Onderhandelingen cao Tuinzaden van start

De onderhandelingen voor de cao Tuinzaden gaan volgende week van start. Plantum en CNV Vakmensen hebben hun voorstellenbrieven uitgewisseld en gaan deze voorstellen toelichten. We hopen snel tot een akkoord te komen, zodat een loonsverhoging deze winter nog kan helpen bij het betalen van de hoge kosten die op ons afkomen.

Voorstellen CNV Vakmensen: compensatie van inflatie


Op maandag 17 oktober staan de eerste onderhandelingen gepland over een nieuwe cao Tuinzaden. De huidige cao loopt 31 december 2022 af en er moet dus weer een nieuwe cao worden afgesproken per 1 januari 2023. CNV Vakmensen is op grond van een enquête onder leden en niet-leden, op grond van ons arbeidsvoorwaardenbeleid en de ervaringen in de sector de afgelopen periode en in overleg met de kaderleden tot een voorstellenbrief gekomen. Deze treffen jullie bijgaand aan. Het belangrijkste voorstel is dat er op korte termijn een loonsverhoging moeten komen gezien de hoge inflatie. CNV Vakmensen is van mening dat een deel van inflatie moet worden gecompenseerd door de overheid (met name het energie-deel) en een ander deel gecompenseerd moet worden in de loonsverhoging. Daarbij kiezen we er in ons voorstel voor om voor iedereen een nominale verhoging te vragen van €250 bruto per maand. Dit betekent voor de lager betaalden in de sector een wat hoger stijgingspercentage door voor de hoger betaalden. Dit doen we omdat natuurlijk iedereen wordt getroffen, maar de lager betaalden relatief het meest. We zijn benieuwd naar gesprekken hierover met Plantum.

Voorstellen Plantum: snel een akkoord


Ook Plantum heeft een voorstellenbrief aan ons toegestuurd. Daarin valt op dat ze snel tot een akkoord willen komen. Dat willen wij natuurlijk ook en dat willen we altijd, maar of er snel tot een akkoord kan worden gekomen, hangt er natuurlijk ook vanaf wat er op tafel komt en hoe Plantum gaat reageren op onze voorstellen. Maar we zijn het in ieder geval met Plantum eens dat er snel een cao moet komen met compensatie voor de huidige inflatie.

Meepraten over de onderhandelingen?


CNV Vakmensen loopt dit onderhandelingstraject met een onderhandelaar en een cao-commissie, bestaande uit leden die werkzaam zijn in de Tuinzadenbranche. Mocht je geïnteresseerd zijn om daarin mee te praten over de cao-onderhandelingen, dan horen we dat graag van je. Verder zullen we leden regelmatig informeren via nieuwsbrieven zoals deze, maar kun je je ook aanmelden voor de Whatsapp groep Cao Tuinzaden CNV, waar we tussendoor berichten op kunnen zetten of uitvragen kunnen doen over hoe jij over een bepaald onderwerp denkt. Je kunt je hiervoor aanmelden door op je telefoon te klikken op deze link: Whatsapp groep Cao Tuinzaden CNV of door met je telefoon de QR-code uit de bijlage te scannen. Ook je collega’s kunnen hier gebruik van maken.

Vragen of opmerkingen


Als je vragen of opmerkingen hebt dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ) Of maak gebruik van de mogelijkheden online. Het hele cao-traject kun je online volgen en bij alle fases je reactie plaatsen en/of vragen stellen. Klik hier voor jouw cao-pagina

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error