Onderhandelingen cao Tuinzaden gestart

Vakbonden en Plantum hebben het eerste overleg gehad over de cao Tuinzaden. Anders dan bij de start van eerdere onderhandelingen zijn we niet begonnen bij het toelichten van alle voorstellen, maar meteen in gesprek gaan over het in deze tijd van hoge inflatie belangrijkste onderwerp loonsverhoging. Dit onderwerp is verkend en we praten er op 8 november verder over.

Afgelopen maandag heeft de 1ste cao-ronde plaatsgevonden. Het was een bijzondere aftrap, omdat we tijdens de deze ronde al inhoudelijke hebben gesproken over de loonruimte en de looneisen van de vakbonden. De reden komt voort uit het besef van beide partijen dat de medewerkers werkzaam in deze sector ook zwaar worden geraakt door de oplopende inflatie. Dat betekent dat we gezamenlijk op korte termijn een cao-akkoord wil bereiken en dat deze nieuwe cao ingaat per 1 januari 2023 met een loonverhoging. De vakbonden hebben een stevige looneis op tafel hebben gelegd. Wij hebben uitgebreid toegelicht op welke manier onze looneisen zijn vastgesteld. Voor ons is het grootbelang dat we strijden voor behoud en liefste stijging koopkracht.

Wat ligt er nu concreet op tafel?

Ook tegen de gewoonte in hebben werkgevers direct een 1ste loonbod op tafel gelegd. Dit is een loonbod van 4% per 1 januari 2023 voor een cao-looptijd van 1 jaar en nog een nader te bepalen eenmalige uitkering. Volgens werkgevers het hoogste loonbod dat ooit tijdens 1ste cao-ronde op tafel is gelegd. Wij hebben na een korte schorsing onze teleurstelling uitgesproken over dit loonbod als je het bekijkt in verhouding tot de inflatie en dat dit 1ste loonbod (ooit) nog ver van onze looneis ligt. Wij hebben aangegeven, dat we bij dit loonbod eerder denken aan een looptijd van 6 maanden met een eenmalige uitkering van € 1200 om de stijgende energiekosten te compenseren. Dan kunnen we voor de zomer opnieuw bekijken met welk percentage de lonen per 1 juli moeten worden verhoogd. Vervolgens hebben de werkgevers geschorst en is er nog geen ander loonvoorstel van de werkgevers. Wij hebben nu afgesproken om dinsdag 8 november verder te praten over de loonsverhoging en de overige cao voorstellen. Wij blijven ons inzetten om op korte termijn tot een goede cao Tuinzaadbedrijven te komen. Kortom, wordt vervolgd.

Context cao-onderhandelingen Tuinzaadbedrijven

Op maandag 17 oktober zijn de cao-onderhandelingen weer van start gegaan en dat wederom weer in een bijzondere tijd. De afgelopen twee jaar heeft de Zaadsector de corona periode goed doorstaan en dat blijkt ook uit het de positieve resultaten van de verschillende bedrijven over het boekjaar 2021. Inmiddels zitten we weer in een nieuwe crisis mede veroorzaakt door de oorlog in de Oekraïne. De energiekosten stijgen fors voor zowel de consument als voor de bedrijven. Daarnaast zien we de kosten voor levensonderhoud de afgelopen maand hard stijgen mede door oplopende inflatie. We zijn dan ook op een punt gekomen dat we dit cao-traject aan moeten grijpen om de balans te herstellen en dat we in zetten om koopkrachtbehoud en -groei. Dat is noodzakelijk om te voorkomen dat we in recessie komen

Het is dus nu een bittere noodzaak dat we tijdig kunnen beginnen met onderhandelen over een nieuwe cao Tuinzaadbedrijven. Naast onze stevige looneis zijn er nog een aantal lastige vraagstukken die op tafel zijn blijven liggen. Gezien de positieve ontwikkelingen in het jaar 2021 en de huidige crisis hebben nu recht op een stevige loonsverhoging.

Ik verwijs jullie voor de volledige cao voorstellen en de begeleidende brief die wij naar de werkgeversdelegatie hebben gestuurd naar de volgende link: www.cnvvakmensen.nl/voeding/land-en-tuinbouw/cao-tuinzaadbedrijven/. Ook kan je via deze link de cao voorstellen van de werkgeversdelegatie van Plantum bekijken.

Hoe verder?

De onderstaande onderhandelingsdata zijn inmiddels vastgesteld en wij gaan ons uiterste best

doen om per 1 januari 2023 een nieuwe cao Tuinzaadbedrijven af te sluiten. Kijkend naar het voorgaande traject zal het weer een uitdaging om op korte termijn tot een nieuwe cao te komen:

  • Dinsdag 8 november
  • Dinsdag 22 november

Mocht je naar aanleiding van deze nieuwsbrief nog vragen en/of opmerkingen hebben dan kan je me bereiken op de onderstaande contactgegevens. Meer informatie kun je vinden op
www.cnvvakmensen.nl/voeding/land-en-tuinbouw/cao-tuinzaadbedrijven/ .

De kracht van de vakbond

Wij willen jullie er nogmaals op wijzen dat de kracht van de vakbond mede wordt bepaald door de input van onze leden en met name om de zichtbaarheid en om de positie van CNV Vakmensen te versterken. Een grote kadergroep en een stevige/brede cao-commissie zijn dus voor ons van groot belang. Op dit moment hebben wij nog steeds plekken beschikbaar voor onze kadergroep. Dus wil jij actief invloed uitoefenen op het cao-traject en wil je regelmatig contact onderhouden met je collega’s bij ander Tuinzaadenbedrijven en met je vakbondsbestuurder, reageer direct via mailadres: j.warnaar@cnvvakmensen.nl of op 06-20354990.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error