Werkgevers Hovenierssector bieden slechts 4% loonsverhoging

Werkgevers in de Hovenierssector hebben tijdens de cao-onderhandelingen over een nieuwe cao vanaf 1 juli 2023 een loonsverhoging geboden van in totaal slechts 4%. Daarmee lijken ze geen rekening te willen houden met de hoge inflatie in 2022 en in het begin van 2023 waardoor alle prijzen fors hoger zijn. Dit loonbod is zeer teleurstellend en we willen samen met jullie bekijken hoe we dat aan werkgevers kenbaar kunnen maken.

Op donderdag 25 mei heeft de derde onderhandelingsronde voor de cao Hoveniers plaatsgevonden. Deze onderhandelingsronde verliep zeer teleurstellend. Werkgevers deden uiteindelijk het lang verwachtte loonbod, dat voor jullie erg belangrijk is, maar kwam met 4% (2% per 1 september 2023 en 2% per 1 februari 2024). Daarmee gaan werkgevers volledig voorbij aan de hoge inflatie in 2023 en het begin van 2024. In de cao die van 1 juli 2021 tot en met 1 juli 2023 loopt was inclusief de extra 3% die per 1 februari is gegeven de loonsverhoging 8%, terwijl de inflatie in diezelfde periode ongeveer 13% was. Er is dus minimaal 5% in te halen over de vorige cao-periode. Werkgevers zeggen daar overigens bij dat een deel door regeringsbeleid zou zijn gecompenseerd (energietoeslag, energieplanfond), maar dat zijn vaak tijdelijke of eenmalige maatregelen. Voor het komende jaar wordt 3% inflatie verwacht, wat samen met die 5% 8% maakt. Dit is nodig om in koopkracht weer gelijk te komen. Pas daarbovenop ga je er in koopkracht op vooruit. Dat staat dus in schril contrast met geboden 4%, ook nog eens niet direct per 1 juli en geknipt in 2 keer 2%. Zeer teleurstellend dus.

Op andere onderwerpen best voortgang

Het loonbod is zeker teleurstellend als je ziet dat we elkaar op een aantal andere punten best naderen. Ze willen wel iets doen op reiskosten-en op consignatievergoeding, willen samen werken aan het verbeteren van het imago van de sector, willen praten over verlenging van de RVU, verbetering van de seniorenregeling en/of invoering van de tijdspaarregeling, hebben de wachtdag en het vervroegen van de normale arbeidstijd naar 5.00 uur vooralsnog laten vallen en wij hebben aangegeven serieus te willen meedenken over overwerk op de middag van de 6e werkdag. Verder geven werkgevers aan bereid te zijn aanloopschaal A te laten vallen en de loonschalen 1 tot en met 3 een extra periodiek (stap) te willen geven. Maar dit alles helpt niet als werkgevers met zo’n laag loonbod komen. Dat moeten we werkgevers duidelijk maken.

Hoe maken we werkgevers duidelijk dat dit loonbod veel te laag is?

Aan de onderhandelingstafel hebben we natuurlijk gezegd dat dit loonbod veel te laag is. Maar blijkbaar trekken werkgevers zich daar niet al te veel van aan. De komende dagen gaan we bedenken of er andere manieren zijn om deze boodschap goed naar werkgevers over te brengen. Als je daar zelf ideeën over hebt, horen we dat graag. Het zou mooi zijn als we tijdens de vierde en laatste geplande onderhandelingsronde op maandag 19 juni aan werkgevers duidelijk kunnen maken dat de werknemers in de Hoveniersbranche dit loonbod zeer teleurstellend vinden.

Word lid van de WhatsApp groep en volg de onderhandelingen op de voet

CNV Vakmensen stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar haar leden over de stand van zaken in de onderhandelingen. Als je nog directer op de hoogte wilt worden gehouden, kun je ook lid worden van onze WhatsApp groep. Ook je collega’s die geen lid zijn, kunnen daar lid van worden. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep kun je op je telefoon deze link gebruiken of de QR-code in de bijlage scannen met de camera van je telefoon. Meer informatie over de cao Hoveniers kun je vinden op jouw cao-pagina www.cnvvakmensen.nl/hoveniers .

CNV Vakmensen doet dit samen met jou!

Wij hebben jouw kennis en ervaring van de hoveniersector nodig! Daarmee kun je de onderhandelaar van CNV Vakmensen ondersteunen. Ik hoor graag van je als je ideeën hebt om tot een beter resultaat te komen aan de onderhandelingstafel. Bel me dan of stuur me een e-mail.

Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je contact opnemen met je CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). We zijn ook te volgen op Instagram via CNVGroen.

Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error