Update periodiek overleg met KCB

Op donderdag 27 juli 2023 was er een periodiek overleg tussen CNV Vakmensen en KCB. Wij kijken terug op een constructief overleg. In deze nieuwsbrief lichten wij de belangrijkste onderwerpen uit dit overleg toe.

Brexit
Het onderwerp Brexit leeft erg onder jullie. Jullie vragen je al lange tijd af of de Brexit tot meer werkzaamheden voor KCB leidt. KCB kan hier helaas nog steeds geen definitief antwoord op geven. De verwachting is dat op 31 oktober a.s. de aanvullende douaneregels en een vernieuwd controleregime duidelijk zullen zijn in de Border Target Operating Model (TOM). Daarna kan KCB beter inschatten hoeveel werkzaamheden de Brexit oplevert en hoeveel medewerkers KCB hiervoor nodig heeft. KCB schat nu in dat er door de TOM sprake zal zijn van een beperkte overcapaciteit aan personeel. Wat dit precies betekent voor de medewerkers die op uitzendbasis werkzaam zijn, is nu nog niet duidelijk en zal met name dus afhangen van de wijze waarop de Brexit zich uiteindelijk ontwikkelt. 

RVU-regeling
KCB is bezig met het uitwerken van voorwaarden voor de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)-regeling. De RVU-regeling is een financiële regeling waardoor je eerder kan stoppen met werken. De RVU-regeling wil KCB aanbieden aan medewerkers met een lang dienstverband en die nog maar een paar jaar moeten werken tot hun AOW-leeftijd. Verdere details over de RVU-regeling en de personele gevolgen hiervan communiceert KCB op een later moment.

Functiebeschrijvingen
KCB is al enige tijd bezig de functiebeschrijvingen te vernieuwen. CNV Vakmensen is hierbij ook betrokken. In de cao-onderhandelingen zal dit onderwerp ook besproken worden. De reden van de vernieuwde functiebeschrijvingen is dat sommige medewerkers slechts hele korte functiebeschrijvingen hebben en/of dat deze beschrijvingen onvolledig of niet correct zijn. KCB wil ook kwaliteiten en competenties van medewerkers in de functiebeschrijvingen opnemen. Voor de functiebeschrijvingen wordt het digitale programma Fit-to-Position gebruikt. Een deel van de functiebeschrijvingen is inmiddels klaar. KCB streeft ernaar om eind augustus alle functiebeschrijvingen afgerond te hebben. Als jij als medewerker vindt dat er werkzaamheden en taken in je functiebeschrijving ontbreken, dan is het van belang om dit aan te kaarten bij jouw leidinggevende. Jouw leidinggevende zal daarna ook overleggen met Personeelszaken. KCB heeft benadrukt dat zij de functiebeschrijvingen willen updaten en willen aanvullen. Indien KCB denkt dat de vernieuwde functiebeschrijving toch gevolgen heeft voor de waardering van jouw functie (en dus voor je salaris), dan zal een extern bureau dit verder onderzoeken en hierover advies geven.

Werkomstandigheden
Tijdens het periodieke overleg zijn ook de werkomstandigheden besproken. Al geruime tijd staat het onderwerp ‘een veilige werkomgeving’ hoog op de agenda. Van belang is natuurlijk dat medewerkers zich prettig in de organisatie voelen. Ongewenst gedrag moet (h)erkend worden, bespreekbaar zijn en hierop moet adequaat gereageerd worden. Leidinggevende hebben in dat kader leiderschapscursussen gevolgd. Er zijn ook cursussen ‘Feedback geven en ontvangen’ gegeven. In het najaar zal 'een veilige werkomgeving' ook op de agenda blijven staan. KCB werkt aan ideeën om het onderwerp bespreekbaar te maken en iedereen binnen de organisatie hierover te laten meedenken.

