Dierhouderij: leden stemmen in met tussentijdse loonstijging van 5%

De leden van vakbond CNV stemmen in met een tussentijdse loonstijging naar 5% over 2023 in de dierhouderij. Ook de leden van FNV stemmen in. De reiskostenvergoeding gaat omhoog naar 21 cent per kilometer.

Vorig jaar is in de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) Productiegerichte Dierhouderij een loonstijging afgesproken van 2,75% voor 2023. Omdat de inflatie dit jaar overwacht hoog uitpakt, is voorgesteld om de afgesproken loonstijging te verhogen van 2,75% naar 5%. Daarnaast is voorgesteld de kilometervergoeding te verhogen van 19 naar 21 cent. Deze verbeteringen zijn geen verplichting, immers de huidige cao-afspraken lopen nog door tot eind 2023.

Omdat de leden van de betrokken vakbonden nu voor deze verbeteringen hebben gestemd, kunnen ze in een 'gewijzigde cao' worden opgenomen. Daarmee is iedere werkgever verplicht de voorstellen te volgen.

Nieuwe cao pas eind 2023

De loonstijging naar 5% is positief, maar is in veel gevallen niet voldoende om de stijgende levenskosten te compenseren. De kans om echt stappen te maken voor verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden voor werknemers in de dierhouderij, komt later dit jaar. Na de zomer gaan we immers weer opnieuw in onderhandeling voor een nieuwe cao.

Willen we als vakbond sterk staan in die nieuwe onderhandelingen, dan helpt het enorm als we meer actieve leden hebben. Uiteindelijk zijn het de leden die bepalen wat de loonafspraken worden. Wil je je inzetten om een sterk CNV in de dierhouderij te krijgen, laat het me weten.

Vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error