Leden stemmen in met eindbod cao Tuinzaden

De leden van CNV Vakmensen hebben in meerderheid ingestemd met het eindbod voor de cao Tuinzaadbedrijven. De werknemers vonden het eindbod mager in verhouding tot de gestegen winsten van de bedrijven, maar te veel om af te wijzen. Daarmee is de cao definitief tot stand gekomen.

Vlak voor de Kerst hebben werkgevers in de Tuinzaadbedrijven bij de onderhandelingen over een nieuwe cao een eindbod voorgelegd aan CNV Vakmensen. CNV Vakmensen heeft dit eindbod aan de werknemers in de branche voorgelegd. Zowel van de leden van de niet-leden (raadgevend) dit gestemd hebben, stemde een meerderheid voor acceptatie van het eindbod. Daarmee is er van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023 officieel weer een cao in de Tuinzadenbranche.

Belangrijkste afspraken

De belangrijkste afspraken in de nieuwe cao zijn:

  • 6% loonsverhoging per 1 januari 2023 met een minimum van bruto €160 per maand op basis van fulltime dienstverband voor de functies in ingedeeld in de groep A tot en met H;
  • Een eenmalige uitkering van bruto €500 op basis van fulltime dienstverband en heel 2022 in dienst. Bij parttime dienstverband en/of een deel van 2022 in dienst krijg je een bedrag naar rato;
  • Loonschaal A naar minimaal €14 per uur en nog maximaal 1 aanloopschaal tegen 105% van het minimumloon;
  • Een seniorenregeling (80-80-100-regeling) waarbij medewerkers vanaf 5 jaar voor de AOW-leeftijd 80% kunnen gaan werken tegen 80% van het loon en 100% doorbetaling pensioenpremie. Bij gebruik worden vitaliteitsdagen ingeleverd;
  • Reiskostenvergoeding wordt verhoogd naar €0,21 per kilometer;
  • Als een thuiswerkregeling wordt afgesproken, wordt daarbij minimaal €2,15 per dag vergoed.

Lees hier het volledige eindbod.

Hoe verder?

We zullen nu het eindbod gaan verwerken in de nieuwe cao Tuinzaadbedrijven. De nieuwe cao-tekst publiceren we zo snel mogelijk op onze website. Daarna vragen we de werkgeversdelegatie de cao aan te melden bij het Ministerie van SZW. Ook moeten ze een verzoek tot Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) bij SZW indienen. Wij hopen dit op korte termijn te kunnen doen.

Bedankt voor je hulp!

CNV Vakmensen is een vereniging. Hoe meer leden in die vereniging actief zijn, hoe sterker die vereniging is. En we zijn weer sterker geworden deze onderhandelingen. Naast de kadergroep (groep actieve leden) die heeft meegedacht rond de onderhandelingen, zijn we deze keer ook ondersteunt door een groep leden en werknemers uit de Tuinzadenbranche via de appgroep van CNV Vakmensen. De inzet van de appgroep is zeker geslaagd en daar willen we volgende keer ook mee door gaan. Dank voor al jullie reacties. Die hebben ons zeker geholpen. Ben je nog niet aangesloten bij de appgroep, dan kan dat door deze link op je telefoon te openen. Of wil je de kadergroep versterken, dan kun je contact met ons opnemen.

Als je verder vragen of opmerkingen hebt, kun je contact opnemen met CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl/tuinzaden of op Instagram via CNVGroen.