Enquête
KCB heeft in aanloop van de cao-onderhandelingen een enquête aan alle medewerkers gestuurd. Hierin worden vragen gesteld wat jullie belangrijk vinden in de nieuwe cao of hoe jullie denken over bepaalde onderwerpen. Heb je de enquête nog niet ingevuld, doe dit dan alsnog! Het helpt KCB om te begrijpen wat er bij jullie speelt en wat jullie in de nieuwe cao graag zouden willen terugzien.

Cao-tekst
In de huidige cao staat ingewikkeld taalgebruik en soms zijn bepaalde hoofdstukken niet helemaal duidelijk en logisch opgeschreven. KCB gaat hier samen met CNV Vakmensen, in het kader van de nieuwe cao, mee aan de slag.

Wat zijn de vervolgstappen?
De huidige cao loopt tot en met 31 december 2023. Op 11 september 2023 starten de cao-onderhandelingen voor een nieuwe cao. Als we tot een akkoord komen over een nieuwe cao, dan zal deze per 1 januari 2024 ingaan. Voorafgaand aan het cao-traject willen we ledenvergaderingen houden. Met jullie input en het arbeidsvoorwaardenbeleid van CNV Vakmensen stellen we een voorstellenbrief op. De voorstellenbrief is het uitgangspunt waarmee we de cao-onderhandelingen in zullen gaan.

Ledenvergadering
Op donderdagmiddag 31 augustus 2023 willen we de ledenvergadering voor de CNV-leden houden op het hoofdkantoor in Zoetermeer. Ben je CNV-lid? Dan kan je t/m 21 augustus 2023 laten weten dat je aanwezig wilt zijn. Aanmelden kan via J.Visser@kcb.nl. Geef in dat geval aan dat je CNV-lid bent en in welk rayon je werkzaam bent. De planning probeert zo veel mogelijk medewerkers in staat te stellen om tijdens werktijd aanwezig te zijn bij de ledenvergadering. Lukt het alleen om digitaal aan te sluiten? Laat dit ook aan Jan Visser weten. Hij stuurt dan een Zoom-link. 

Op 31 augustus 2023 willen we ook in de avond (19:45 tot 21:00 uur) een digitale (leden)vergadering via Teams houden. Hier kan iedereen bij aansluiten. Wil je hierbij aanwezig zijn? Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

Heb je tussentijdse vragen of opmerkingen? Benader dan de onderstaande ambassadeurs of mij als vakbondsbestuurder. Op de cao-pagina staan de laatste nieuwsbrieven over het cao- traject en kun je ook jouw vragen of opmerkingen plaatsen CAO KCB|CNV Vakmensen

Maak je collega lid van de vakbond
Zet dit bericht door. We hebben elkaar straks hard nodig. Samen staan we sterk! Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar https://www.cnv-ledenwerven.nl/

Zonder leden geen cao! CNV Vakmensen is er voor de vaste medewerkers van KCB maar ook voor de uitzendkrachten. Voor uitzendkrachten onderhandelen we immers ook over de uitzend-cao. Uitzendkrachten hebben recht op de inlenersbeloning. Een uitzendkracht heeft hierdoor recht op precies dezelfde beloning als een medewerker die direct in dienst is van KCB. CNV Vakmensen onderhandelt daarmee ook over de arbeidsvoorwaarden van de uitzendkrachten. Het heeft als uitzendkracht daarom absoluut zin om lid van de vakbond te worden!

Nieuwe leden betalen slechts 20,23 euro voor de eerste 6 maanden. Daarnaast is er de mogelijkheid om de contributie financieel voordelig te laten verrekenen bij KCB. De contributie gaat namelijk van je bruto salaris af en zodat je uiteindelijk ongeveer de helft betaalt. Je kan lid worden via Sluit je aan | Lid worden | CNV Vakmensen 

Namens de delegatie van CNV Vakmensen,
Ellen Knook
Frans Flistijn
Pancho van Dijk
Tineke Spaargaren
(ambassadeurs CNV Vakmensen)

Jaap Bosma (bestuurder CNV Vakmensen)
E: j.bosma@cnvvakmensen.nl

Laura Vermeulen (bestuurder CNV Vakmensen)
E: l.vermeulen@cnvvakmensen.nl

 

 

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error