Nog geen concreet loonbod werkgever cao Hoveniers

De tweede ronde van de cao-onderhandelingen hebben weinig nieuws opgeleverd. Zowel werkgevers als CNV Vakmensen hebben op elkaars voorstellen voor de nieuwe cao gereageerd en dat liep zoals verwacht. We hadden gehoopt dat werkgevers al een loonbod zouden doen, maar dat is niet nog gebeurd. De volgende rond moet dit concreter gaan worden.

Op maandag 15 mei heeft de tweede rond van de cao-onderhandelingen Hoveniers plaats gevonden. We zijn alle voorstellen uit de verschillende voorstellenbrieven langs gelopen en daarop is door beide kanten gereageerd. Werkgevers hebben aangegeven het niet eens te zijn met de hoge loonvraag, omdat de koopkracht van Hoveniers in 2023 op peil zou blijven. Verder zouden we geen rekening hebben gehouden met eenmalige energietoeslagen, het energieplafond, de stappen die in de schalen zijn gemaakt en de draagkracht van bedrijven. Maar werkgevers hebben ook geen concreet loonbod gedaan. CNV Vakmensen heeft aangegeven nog steeds te staan achter haal loonvraag van 10%. Tijdens de vorige cao is een achterstand van 5% opgelopen ten opzichte van de inflatie, voor het komende jaar wordt 3% inflatie verwacht (samen 8%) en hoveniers mogen er ook wel in koopkracht op voortuit gaan gezien de schaarste. Vandaar dat we 10% loonsverhoging hebben voorgesteld. Het past in onze ogen niet hierbij rekening te houden met eenmalige uitkering (inflatie is structureel) en stappen in de schalen (niet iedereen krijgt die en dat staat los van de algemene cao-verhoging). Verder zijn wij van mening dat er de afgelopen jaren veel geld is verdiend in de sector, er schaarste in aan goede vakmensen en de werkdruk hoog is, dus dat daar ook een goede loonsverhoging tegenover mag staan.

En verder?

Waar we het waarschijnlijk wel eens over kunnen worden is over:

  • Het verbeteren van het imago van de sector;
  • Het aantrekkelijker maken van scholing en;
  • Onderzoek doen naar het verbeteren van de regelingen waardoor je gezond je pensioen kan halen, zoals de seniorenregeling, de RVU (Regeling Vervroegd Uittreden) en tijdsparen voor vroegpensioen.

Voorlopig zeggen werkgevers nee tegen verbetering van de reiskostenregeling, het klimaatbudget, de consignatieregeling en de ziektekostenregeling. Verder was het voor aftasten en gaan we ervan uit dat werkgevers tijdens het volgende overleg concreter zullen worden in wat ze wel denken te kunnen.

Volg onderhandelingen op de voet: WhatsApp groep

CNV Vakmensen stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar haar leden over de stand van zaken in de onderhandelingen. Als je nog directer op de hoogte wilt worden gehouden, kun je ook lid worden van onze WhatsApp groep. Ook je collega’s die geen lid zijn, kunnen daar lid van worden. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep kun je op je telefoon deze link gebruiken of de QR-code scannen met de camera van je telefoon. Deze gegevens tref je in de bijlage. Meer informatie over de cao Hoveniers kun je vinden op jouw cao-pagina www.cnvvakmensen.nl/hoveniers .

CNV Vakmensen doet dit samen met jou!

Wij hebben jouw kennis en ervaring van de hoveniersector nodig! Daarmee kun je de onderhandelaar van CNV Vakmensen ondersteunen. Sluit je dus aan bij de cao-commissie van CNV Vakmensen. Daarin zitten actieve leden werkzaam in diverse bedrijven. Als jou dat leuk lijkt, dan horen we dat graag van je. Bel me dan of stuur me een e-mail.

Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je contact opnemen met je CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). We zijn ook te volgen op Instagram via CNVGroen.

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error