Willen de leden een WW-reparatie?

Sinds 1 januari 2019 hebben we de duur van uitkeringen bij werkloosheid en arbeidsongeschiktheid (WW- en WGA-uitkeringen) gerepareerd door middel van een verzekering bij de SPAWW. We moeten nu beslissen of we deze verzekering aangaan. We informeren nu onze leden door middel van digitale ledenbijeenkomsten en vragen hen te stemmen.

WW-reparatie
In 2014 is er flink bezuinigd op de WW. De uitkering is minder geworden: je bouwt veel langzamer WW-rechten op en de duur van de uitkering is voor bijna iedereen korter. Nog maar een halve maand recht op WW per jaar dat je gewerkt hebt in plaats van één maand opbouw per gewerkt jaar. En niet langer maximaal ruim 3 jaar WW maar maximaal 2 jaar WW.

FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen hebben zich hiertegen verzet en hebben bereikt dat het verlies aan WW-rechten door middel van een verzekering gerepareerd kan worden. Die reparatie hebben we in heel veel cao’s geregeld. Die reparatieafspraken gelden tot oktober 2022. We kunnen nu bepalen of we deze reparatie 5 jaar aangaan.

Volgens ons is er voldoende reden om er mee te starten.. Dat kan voor iedereen voordelen geven. Het meest voor de oudere werknemers die werkloos worden en een gat naar hun AOW (pensioen) moeten overbruggen. Je moet wel minimaal 10 jaar gewerkt hebben om voor die verlengde WW-uitkering (PAWW) in aanmerking te komen.

Deze reparatie is een verzekering: die sluit je af in goede tijden in de hoop dat je er nooit gebruik van hoeft te maken, maar wel met de garantie dat indien het mis gaat, je een goede WW-uitkering krijgt.

Arbeidsongeschikt
Deze verzekering is ook van belang als je arbeidsongeschikt raakt. Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt, krijg je namelijk een WGA-uitkering. Die lijkt veel op de WW-uitkering, en is tegelijkertijd met de WW-uitkering korter geworden. Met de reparatie van de WW-uitkering wordt ook de WGA-uitkering gerepareerd.

Iedereen kan dus te maken krijgen met een kortere uitkering, zowel als je werkloos wordt of als je arbeidsongeschikt raakt. De reparatie is dus voor iedereen van belang!

De premie
Een verzekering kost natuurlijk ook wat. Je betaalt er premie voor. De premie voor de reparatie van de WW en de WGA is in 2022 0,2%. De premie was vorig jaar 0,4%. Omdat de werkloosheid laag is en de kas inmiddels goed gevuld is, is de verwachting dat de premie de komende jaren niet boven de 0,3% zal uitkomen.

De afspraak is dat werkgevers de reguliere WW-premie volledig betalen en werknemers de premie voor de verzekering (PAWW). De premie wordt ingehouden op het brutoloon en de werkgever draagt dit af.

In 2022 zal de premie ongeveer zijn bij een maandinkomen van:

Brutoloon per maand

€2.000

€2.500

€3.000

 

€3.500

Bruto premie per maand

€4

€5

€6

 

€7

Netto premie per maand

€2,50

€3,20

€4,25

 

€4,90

Deze werknemersverzekering wordt in veel sectoren inmiddels verlengd en deelname betekent ook dat we hierdoor samen een bijdrage leveren aan solidariteit binnen en tussen sectoren. We hebben samen als werkenden een verzekering voor mensen die door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid langs de kant komen te staan.

Alle informatie is hier te vinden: www.spaww.nl

En hier is het hele verhaal nog een keer kort uitgelegd in een filmpje: https://youtu.be/OOGJWDyI2cE

We organiseren twee digitale bijeenkomsten waar wij uitleg geven over de verlenging van de WW-reparatie en waar je alle vragen over dit onderwerp kunt stellen. We nodigen je uit op:

DONDERDAG 3 MAART A.S.                                         MAANDAG 7 MAART A.S.

Aanvang: 19.00 uur                                                           Aanvang: 19.00 uur

Tot uiterlijk: 20.30 uur                                                       Tot uiterlijk: 20.30 uur

Deelnemen kan met deze link:                                         Deelnemen kan met deze link:

Klik hier om deel te nemen aan de vergadering             Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

Je hoeft je niet aan te melden. Je kan gewoon deelnemen. Mocht je vragen hebben n.a.v. deze brief kan je een mail sturen naar het secretariaat van FNV Agrarisch Groen Leo.vanBeekum@fnv.nl of Soraya Faez van CNV Vakmensen  s.faez@cnvvakmensen.nl .


Maak gebruik van je stemrecht
Laat ons weten of je de WW-reparatie (PAWW) wilt voortzetten! Sluiting van de stemming is donderdag 17 maart a.s. 

Je kunt dat nu reeds doen, maar je kunt ook wachten tot dat je de toelichting op de vergadering gehoord hebt.

*Je e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor deze enquête en de uitslag daarvan en wordt daarna niet meer gebruikt voor andere zaken.

Je kunt stemmen via de onderstaande link:

Stem hier of je de WW-reparatie wilt voortzetten

Soraya Faez
Bestuurder CNV Vakmensen
E: s.faez@cnvvakmensen.nl