Cao-onderhandelingen Bloembollengroothandel verlopen zeer moeizaam

Werkgevers van de bloembollengroothandel hebben tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao een loonsverhoging voorgesteld van € 170,- per 1 juli 2023 en € 90,- per 1 juli 2024. Dit loonbod is zeer teleurstellend te noemen vanwege de voorgestelde looptijd van de cao van maar liefst 24 maanden. Werknemers gaan er hierdoor per jaar met slechts een klein percentage op vooruit. Daarmee lijken de werkgevers geen rekening te willen houden met de hoge inflatie in 2022 en de huidige inflatie, waardoor alles fors duurder is geworden.

Nieuw loonvoorstel en langere looptijd cao

Op dinsdag 30 mei 2023 heeft de 2de onderhandelingsronde voor de cao Bloembollengroothandel plaatsgevonden. Anthos heeft namens de werkgeversdelegatie een nieuw loonvoorstel en een langere looptijd van de cao voorgelegd. Anthos stelde een bruto loonsverhoging van € 170,- per 1 juli 2023 voor en € 90,- per 1 juli 2024. Qua looptijd deden ze een voorstel van maar liefst 24 maanden. Dit betekent dat er vanuit werkgeverszijde opnieuw wordt geprobeerd een cao met een hele lange looptijd af te spreken. De vorige cao had namelijk ook al een looptijd van 24 maanden. Gelet op de onzekere economische situatie en de hoge inflatie hebben we als CNV Vakmensen en FNV aangegeven dat dit onbespreekbaar is. Het loonvoorstel geeft daarbij totaal geen reden om een langere looptijd dan 12 maanden af te spreken. Het CNV-loonvoorstel bedroeg namelijk 10 procent en een stijging in geld van € 200. Alleen salarisschaal B profiteert van het voorstel van Anthos, waarbij de stijging in het eerste jaar van de cao afgerond 14% bedraagt. Voor de schalen C tot en met H is de loonstijging per jaar slechts 4 tot 5%. Veel te weinig natuurlijk in deze dure tijden!

Werkgeversreactie op voorstellenbrief

Tijdens deze 2de onderhandeling bespraken we ook de andere onderwerpen uit de voorstellenbrief. In de bijlage staat de CNV-voorstellenbrief nogmaals opgenomen. Ondanks dat we het compliment kregen dat de voorstellen mooi en sociaal zijn, was het algemeen antwoord dat deze de werkgevers teveel geld zouden kosten.

In het kort de werkgeversreactie op de voorstellen:
  • Verlofsparen voor pensioen. Huidige seniorenregeling voldoet volgens Anthos voldoende om medewerkers op gezonde wijze de AOW-gerechtigde leeftijd te laten behalen. Ook zou er vanuit bedrijven voldoende maatwerkoplossingen mogelijk zijn.
  • Reiskostenvergoeding. Dit onderwerp leverde een flinke discussie in de onderhandeling op. Vanaf 10-20 km wilde Anthos een vergoeding gelijk aan fiscale maximum overeenkomen (2023: € 0,21 per kilometer, 2024: € 0,22 per kilometer). Dit betekent dat Anthos tussen de 1ste en de 10de kilometer geen reiskosten wilt vergoeden. Ditzelfde geldt voor alle kilometers boven de 20 kilometer.
  • Geboorteverlof. De wettelijke regelingen voldoen waardoor Anthos niets ziet in aanvullende afspraken voor aanvullend geboorteverlof voor de partner.
  • Rouwverlof. Anthos kwam hier met een eigen voorstel. Dit houdt in dat ze vanaf het overlijden tot en met de dag van de uitvaart doorbetaald verlof willen toekennen voor het overlijden van echtgenoten en kinderen. Drie dagen verlof geldt voor het overlijden van ouders en broers en zussen. Voor de dag van de uitvaart is er betaald verlof voor het overlijden van schoonouders, aangehuwde broers en zussen, kleinkinderen en grootouders.
  • Met het voorstel van de thuiswerkvergoeding van € 2,15 kon Anthos wel instemmen. Ditzelfde geldt voor het fiscaal vriendelijk verrekenen van de vakbondscontributie.
  • Dit gold helaas niet voor het fietsplan. Werkgevers willen niet het fietsen stimuleren via een fietsplan binnen de beschikbare werkkostenregeling (WKR).

Voorstellen liggen te ver uit elkaar

Tijdens deze 2de onderhandelingsronde hebben we als vakbonden laten weten dat we het loonvoorstel van Anthos onbespreekbaar en ronduit slecht vinden. Op geen enkele wijze doet dit voorstel recht aan het huidige inflatieniveau. Ook het stukje 'inhaalindexatie' van de huidige cao zien we niet terug in het voorstel van Anthos. De houding van Anthos is daarnaast, op de onderwerpen rouwverlof en de thuiswerkvergoeding na, teleurstellend te noemen. Na diverse schorsingen tijdens deze 2de cao-onderhandeling hebben we als CNV/FNV moeten concluderen dat we er niet uit komen. We zitten te ver uit elkaar. CNV Vakmensen was hierdoor genoodzaakt om de cao op te zeggen. Aan een nieuwe slechte cao werken we niet aan mee! Dit betekent dat als we niet voor 1 juli 2023 tot nieuwe afspraken met Anthos komen, er geen cao meer is. Dit leidt er o.a. toe dat de regeling van de piekarbeiders niet meer van toepassing is. Dit heeft voor de werkgevers grote gevolgen. We hopen hierdoor van harte dat Anthos onze boodschap serieus neem: we willen een nieuwe cao met een loonstijging van rond de 8% en een open houding voor de overige voorstellen!

De cao-onderhandelingen zullen verder gaan op woensdag 7 juni 2023. Uiteraard houden we jullie op de hoogte.

Volg de onderhandelingen op de voet: word lid van de WhatsApp groep

CNV Vakmensen stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar haar leden over de stand van zaken in de onderhandelingen. Als je nog directer op de hoogte wilt worden gehouden, kun je ook lid worden van onze WhatsApp groep. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep kun je op je telefoon de link gebruiken of de QR-code scannen met de camera van je telefoon. Deze gegevens tref je in de bijlage aan.

De cao online

Verder kan iedereen, lid of geen lid, ook meepraten op de cao-pagina Groothandel in Bloembollen, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je hebt geen account nodig. Dit is ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao Groothandel in Bloembollen, kun je vinden op jouw cao-pagina

Deze cao-pagina is voor niet-leden te vinden op www.cnvvakmensen.nl/caos en vul Groothandel in Bloembollen in het zoekveld.

Maak je collega lid!

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven. Nog geen lid? Word lid en stem mee over de cao. Voor meer informatie: www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/.

Namens de cao-delegatie van CNV Vakmensen,
Kees Aangeenbrug, kaderlid
Jaap Bosma en Laura Vermeulen
Vakbondsbestuurders CNV Vakmensen
E: j.bosma@cnvvakmensen.nl / l.vermeulen@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error