Onderhandelingsresultaat Glastuinbouw met 7,2% loonsverhoging

CNV Vakmensen heeft met werkgevers in de Glastuinbouw een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao. In deze tijd van hoge inflatie is het belangrijk dat er een loonsverhoging is afgesproken van minimaal 7,2%. CNV Vakmensen legt dit onderhandelingsresultaat ter stemming voor aan de leden, want die bepalen of het definitief een cao wordt. In een volgende nieuwsbrief vind je de mogelijkheid om te stemmen. Je kunt stemmen tot 5 februari 2024.

Op maandag 15 januari 2024 heeft CNV Vakmensen een onderhandelingsresultaat bereikt over de cao Glastuinbouw. De onderhandelingen zijn in goede sfeer verlopen en werden mede bepaald door de hoge inflatie in de afgelopen jaren en de stevige verhoging van het minimumloon in 2023 en 2024. De belangrijkste onderdelen uit het onderhandelingsresultaat zijn:

  • Een cao met een looptijd van 15 maanden van 1 januari 2024 tot en met 31 maart 2025
  • Minimaal 7,2% loonsverhoging (4% per 1 januari 2024, 1,7% per 1 juli 2024 en 1,5% per 1 januari 2025) die voor de lagere schalen en treden kan oplopen tot 13,5%;
  • Reiskostenvergoeding naar €0,23 per kilometer;
  • Het vakvolwassen loon gaat betaald worden vanaf 19 jaar;
  • Werkgevers hebben toegezegd zich te gaan inspannen om vast werk te stimuleren;
  • Gezamenlijk met Stigas gaat meer aandacht worden besteed aan hoe je gezond kan blijven werken bij hitte.

Het gehele onderhandelingsresultaat treffen jullie aan in de bijlage.

Maximaal haalbare

CNV Vakmensen is niet volledig tevreden over het resultaat, maar denkt wel dat dit het maximaal haalbare is. Graag hadden we een hogere minimale loonsverhoging afgesproken, zodat ook de medewerkers in functies ingedeeld in de hogere schalen, treden en salarissen in de Glastuinbouw meer van de inflatie gecompenseerd zouden krijgen. Anderzijds is de minimale loonsverhoging 7,2% (en gemiddeld ongeveer 10%) in het komende jaar en dat is een mooi resultaat.
Daarnaast hebben we maar een beperkt aantal aanvullende afspraken kunnen maken. Dit vinden we jammer, maar we snappen ook dat de loonsverhoging gezien de hoge inflatie en de verhoging van het minimumloon het belangrijkste onderwerp was, waar het meeste van het beschikbare budget naar toe moet.

Leden bepalen of onderhandelingsresultaat cao wordt

CNV Vakmensen is een vereniging. Wij komen op voor de belangen van onze leden in de Glastuinbouw. De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen (Jeroen Warnaar en Rick van Rijn) is tot een resultaat in de onderhandelingen gekomen, maar de leden van CNV Vakmensen bepalen uiteindelijk of het een cao wordt. Daarom leggen we het onderhandelingsresultaat ter stemming aan de leden van CNV Vakmensen voor.

Breng je stem uit

Je ontvangt hierna een nieuwsbrief met een persoonlijke code, hiermee heb je de mogelijkheid om jouw stem uit te brengen. Je hebt tot 5 februari om je stem uit te brengen.

Ben je nog geen lid van CNV Vakmensen en wil je ook je stem uitbrengen, dan kun je lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/ en je stem uitbrengen door een mail te sturen aan j.warnaar@cnvvakmensen.nl , daarin aan te geven dat je net lid bent geworden en of je wel of niet akkoord gaat met het onderhandelingsresultaat.

Op de hoogte blijven

CNV Vakmensen stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar haar leden over de stand van zaken in de onderhandelingen. Als je nog directer op de hoogte wilt worden gehouden, kun je ook lid worden van onze WhatsApp groep. Ook je collega’s die geen lid zijn, kunnen daar lid van worden. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep kun je op je telefoon deze link gebruiken.

Verder kan iedereen, lid of geen lid, ook meepraten op de cao-pagina Glastuinbouw, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je hebt alleen een account nodig. Dit is ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao Glastuinbouw kun je vinden op de cao-pagina www.cnvvakmensen.nl/glastuinbouw .

Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je ook contact opnemen met mij.

Jeroen Warnaar
Onderhandelaar CNV Vakmensen
06 2035 4990
j.warnaar@cnvvakmensen.nl

 

Downloads