Cao-onderhandelingen Groothandel in Bloembollen van start

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de Groothandel in Bloembollen zijn begonnen. Tijdens de eerste ronde op 8 mei heeft Anthos namens de werkgevers hun voorstellen toegelicht. Ook CNV Vakmensen en FNV hebben de voorstellenbrieven gepresenteerd. Tegenover onze looneis van minimaal 10% stellen werkgevers voor om de lonen gematigd te laten stijgen. Het lijken dus stevige onderhandelingen te gaan worden. Op 30 mei staat de tweede onderhandelingsronde gepland.

De huidige cao loop op 30 juni 2023 af. De komende paar maanden wordt er over een nieuwe cao onderhandeld. CNV Vakmensen heeft haar voorstellenbrief gepresenteerd, met als belangrijkste voorstellen:
 • een looptijd van de cao van 12 maanden;
 • een loonsverhoging met een nominaal geldbedrag van € 200 bruto en in procenten een verhoging van 10%;
 • onderhoud aan het loongebouw vanwege de stijging van het wettelijk minimuminkomen met een aanzienlijke verhoging voor schaal B;
 • een overwerkvergoeding vanaf 8 uur;
 • het sparen van vrije tijd voor pensioen;
 • een reiskostenvergoeding vanaf de eerste kilometer en gelijk aan het fiscaal maximum;
 • een thuiswerkvergoeding van € 2,15 per dag;
 • aanvullende afspraken geboorteverlof;
 • betaald rouwverlof.
De complete voorstellenbrief kun je vinden in de bijlage.
Tijdens de eerste onderhandelingsronde heeft CNV Vakmensen deze voorstellen toegelicht.

Voorstellen werkgevers

Ook werkgevers hebben via Anthos hun voorstellen voor de nieuwe cao aan ons gepresenteerd. Belangrijkste punten daaruit zijn:
 • een looptijd van de cao van 16 maanden;
 • een nominaal loonsverhoging van € 140,- en een procentuele verhoging van 5,6%, vanaf 1 juli 2023;
 • een nominaal loonsverhoging van € 80,- en een procentuele verhoging van 2,88%, vanaf 1 april 2023;
 • vanwege de stijging van het wettelijk minimuminkomen speciale aandacht voor schaal B, indien nodig een extra verhoging;
 • de reiskostenvergoeding voor woon‐werk verkeer te indexeren aan hand van de loonstijging;
 • een thuiswerkvergoeding van € 2,15 per dag;
De complete voorstellenbrief van werkgevers kun je ook vinden in de bijlage.

Stevige onderhandelingen

Hoewel het overleg op 8 mei constructief was en de verhoudingen tussen de onderhandelaars goed is, zijn er grote verschillen tussen onze de voorstellen van en die van Anthos. Hierdoor zullen het stevige onderhandelingen worden. Het is dus belangrijk dat jij en je collega’s weten wat er speelt op de onderhandelingstafel en ook aangeeft wat je ervan vindt. Stuur daarom deze nieuwsbrief door naar je collega’s en stuur je reacties naar l.vermeulen@cnvvakmensen.nl

Volg de onderhandelingen op de voet: word lid van de WhatsApp groep

CNV Vakmensen stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar haar leden over de stand van zaken in de onderhandelingen. Als je nog directer op de hoogte wilt worden gehouden, kun je ook lid worden van onze WhatsApp groep. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep kun je op je telefoon de link gebruiken of de QR-code scannen met de camera van je telefoon. Deze gegevens tref je in de bijlage aan.

De cao online

Verder kan iedereen, lid of geen lid, ook meepraten op de cao-pagina Groothandel in Bloembollen, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je hebt geen account nodig. Dit is ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao Groothandel in Bloembollen, kun je vinden op jouw cao-pagina
Deze cao-pagina is voor niet-leden te vinden op www.cnvvakmensen.nl/caos en vul Groothandel in Bloembollen in het zoekveld.

Maak je collega lid!

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven.

Nog geen lid? Word lid en stem mee over de cao. Voor meer informatie: www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/

Namens de cao-delegatie van CNV Vakmensen,
Kees Aangeenbrug, kaderlid
Jaap Bosma en Laura Vermeulen
Vakbondsbestuurders CNV Vakmensen
E: j.bosma@cnvvakmensen.nl / l.vermeulen@cnvvakmensen.nl

Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error