Cao-overleg Tuinzaden dreigt te mislukken

Het overleg over tussen werkgevers in de Tuinzadenbranche en CNV Vakmensen over een nieuwe cao dreigt te mislukken. De onderhandelingen spitsen zich, zoals verwacht met de huidige inflatie, toe op de loonsverhoging. Daar lijkt het verschil tussen loonvraag en loonbod te groot. Partijen gaan nog een uiterste poging doen om te zoeken naar een oplossing, maar dit wordt erg moeilijk.

Dinsdag 22 november heeft het derde overleg plaatsgevonden over een nieuwe cao Tuinzaden. Partijen hadden uitgesproken er die dag uit te willen komen. Dat is niet gelukt. Sterker nog, het overleg is bijna geklapt, wat zou betekenen dat er (voorlopig) geen cao tot stand zou komen. Uiteindelijk hebben partijen besloten in overleg te gaan met boven- en achterban om te kijken of er nog een oplossing te vinden is.

Onoverbrugbaar verschil op loon?

Vanaf het begin van deze onderhandelingen draait het om loon. Werkgevers zijn voor hun doen ongebruikelijk vroeg met een loonbod gekomen, omdat ze graag willen dat er per 1 januari 2023 een afspraak ligt over loon. Ook de vakbonden zijn vrij snel tot een gezamenlijke loonvraag gekomen vanuit de verschillende voorstellenbrieven. Dat wil niet zeggen dat we er daardoor ook snel uit kunnen komen want het verschil is nog te groot. Zowel werkgevers als vakbonden geven aan dat ze op hun grenzen zitten qua mandaat.

Wat ligt er op tafel?

Het laatste loonbod dat werkgevers hebben gedaan is in totaal 6% loonsverhoging voor een cao van een jaar, waarbij 4% per 1 januari 2023 zou worden verhoogd en 2% per 1 juli 2023. Daarnaast bieden werkgevers €1.000 bruto eenmalig per 1 januari 2023.

Daartegenover hebben de vakbonden een loonvraag staat van 7% met een bodem van €200 (dus als 7% minder dan €200 structurele loonsverhoging oplevert, dan krijg je €200 verhoging). Die bodem hebben we erin gelegd, zodat lagere inkomens wat meer voordeel hebben van deze loonsverhoging dan de hoge inkomens. Eerder vroegen we een vaste verhoging van €150 plus 2,5%, maar om meer in vergelijkbare posities te komen, hebben we deze stap gemaakt. Daarnaast vragen ook de vakbonden een eenmalige uitkering van €1.000 bruto per 1 januari 2023.

Dit ligt volgens werkgevers te ver uit elkaar om nog door te onderhandelen. Ook aan werknemerskant is de vraag of dit verschil nog overbrugbaar is.

Wat ligt er verder nog op tafel?

Op de andere onderwerpen zijn kleine stappen gezet, omdat het vooral over loon gaat, maar het is wel relevant om dit op een rijtje te hebben. Werkgevers bieden naast de 6% loon nog het volgende:

  • Het aantal stappen in de aanloopschaal verkorten van 3 naar 1 tegen 105%, waardoor je na 1 jaar naar het vakvolwassen salaris gaat en het schrappen van het onderste functiejaar van A, waardoor je direct een stap hoger komt;
  • Overwerkvergoeding voor schaal H alleen als op een 6e of 7e dag gewerkt worden en deze tijd niet binnen 3 maanden kan worden opgenomen. Reizen wordt hiervan uitgezonderd;
  • Een 80-80-100 seniorenregeling, waar negatief van kan worden afgeweken in overleg met de vakbonden en positief in overleg met de OR (onder inlevering van de alle vitaliteitsdagen). Als je gebruik maakt van de regeling, moet je wel vitaliteitsdagen inleveren;
  • Er kan een thuiswerkregeling worden afgesproken met de OR en dan is de minimale vergoeding €2,15 (fiscaal maximum);
  • Reiskostenvergoeding op grond van kilometers naar €0,21 per kilometer;

De overige voorstellen worden afgewezen of daar wil men het komende jaar voor nemen om daarover te praten.

Hoe verder?

We hebben afgesproken dat zowel werkgevers als werknemers in overleg gaan met hun achter- en bovenban. Voor de vakbonden betekent dat dat ze in overleg gaan met hun kaderleden en arbeidsvoorwaarden coördinator en de leden informeren en gelegenheid te geven om te reageren. Vraag is of we gaan proberen er alsnog uit te komen of vasthouden aan onze looneis met het risico dat er voorlopig geen cao tot stand komt en actie moet worden gevoerd. Als jij hier een mening over hebt, horen we dat graag van je. We hebben met werkgevers afgesproken dat we vrijdag 16 december opnieuw om de tafel gaan, maar alleen als de week ervoor blijkt dat er zicht is op een uitkomt.

Meepraten over de onderhandelingen?

CNV Vakmensen loopt dit onderhandelingstraject met een onderhandelaar en een cao-commissie, bestaande uit leden die werkzaam zijn in de Tuinzadenbranche. Mocht je geïnteresseerd zijn om daarin mee te praten over de cao-onderhandelingen, dan horen we dat graag van je. Verder zullen we leden regelmatig informeren via nieuwsbrieven zoals deze, maar kun je je ook aanmelden voor de Whatsapp groep Cao Tuinzaden CNV, waar we tussendoor berichten op kunnen zetten of uitvragen kunnen doen over hoe jij over een bepaald onderwerp denkt. Je kunt je hiervoor aanmelden door op je telefoon te klikken op deze link: Whatsapp groep Cao Tuinzaden CNV of door met je telefoon de QR-code uit de bijlage te scannen. Ook je collega’s kunnen hier gebruik van maken.

Als je nog vragen en/of opmerkingen hebt dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl/tuinzaden .

Downloads