lijkt om nauwer bij de voorbereidingen van de cao-onderhandelingen betrokken te zijn of misschien zelfs bij de onderhandelingen zelf aanwezig te zijn, dan horen we dat graag van je. Bel me dan of stuur me een mail.

Onderhandelingen op de voet volgen

CNV Vakmensen stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar haar leden over de stand van zaken in de onderhandelingen. Als je nog directer op de hoogte wilt worden gehouden, kun je ook lid worden van onze WhatsApp groep. Ook je collega’s die geen lid zijn, kunnen daar lid van worden. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep kun je op je telefoon de link gebruiken of de QR-code scannen met de camera van je telefoon. Deze gegevens tref je in de bijlage.

Verder kan iedereen, lid of geen lid, ook meepraten op de cao-pagina Glastuinbouw, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je hebt alleen een account nodig. Dit is ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao Glastuinbouw kun je vinden op de cao-pagina www.cnvvakmensen.nl/glastuinbouw

Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je contact opnemen met je CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). We zijn ook te volgen op Twitter en Instagram via CNVGroen.

 

 

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error