Stappen in de goede richting

Op maandag 29 november heeft de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen de cao onderhandelingen voortgezet met jullie werkgever. De directie heeft gehoor gegeven aan de vele berichten waarin jullie je zorgen en frustratie uitten over hun wijzigingsvoorstellen. Wij hebben goede stappen gezet in de richting van een goede cao en hopen dat de rust hierdoor kan wederkeren op de werkvloer.

Wij hebben allereerst zo goed mogelijk gecommuniceerd dat de voorstellen van jullie werkgever tot veel weerstand en boosheid hadden geleid. Daarnaast hebben wij aangegeven dat men het loonbod nog te mager vond en dat wij daar niet meer akkoord zouden kunnen gaan. Tevens hebben wij een aantal onderwerpen aangekaart dat wij graag prioriteit wilden geven tijdens de gesprekken, te weten de lonen, compensatie overwerk, reistijden en een 13e maand.

Jullie werkgever heeft aangegeven dat ze het voorstel over de vergoeding voor reistijden zal intrekken. Hiermee wordt er gehoor gegeven aan de vele reacties van de medewerkers. Wat overwerk betreft zal het voorstel van de vakbond worden gehandhaafd, men zal voortaan vanaf maximaal een kwartier per dag overwerk schrijven. Dit houdt in dat je de enkele minuten voor en na een werkdag niet schrijft. Je schrijft wel overwerk wanneer het meer dan een kwartier over de hele dag betreft.

Op onze voorstellen over de lonen en een 13e maand is er gereageerd met een tweetal mogelijke varianten voor een regeling. Wij hebben deze varianten goed besproken en hebben een tegenvoorstel gedaan waarin de eindejaarsuitkering wordt gecombineerd met de loonstijging van de komende twee jaar om te bouwen naar een 13e maand. Daarnaast hebben wij voorgesteld om de 13e maand pensioengevend te maken.

Jullie werkgever heeft aangegeven dat er nog het één en ander moet worden uitgezocht en berekend. Wij zullen de gesprekken voortzetten op 15 december.


Mede namens de onderhandelingsdelegatie Ellen Knook, Pancho van Dijk en Jeroen van den Nouland.

Soraya Faez
Bestuurder CNV Vakmensen
E: s.faez@cnvvakmensen.nl