Werkgevers Hoveniersbranche bieden 3% extra loon

Werkgeversorganisatie Koninklijke VHG heeft besloten om een extra loonsverhoging van 3% te geven aan werknemers in de Hoveniersbranche. De extra loonsverhoging wordt ingevoerd per 1 februari 2023. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de hoge inflatie en sterk stijgende energiekosten.

Initiatief werkgevers

Het afgelopen jaar heeft zich door de inflatie en stijgende energiekosten een unieke en onvoorziene situatie voorgedaan. Werkgevers in de Hoveniersbranche nemen hun verantwoordelijkheid door een extra verhoging te geven. De vakbonden waarderen dit initiatief van de werkgevers gedurende de lopende cao Hoveniers.

Extra loonsverhoging in 2023

Werkgevers voeren de extra loonsverhoging van 3% door per 1 februari 2023. Deze extra loonsverhoging komt bovenop de in 2021 per september 2022 afgesproken verhoging van 2,5%.

Wat vind jij hiervan?

Er loopt nog een cao Hoveniers tot en met 30 juni 2023. Deze hebben we in 2021 afgesloten nadat de leden akkoord waren gegaan. Formeel gezien hebben we dus een afspraak en is er weinig te onderhandelen. Dat werkgevers nu met een extra loonbod komen, waarderen we, maar we hebben daarover niet kunnen onderhandelen. Anderzijds is 3% meer dan wat er nu tot en met 30 juni 2023 in de cao staat. Om die 3% verhoging voor de werknemers in de Hoveniersbranche verplicht van toepassing te laten zijn, willen we het wel opnemen in de cao. 
Wij kunnen de cao niet wijzigen zonder toestemming van onze leden. Daarom leggen we nu het initiatief van werkgevers om de lonen per 1 februari met 3% extra te verhogen, ter stemming aan de leden voor. Laat ons weten of je kunt instemmen met het opnemen met deze 3% extra loonsverhoging in de cao.
Als een meerderheid van de leden hiermee niet kan instemmen, komt het niet in de cao en is elke werkgever vrij om te doen wat hij wil.
Als we het wel opnemen in de cao zijn de leden van VHG en de bedrijven waar de toepassing van de cao in de arbeidsovereenkomst of arbeidsvoorwaarden is opgenomen verplicht de verhoging toe te passen.

Breng jouw stem uit 

Je kunt je stem uitbrengen met deze link.

We vragen je dit te doen vóór 27 december 2022. Krijg je de nieuwsbrief per post, dan kun je op internet stemmen met deze link bovenin jouw webbrowser: bit.ly/3Yk3ijZ 

Heb je vragen of opmerkingen, neem dan contact op met CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (06-20354990) of per e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl 
Meer informatie kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl/hoveniers of via CNVGroen op Instagram.

In ieder geval wensen we je goede feestdagen en mooi 2023!